Editura Evenimentul si Capital

Concluzia TVR-Eurovision: Femeile neglijate își rad barba

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 4 Comentarii | 2621 Vizualizari

Multe informații pot fi considerate „știrea săptămânii” care tocmai s-a încheiat, dar foarte importantă este excluderea României de la concursul Eurovision.

 Și asta nu pentru că Ovidiu și nu mai știu cum nu mai cântă la ediția din acest an sau pentru că rămân fără temă toți cei care se dau cu fruntea de masă după fiecare finală, spunând că votul e politic sau că alții nu mai pot spune „v-am zis că melodia e proastă, uite, am ajuns pe locul 20”! Nu, importanța acestei știri e dată de ștampila de neseriozitate pe care România o „câștigă”.

Femeia cu barbă, băbuțele matrioșca, monștrii blânzi, tot folclorul acestui concurs bizar ale cărui formule de succes am știut întotdeauna să le evităm cu măiestrie sunt o lume cu zeci de milioane de cetățeni. În jurul acestui concurs s-a format în timp o comunitate, o lume vie care vânează orice curiozitate. Românii, înregistrând premiera de a fi primii excluși pentru datorii, au devenit din acest an o nouă curiozitate, neserioșii.

România nu a fost exclusă de la Eurovision pentru că nu și-a achitat o datorie de aproape 18 milioane de euro, ci pentru că de aproape doi ani nu mai achită tranșele din această datorie. Nu ne-a cerut nimeni toți banii deodată, nici nu a pus nimeni sechestru pe bunurile TVR. Banii ăștia nu s-au dus doar pentru bucuria de a face bășcălie în direct de femeia cu barbă, ci pentru programe care, în mulți ani, au însemnat bucurie, emoție, informație pură. Nu pierdem, de exemplu, numai concursul muzical, Olimpiada și Campionatul european, ci până și știrile TVR sunt profund afectate, la această oră redactorii nemaiputând folosi informațiile a 72 de surse externe!

Situația merită un scurt istoric. Din vara anului trecut, procesele câștigate de aproximativ 2100 de salariați au dus la executări silite masive, unele ducând la blocarea efectivă a conturilor TVR. Printre multe alte datorii neplătite, au fost săriți și cei de la European Broadcasting Union. În comunicatul lor privind excluderea TVR de la Eurovision se spune că nu se fac plăți din 2010, dar nu e adevărat, totuși, din 2013, partea română a încetat să respecte tranșele.

Anul acesta, EBU a intrat în vrie când s-au întețit zvonurile că televiziunea română ar putea intra în insolvență. Nimeni nu a avut răbdare să le explice faptul că zvonurile sunt o simplă petardă politicianistă, că prea multe legi trebuie schimbate pentru această benefică dar iluzorie insolvență.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate