Concurs on-line care nu plăteşte premiile promise

Concurs on-line care nu plăteşte premiile promise

O tânără din Alba care a participat la un concurs on-line reclamă că, atunci când a atins pragul de câştig, concursul s-a prelungit şi nu a primit banii.

Lucia Clepce, în vârstă de 29 de ani, din Alba a fost tentată de un concurs online în urma căruia i se promitea un câştig de 200 de euro. Aşa că timp de o săptămână a petrecut 50 de ore pe site-ul cu pricina. Nu a câştigat însă nimic, ceea ce o face să creadă că jocul e o păcăleală.

Pe de altă parte, reprezentanţii site-ului susţin că jocul este legal, iar prelungirea lui a fost făcută pentru a exista mai mulţi câştigători.

"Am încercat să postez pe site faptul că nu se dau banii, dar mi s-a şters postarea"

Ne puteți urmări și pe Google News

Concursul cu pricina s-a desfăşurat în luna noiembrie pe site-ul www.undegasesc.info. Tânara spune că a participat cu userul "călugăriţa". Acesta presupunea să răspundă la anumite întrebări şi să pună alte întrebări celorlalţi concurenţi, primind astfel un număr de puncte.

"Timp de o săptămână am fost aproximativ 50 de ore on-line, în care am atins pragul necesar câştigării celor 200 de euro. După ce am ajuns la 140.000 de puncte, am luat legătura cu administratorul site-ului şi mi-a comunicat că o să primesc banii la sfârşitul concursului, adică pe 1 decembrie", povesteşte femeia.

Însă concursul s-a prelungit până în ianuarie. "Am luat legătura din nou cu administratorul şi l-am ameninţat că o să le spun celorlalţi concurenţi că nu am primit banii. Am încercat să postez informaţia pe site, însă mi-a şters-o şi după aceea nu am mai putut posta nimic. Practic, mi-a interzis să mă exprim pe site", detaliază Lucia, care a făcut şi o sesizare la OPC acum 34 de zile, dar nu a primit încă răspuns.

Reprezentanţii site-ului confirmă existenţa userului "călugăriţa" în baza de date şi recunoasc faptul că face parte din participanţii la concursul "Câştigă 200 EURO pe loc".

"Confirmăm faptul că acest utilizator a acumulat punctele necesare pentru a-i converti în bani reali, dar acest lucru nu înseamnă că participantul se califică pentru primirea premiului, urmând ca la sfârşitul concursului, întrebările şi răspunsurile puse de acest utilizator să fie analizate în vederea respectării regulilor concursului", explică Marius Zarea, Project Manager UndeGasesc.info.

El mai spune şi că acest concurs s-a prelungit la 48 de ore de la lansare pentru că numărul celor premiaţi ar fi fost cu mult sub dorinţele organizatorilor, timpul necesar acumulării de puncte fiind foarte scurt.

Blocarea postărilor făcute de tânără au fost motivate astfel: mesajele postate au fost considerate SPAM, aduceau injurii la adresa cititorilor, erau simple bănuieli şi înălcau regulile concursului. Însă, reprezentatul site-ului mai spune că a suspendat concursul din cauza unui control al Protecţiei Consumatorului. "În urma unei sesizări făcute către ANPC de către un utilizator am fost nevoiţi să suspendăm concursul până la soluţionarea problemei".

CE SPUN SPECIALIŞTII

"Nu există legislaţie pentru acest tip de joc"

Experţii în Protecţia Consumatorului susţin că în România nu există legislaţie pentru tipul acesta de concursuri care se desfăşoară pe site-ul www.undegasesc.info.

În plus, nici nu este un caz care să ţină de domeniul protecţiei consumatorilor deoarece nu există o legătură comercială la mijloc. "Sfatul meu este să asteptaţi totuşi răspunsul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, deşi nu cred că va fi favorabil dumneavoastră. Am verificat site-ul şi e posibil să existe nereguli în ceea ce priveşte politica de protecţie a datelor personale, domeniu care ţine de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal", este de părere Mihai Titichi, şef Serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.