Concluzie uimitoare a savanţilor care au studiat “mâncatul de pe jos”. Regula celor cinci secunde a fost infirmată total

Concluzie uimitoare a savanţilor care au studiat “mâncatul de pe jos”. Regula celor cinci secunde a fost infirmată total

În cadrul unor experimente în care au vrut să afle cât de periculos e mâncatul de pe jos pentru sănătatea oamenilor, savanţii britanici au aruncat pe podea felii de pâine, paste, dulciuri etc. Concluzia e uluitoare: chiar dacă se depăşeşte celebra regulă a celor cinci secunde, niciunul din germenii care contaminează alimentele nu periclitează sănătatea fiinţelor umane, atâta timp cât la faţa locului nu sunt urme vizibile de murdărie.

Potrivit thesun.co.uk, cercetătorii de la Aston University, Birmingham, au concluzionat că transferul de germeni depinde este însă diferit de la un aliment la altul şi că depinde foarte tare pe ce tip de suprafaţă este scăpat acesta.

“Sunt puţine şanse ca mâncare să “adune” bacterii periculoase dacă petrece câteva secunde pe podeaua unei case”, au explicat cercetătorii care au plasat peste zece milioane de bacterii pe surpafeţe acoperite de parchet, gresie şi covor (situaţie de sute de ori mai periculoasă decât cea care se găseşte în majoritatea domiciliilor).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai puţine bacterii au fost “adunate” de pâinea şi biscuiţii scăpaţi pe parchet şi gresie – între 25 şi 50 de bacterii – şi în jur de 10 când au fost lăsate pe covor, când alimentele au petrecut pe jos între 3 şi 30 de secunde.

Numărul germenilor a crescut însă când timpul a fost mărit.

Cele mai multe bacterii au fost descoperite în pastele care au petrecut pe jos trei secunde – 2500. După 30 de secunde, pastele au acumulat peste 7500 de bacterii.

Savanţii au considerat acest experiment necesar în condiţiile în care un sondaj a relevat că patru din cinci persoane mănâncă alimentele scăăpate pe jos.