COMOARA HOȚILOR. Peste 3.500 de MONEDE ANTICE și SUTE de obiecte de TEZAUR au fost RECUPERATE / GALERIE FOTO

COMOARA HOȚILOR. Peste 3.500 de MONEDE ANTICE și SUTE de obiecte de TEZAUR au fost RECUPERATE / GALERIE FOTO

Obiecte de tezaur care ar putea încăpea, lesne, într-o expoziție de la Muzeul Național au fost recuperate în urma a 14 percheziții efectuate, ieri, de polițiști și procurori în opt județe și în București. Au fost găsite peste 3.500 de monede antice şi medievale, detectoare de metale şi sute de kilograme de unelte şi arme antice din fier la persoane bănuite că ar fi furat şi tranzacţionat ilegal comorile descoperite în site-uri arheologice.

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale – I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au organizat o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate, transmite Poliția Română.

Poliţiştii şi procurorii au efectuat 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa, Argeş şi în municipiul Bucureşti la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani. Cei vizați de anchetă sunt bănuiți că ar fi practicat braconajul arheologic, efectuând detecţii ilegale, ar fi sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, artefacte şi monede antice pe care le-ar fi valorificat. Tezaur de peste 100.000 de euro În urma percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3.520 de monede antice şi medievale, trei detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 de kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Printre bunurile depistate, au fost identificate mai multe piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, evaluate la peste 100.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.