Editura Evenimentul si Capital

Comisia LIBE investighează posibilele închisori CIA din România. Ion Iliescu REFUZĂ să dea explicații

Ion Iliescu
Autor: | | 3 Comentarii | 926 Vizualizari

Fostul președinte al României Ion Iliescu a refuzat să se întâlnescă cu o delegație a Comisiei LIBE a Parlamentului European, care investighează în România presupusa existență a închisorilor CIA pe teritoriul țării noastre. Surprinzător, pentru că, în aprilie a.c., Iliescu declara în ”Der Spiegel” că a aprobat amplasarea unei astfel de locații.

Totuși, fostul șef de stat i-a trimis o scrisoare lui Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia venită la București.

"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoarea obţinută de Mediafax.

Mai mult decât atât, Ion Iliescu precizează că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

"Am luat cunoştinţă de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate. Am declarat public că violenţa nu se combate cu şi mai multă violenţă, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste", se mai arată în scrisoarea lui Iliescu.

Aprilie 2015: Ion Iliescu se autodenunţă în Der Spiegel   În aprilie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a autodenunţat în revista Der Spiegel şi a afirmat că, la finalul anului 2002, a aprobat o cerere a CIA pentru o „locație” în București. Iliescu a spus că nu a vrut însă să știe ce se petrecea acolo. Declaraţia sa de la acel moment a provocat reacţii dure, fostul director al SRI George Maior (în prezent ambasador al României în SUA) spunând că nu s-au aprobat astfel de închisori, iar Iliescu “s-a decontextualizat”.   “Nu ne-am amestecat cu CIA”   Potrivit jurnaliştilor de la Der Spiegel, Iliescu le-ar fi spus, în aprilie 2015: “Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”. Săptămânalul german susţine că fostul șef al SIE, ulterior consilier prezidențial, Ioan Talpeș a confirmat afirmațiile lui Iliescu. El a arătat că a fost conștient că „situația poate deveni periculoasă” și, de aceea, le-ar fi spus celor de la CIA că partea română nu vrea să știe nimic despre activitățile din această clădire.

Maior: Iliescu s-a decontextualizat   Imediat după apariţia acestui articol, fostul director al SRI, George Maior, a avut o reacţie puternică. “Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru (...)Nu s-au aprobat asemenea centre şi probabil că, fie domnul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat această afirmaţie a sa în cadrul interviului", a spus Maior.   Norica Nicolai continuă să nege

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate