Editura Evenimentul si Capital

Complicii spionului rus prins pe aeroport cu documente secrete de la Moldomin, trimiși în judecată

13-06/10_iacob_chisarau-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 1095 Vizualizari

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Iacob Chișărău – director general al S.C. Moldomin acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Sorin Berchimiș, director general la S.C. Ipromin acuzat de fals în înscrisuri și Gabriel Neamțu, şef al structurii de securitate din cadrul S.C. Ipromin, acuzat de favorizarea făptuitorului.

Pe 29 aprilie 2011, Iacob Chișărău, în calitate de director general al S.C. Moldomin, a permis accesul reprezentanţilor societăți comerciale Mineco AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată. Aceste informații, existente la S.C. Moldomin ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

A urmărit o funcție

Iacob Chișărău a pus la dispoziţia reprezentanţilor Mineco aceste date şi informaţii clasificate, în mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea Moldomin se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie. Pentru serviciile sale, Chișărău a fost recompensat de Mineco, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

A fotografiat perimetrul Moldova Nouă

Pe 16.10.2012, Sorin Berchimiș, în calitate de director general la Ipromin, a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al Mineco AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă. Acest lucru s-a realizat fără autorizarea şi/sau acordul prealabil al autorităţii competente.

În ziua de 19.10.2012,  cetăţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional „Henry Coandă” din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al S.C. Ipromin Sorin Berchimiș, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Au declasificat în avans documente

Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, Berchimiș a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 şi Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar Gabriel Neamțu a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, şi anume că cele două înscrisuri au fost antedatate. Cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

  

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate