Editura Evenimentul si Capital

Conferințele Capital. Cum vrea Guvernul să scoată din sărăcie agricultura României

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii (în plan apropiat), alături de Laurențiu Baciu, șeful LAPAR, în cadrul conferinței Capital FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 593 Vizualizari

Peste o treime din numărul de ferme din Uniunea Europeană sunt în România, dar acest lucru nu se vede şi în rezultate financiare pe măsură, sunt de părere participanții la conferința „Agricultură competitivă în 2016. Finanțe si tehnologii”, organizată ieri de revista Capital. Oficialii prezenți au menționat ce planuri au pentru sectorul agricol

Autor : Teodora Cimpoi

Problemele majore sunt legate de fragmentarea excesivă a exploataţiilor agricole şi de lipsa accesului la finanţare, care se vede în lipsa dotărilor tehnice ale exploataţiilor. Aşa se face, că deşi suntem printre cei mai mari cultivatori din UE, când vine vorba de randamentul producţiei suntem pe ultimele locuri.

Deşi utilajele cu care lucrează fermierii sunt în cea mai mare parte învechite, importurile de tractoare, de pildă, au scăzut anul trecut cu 19% faţă de 2014. De aceea, Ministerul Finanţelor lucrează acum la un program de sprijinire a fermierilor pentru achiziţia de utilaje agricole, a declarat, ieri, ministrul de resort Anca Paliu Dragu, în cadrul evenimentului. Prin programul „Primul utilaj agricol” se vrea acordarea unor garanţii de stat de 40 – 60% din preţul bunului achiziţionat, însă e destinat celor care se vor asocia, tocmai pentru a creşte eficienţa exploataţiilor.


FOTO: Anca Paliu Dragu, ministrul FinanțelorMinistrul Finanțelor a mai precizat că în 2-3 săptămâni vor demara discuțiile cu băncile şi speră ca în două luni să fie finalizat proiectul, care ar putea viza şi înlocuirea unui utilaj vechi. Lipsa accesului la finanţare se vede statistic: investiţiile brute în agricultură au reprezentat doar 0,2% din investiţiilor brute din economia românească in perioada 2000 – 2013. În plus, ministerul analizează modificări la Codul Fiscal, pentru eliminarea dublei impozitări în cazul fermierilor care se asociază.

Fond de creditare dedicat

Pentru a facilita accesul fermierilor la finanţare, Ministerul Agriculturii vrea crearea unui Fond de Creditare, care ar putea deveni relitate în octombrie-noiembrie anul acesta şi care se va derula prin 4-5 bănci.

„Vrem ca fermierii să aibă acces la credite pe proceduri simplificate faţă de cele din sistemul bancar. Nu dobânda băncilor e împovărătoare pentru fermieri, ci procedurile, pentru că li se solicită teancuri de hârtii”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Mihaela Popa, vicepreşedinte CEC Bank, a declarat că circa 15% din portofoliul de credite al băncii reprezintă împrumuturi pentru agricultură, rata de credite neperformante pe acest domeniu fiind foarte mică, de sub 3%. Ea a menţionat că banca pe care o conduce a acordat şi un credit de 1.000 de lei, pentru un fermier care avea nevoie de bani până la primirea subvenţiei.

Banii europeni, pierduţi definitiv

În timp ce fermierii se plâng de lipsa de finanţare, România a pierdut circa 1,5 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală, alocate în perioada 2007 – 2013. O parte din vină o poartă cele două agenţii de plată, respectiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). O recunoaşte chiar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care spune că o vină revine funcţionarilor din domeniu, neinstruiţi corespunzător. El a dat însă asigurări că de la 1 martie se pot depune solicitările de plată pentru subvenţiile pe suprafaţă, iar de la 8 aprilie se vor face plăţile. Pe de altă parte, o altă problemă majoră este că România nu are cadastru, iar din 2018 vom avea obligaţia să depunem cererea unică de plată pe date cadastrale, a declarat şi preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR consideră că atunci când se va finaliza cadastrarea terenurilor, în mediul rural, este posibil să apară probleme, din cauza felului în care s-au organizat punerile în posesie. „Mi-e teamă că 10% din proprietari să nu rămână fără pământ”, a mai spus Baciu.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate