Companiile farmaceutice, obligate să asigure necesarul de medicamente deficitare

Companiile farmaceutice, obligate să asigure necesarul de medicamente deficitare

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, joi, că va da un Ordin de Ministru care să oblige firmele să asigure cu prioritate necesarul de medicamente deficitare pe piața din România și abia apoi să se gândească la export paralel

Pentru că în România medicamentele sunt mai ieftine ca în strinătate, exportul paralel sau comerțul intracomunitar, cum se numește, în fapt, e în floare. Multe companii farmaceutice au făcut profituri mari vânzând medicamentele incluse în programele naționale de sănătate (decontate total sau parțial) și care ar fi trebuit să ajungă prioritar la bolnavii români. Profitul lor îi lasă pe pacienții noștri fără tratamente. La dezbaterea proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naționale de sănătate, reprezentanții asociațiilor de pacienți i-au cerut ministrului Sănătății, dr. Florian Bodog, să interzică, pe modelul Slovaciei și al Cehiei, exportul paralel.

Se rezolvă printr-un ordin de ministru

În replică, demnitarul a anunțat că va da un ordin de ministru prin care să oblige aceste companii să furnizeze întâi medicamentele necesare bolnavilor din România și doar din ce rămâne după asta să facă export paralel.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toate companiile vor fi obligate prin ordin de ministru să asigure necesarul public, deci cantitățile de medicamente pe piață prioritar și numai după aceea să facă alte activități comerciale cu medicamentele”, a spus Florian Bodog.

E hotărât să dea penalizări

Ba mai mult, el vrea ca toate companiile să raporteze în sistemul centralizat stocurile de medicamente, astfel încât să poată controla eventualele probleme. Și e dispus să dea penalizări.

„Începând cu data de 1 (martie, n.r.) funcționează mecanismul de raportare a stocurilor prin STS la care foarte mulți, și trebuie s-o spun cu foarte mare dezamăgire, sunt foarte mulți care încă nu au aderat, însă am să-i oblig, pentru că voi stabili sancțiuni pentru cei care nu raportează mergând până la ridicarea autorizațiilor și atunci cred că rezolvăm această problemă”, a explicat ministrul Sănătății.

Comerțul paralel nu poate fi interzis

Florian Bodog a spus și că „dacă eu interzic acum exportul paralel pot să intru în procedură de infringement cu Comisia Europeană și nu ne dorim lucrul ăsta, ci practic, noi am avut discuții cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de medicamente, cu asociațiile distribuitorilor, cu ale farmaciștilor, și căutăm soluții”.