Editura Evenimentul si Capital

22 de ani de când Coroana Britanică a decis că Nicolae Ceaușescu a fost un dictator

1978. Nicolae Ceaușescu a fost primit ca un egal de Regina Marii Britanii
Autor: | | 3 Comentarii | 1767 Vizualizari

Născut în 1918, la Scornicești, într-o familie de țărani săraci, Nicolae Ceaușescu a urcat, pas cu pas, până în fruntea statului comunist român, pentru a se prăbuși, urât, după 22 de ani de dictatură, în urma Revoluției din 1989

Ieri, 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu ar fi sărbătorit 98 de ani. Și asta pentru că aceasta era data oficială când acesta, în perioada de glorie, își serba ziua de naștere. Născut, de fapt, pe 23 ianuarie, într-o familie cu zece copii, Ceaușescu a absolvit patru clase la școala din sat. Mânat de sărăcia lucie în care se zbătea, la 11 ani venea la București, se angaja ca ucenic de cizmar și gusta, pentru prima oară, din misiunile conspirative ale comuniștilor. La 15 ani, în 1933, devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist și era arestat prima oară. Pentru puștiul amărât din Scornicești a urmat, în doar câțiva ani, un val de arestări, fiind etichetat de autorități drept „agitator comunist periculos”.


FOTO: 1989. Ceaușeștii au fost executați fără milă, chiar în ziua de CrăciunÎn 1940, într-unul din scurtele răgazuri când nu era închis, Nicolae o cunoaște pe Elenea Petrescu, agitatoare comunistă care activa pe raza Bucureștiului și viitoare soție, viitor om politic și „academician de renume mondial”. Ceaușescu urcă repede treptele afirmării și, de la funcțiile de secretar regional al UTC în 1936 și secretar al UTC în 1944, profitând și de instalarea regimului sovietic în țară, în 1948 atinge poziția de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Mai mult, doi ani mai târziu, „Ceașcă” era ministruadjunct al Ministerului Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei, cu funcție de general-maior!


FOTO: Ieri, la 98 de ani de la nașterea „iubitului conducător”, o mână de nostalgici depunea flori la mormântul CeaușeștilorA refuzat obediența față de Uniunea Sovietică

Persecutor brutal al mișcărilor țăranilor care se opuneau colectivizării forțate, Cea ușescu arde rapid etapele, astfel că, în 1965, la trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu- Dej, acesta devine secretar general al Partidului Muncitoresc Român. În doi ani, preia, efectiv, puterea, schimbă numele partidului, al țării, schimbă chiar și linia politică. Dintr-o republică supusă aparatului moscovit, România se transformă într-o republică populară care condamnă invadarea Cehoslavaciei (1968) de către trupele pactului de la Varșovia. Ba mai mult! Viitorul dictator condamnă public politica Uniunii Sovietice, atrăgându-și simpatia Americii și a statelor occidentale.

Au urmat vizita lui Nixon în România (1969) și vizita lui Ceaușescu în America (1970). Tot mai multe țări occidentale îl primeau cu brațele deschise pe cel care a îndrăznit să se împotrivească Moscovei.

Occidentul l-a primit cu brațele deschise

În 1978, după ani buni de negocieri, cuplul Ceaușescu este primit în Marea Britanie, de Regina Elisabeta a II-a. Sărăntocul din Scornicești, care mergea la școală desculț, este plimbat cu caleașca, alături de Regina Elisabeta, de la Gara Victoria până la Palat, unde este și cazat. Mai mult, e gratulat cu Ordinul Bath al Majestății Sale Regina Marii Britanii și Irlandei de Nord... În anii care au urmat, crânceni pentru români, cultul lui Ceaușescu atinge paroxismul. Revoluția din 1989, o eliberare pentru români, o prăbușire urâtă pentru cuplul tiranic, a tras cortina peste unul dintre cele mai spectaculoase destine umane - cel al lui Nicolae Ceaușescu - dar și peste una dintre cele mai cumplite perioa de din existența acestei țări.

În 1994, la 5 ani de la executarea sumară a lui Ceaușescu, într-o zi de 26 ianuarie, cândva zi de sărbătoare pentru dictator, britanicii solicitau României înapoierea Ordinului Bath al Majestății Sale Regina Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sărăntocul din Scornicești nu mai valora pentru occidentali nici cât o ceapă degerată rătăcită în tomberonul istoriei.

Parteneriat cu NATO

Tot într-o zi de 26 ianuarie, în 1994, ministrul Afacerilor Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, semna, la Bruxelles, documentul cadru privind Parteneriatul pentru Pace (PfP) dintre România și NATO. În acea perioadă, Madeleine Albright, ambasadoarea SUA la ONU, a făcut un turneu în Europa de Est și a apreciat modul în care România a primit propunerea Parteneriatului. În timp ce România a agreat această formulă, țările din grupul de la Vișegrad au avut o atitudine critică, spunând că acordul este doar un surogat prin care Alianta întârzie extinderea cu noi membri. România a fost primită în NATO 10 ani mai târziu, după un prim eșec în 1997. (S.S.)


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate