Editura Evenimentul si Capital

Comoara din podul Bisericii Sf.Nicolae, din Șcheii Brașovului

Steagul purtat de Regele Ferdinand FOTO: MARIAN SEBENI-COMȘA
Autor: | | 0 Comentarii | 1522 Vizualizari

În Muzeul Primei Școli Românești sunt adăpostite peste 6.000 de cărți vechi, unice în lume. Tot aici se găsește și steagul purtat de Regele Ferdinand la încoronare. Acesta este bătut în pietre scumpe și cusut cu fir de aur

Atât de valoroase încât nu pot fi evaluate în bani, după cum spune istoricul Ioan Olteanu, cel care de 49 de ani le studiază, le protejează, le traduce și le iubește.

Toate au fost găsite în podul Bisericii Sf.Nicolae, cea pe lângă care a luat naștere Prima Școală Românească, la care a dăscălit și Anton Pann între anii 1821-1828 și în anul 1850. Cu 140 de ani înainte, la 1683, la Prima Școală Românească preda un singur profesor, Ioan Duma, care avea nu mai puțin de 110 elevi, dintre care cel mai tânăr avea 20 de ani. Învățăceii nu-și toceau prea mult coatele prin școală. Trei luni învățau cu profesorul Duma pentru a deveni notari și a se ocupa de administrație. Viitorii das căli învățau 6 luni. Doar preoții aveau ceva mai multă școală, 9 luni. În 1495, când și-a deschis porțile Prima Școală Românească, acolo venea doar alesul satului, ca să învețe și să devină dascălul, notarul sau chiar preotul satului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate