Editura Evenimentul si Capital

Conacul lui Iuliu Maniu stă să se PRĂBUȘEASCĂ. EVZ demarează o campanie de SALVARE a acestui imobil din patrimoniul național

Din 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat de comuniști, casa de la Bădăcin s-a deteriorat cu fiecare zi care a trecut. Acum se afl ă în prag de prăbușire FOTOGRAFIILE NE-AU FOST PUSE LA DISPOZIȚIE DE PĂRINTELE CRISTIAN BORZ, PREOT PAROH LA BĂDĂCIN
Autor: | | 17 Comentarii | 1330 Vizualizari

Casa Memorială „Iuliu Maniu” din satul Bădăcin, județul Sălaj, stă să se prăbușească. Pentru că, mulți ani, nimeni nu a pus un leu în slujba păstrării amintirii unuia dintre cei mai importanți oameni politici pe care i-a avut România. „Evenimentul zilei” lansează un apel către societatea civilă, oamenii de afaceri români, dar mai ales către politicieni, pentru a contribui la salvarea casei marelui Iuliu Maniu, alăturându-se astfel eforturilor depuse de Parohia Greco-Catolică din Bădăcin.

Casa memorială Iuliu Maniu este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor. În prezent aparține statului român, dar Consiliul Județean nu a avut bani de reparații. „Casa a fost construită în anul 1879 de Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. Importanța acestui monument este dată de valoarea memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiții, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuțiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica Vicarului Silvaniei Demetriu Coroianu și a îndeplinit funția de președintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani”, ne spune părintele Cristian Borz.


FOTO: Casa de la Bădăcin s-a deteriorat cu fiecare zi care a trecut. Acum se afl ă în prag de prăbușire.Din 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat de comuniști, casa s-a degradat cu fiecare zi care a trecut. A fost depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. Acum, imobilul se află în prag de prăbușire. Sunt fisuri, crăpături și deplasări ale pereților exteriori, dar și interiori. Apa s-a infiltrat prin acoperiș, în casă, dar și în terenul din jurul acesteia. Astfel, s-au produs degradări ale grinzilor și căpriorilor care susțin acoperișul. O singură parte a casei este mai bine conservată: cea construită în anii ’30 și în care se află biroul și dormitorul lui Iuliu Maniu.
Istorie salvată cu 350.000 de euro

Parohia Greco-Catolică Bădăcin, administrator al clădirii (nu și al terenurilor), dorește conservarea monumentului. Dar, cum nu are putere financiară pentru susținerea execuției lucrărilor de consolidare, cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, a realizat proiectul de consolidare și reabilitare. În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncționalizarea acesteia ca muzeu, precum și amenajarea unui centru destinat activităților tinerilor, o sală de conferințe. Aceasta a fost dorința marelui politician: ca tinerii să poată învăța lucruri frumoase și folositoare în casa sa. Dorință pe care și-a exprimat-o în ultimul său testament, din 1941.

„Arhitecții au estimat că suma totală s-ar ridica la 350.000 euro. (...) Foarte urgente sunt însă lucrările de rezistență și consolidare. Odată efectuate aceste lucrări, suntem siguri că nu se mai află în pericol de prăbușire, or pentru asta suma necesară, conform devizului întocmit, este de 200.000 de euro”, ne mai spune părintele din Bădăcin.

„Salvați Istoria Națională”

Ca soluție pentru salvarea monumentului istoric, Parohia Greco-Catolică din localitate a lansat campania națională „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“. După cum ne spune părintele paroh Cristian Borz, cei cu inima de român au început să reacționeze. Români, care vor ca și copiii lor să cunoască adevărata istorie a neamului, se oferă să dea bani, materiale de construcții...

Viața lui Iuliu Maniu, la Bădăcin

Pentru Iuliu Maniu, casa din Dealul Țarinii era un loc unde venea să se refacă. „La Bădăcin, spunea el, parcă și aerul este mai proaspăt. În liniștea grădinii lui uit greutățile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă.” În 1940, odată cu cedarea Ardealului, Maniu vedea pentru ultima dată Dealul Țarinii, satul și mormintele părinților săi.” („Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”, realizată de părintele Cristian Borz.)


FOTO: Iulia Maniu a fost condamnat la temniță grea, pe viață, în 11 noiembrie 1947, și a murit la Sighet, în data de 5 februarie 1953Campania „Cultura, încotro?!”

Pentru că vrem să monitorizăm îndeaproape cât de mult îi doare pe români de cultura și istoria lor națională, vom deschide și noi conturi speciale pentru salvarea casei memoriale a celui botezat de Nicolae Iorga „Sfinxul de la Bădăcin”, pentru înțelepciunea sa și pentru fermitatea opiniilor sale. Având în vedere faptul că Iuliu Maniu a fost premier în perioada interbelică, în trei guverne, membru de onoare al Academiei Române din 1919, a avut un rol activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și, după cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit simbolul rezistenței anticomuniste, fiind astfel unul dintre cei mai prestigioși politicieni pe care i-a avut țara noastră, EVZ se așteaptă ca salvarea casei memoriale să vină mai ales din buzunarele actualilor politicieni. EVZ va anunța datele conturilor pentru donații într-una din zilele săptămânii viitoare și, pe parcursul campaniei, va face publice numele celor care își vor arăta astfel respectul pentru istoria și cultura națională.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate