Comisia SRI a căpătat puteri sporite asupra Serviciului

Comisia SRI a căpătat puteri sporite asupra Serviciului

Deputații și senatorii au votat, ieri, modificarea unei hotărâri parlamentare prin care comisia de control al SRI dobândește atribuții sporite. Comisia poate iniția acum acte normative în domeniu, efectua controale inopinate la instituții aflate în subordinea SRI.

 În noua variantă a Hotărârii 30/1993 Comisia se poate sesiza din oficiu în legătură cu activitatea SRI.

Noile atribuții

Pe lângă verificarea respectării de către Serviciu a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, potrivit modificării, comisia SRI capată în plus următoarele atribuții: „

Ne puteți urmări și pe Google News

● examinează proiectul de buget al SRI și modul de utilizare al banilor;

● examinează rapoartele de audit intern realizate la nivelul SRI;

● analizează rapoartele și deciziile Curții de Conturi care privesc SRI;

● evaluează anual situația statistică și rapoartele activităților Comisiilor de disciplină, Consiliilor de Onoare și a Consiliilor de judecată.”

Pe cine poate sesiza Comisia

O altă modificare dă posibilitatea Comisiei să sesizeze Preşedintele României, organele de cercetare penală, CSM, Curtea de Conturi, Agenția Națională pentru Achiziții Publice şi ministere „în situaţia în care se constată posibile încălcări ale legii de către SRI”.

Pe de altă parte, membrii Comisiei de control al SRI vor putea fi protejaţi, la cerere, de către Serviciu.

Răspunderea membrilor

Potrivit noilor prevederi, aleșii din Comisia SRI nuși vor mai pierde imunitatea parlamentară dacă divulgă informații clasificate. Ei își vor pierde doar calitatea de membru al Comisie.

Două noi alineate prevăd că din Comisia SRI nu pot face parte parlamentari care au fost condamnați penal definitiv pentru „infracțiuni contra securității naționale” și cei care „au făcut parte din organele de securitate, ca poliție politică sau