Editura Evenimentul si Capital

22 de ani de când Coroana Britanică a decis că Nicolae Ceaușescu a fost un dictator

1978. Nicolae Ceaușescu a fost primit ca un egal de Regina Marii Britanii
Autor: | | 3 Comentarii | 1843 Vizualizari

Născut în 1918, la Scornicești, într-o familie de țărani săraci, Nicolae Ceaușescu a urcat, pas cu pas, până în fruntea statului comunist român, pentru a se prăbuși, urât, după 22 de ani de dictatură, în urma Revoluției din 1989

Ieri, 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu ar fi sărbătorit 98 de ani. Și asta pentru că aceasta era data oficială când acesta, în perioada de glorie, își serba ziua de naștere. Născut, de fapt, pe 23 ianuarie, într-o familie cu zece copii, Ceaușescu a absolvit patru clase la școala din sat. Mânat de sărăcia lucie în care se zbătea, la 11 ani venea la București, se angaja ca ucenic de cizmar și gusta, pentru prima oară, din misiunile conspirative ale comuniștilor. La 15 ani, în 1933, devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist și era arestat prima oară. Pentru puștiul amărât din Scornicești a urmat, în doar câțiva ani, un val de arestări, fiind etichetat de autorități drept „agitator comunist periculos”.


FOTO: 1989. Ceaușeștii au fost executați fără milă, chiar în ziua de CrăciunÎn 1940, într-unul din scurtele răgazuri când nu era închis, Nicolae o cunoaște pe Elenea Petrescu, agitatoare comunistă care activa pe raza Bucureștiului și viitoare soție, viitor om politic și „academician de renume mondial”. Ceaușescu urcă repede treptele afirmării și, de la funcțiile de secretar regional al UTC în 1936 și secretar al UTC în 1944, profitând și de instalarea regimului sovietic în țară, în 1948 atinge poziția de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Mai mult, doi ani mai târziu, „Ceașcă” era ministruadjunct al Ministerului Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei, cu funcție de general-maior!


FOTO: Ieri, la 98 de ani de la nașterea „iubitului conducător”, o mână de nostalgici depunea flori la mormântul CeaușeștilorA refuzat obediența față de Uniunea Sovietică

Persecutor brutal al mișcărilor țăranilor care se opuneau colectivizării forțate, Cea ușescu arde rapid etapele, astfel că, în 1965, la trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu- Dej, acesta devine secretar general al Partidului Muncitoresc Român. În doi ani, preia, efectiv, puterea, schimbă numele partidului, al țării, schimbă chiar și linia politică. Dintr-o republică supusă aparatului moscovit, România se transformă într-o republică populară care condamnă invadarea Cehoslavaciei (1968) de către trupele pactului de la Varșovia. Ba mai mult! Viitorul dictator condamnă public politica Uniunii Sovietice, atrăgându-și simpatia Americii și a statelor occidentale.

Au urmat vizita lui Nixon în România (1969) și vizita lui Ceaușescu în America (1970). Tot mai multe țări occidentale îl primeau cu brațele deschise pe cel care a îndrăznit să se împotrivească Moscovei.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate