Comisia juridică din Senat a dat un raport favorabil solicitării ANI cu privire la demiterea de drept a senatorului Akos Mora

Comisia juridică din Senat a dat un raport favorabil solicitării ANI cu privire la demiterea de drept a senatorului Akos Mora

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, în şedinţa de azi, un raport favorabil solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din funcţia de senator, raportul urmând să fie înaintat conducerii şi plenului Senatului.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, se solicită aplicarea 'cu celeritate' a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR. "Vă solicităm să dispuneţi punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Târgu Mureş, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligaţiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituţională în decizia amintită, vă rugăm constataţi demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel", se arată în documentul citat.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a afirmat, azi, că după votul din Comisie, favorabil solicitării ANI, asupra acestui subiect urmează să se pronunţe, prin vot, plenul Senatului, care 'poate da o linie pe care să se meargă de aici încolo'.

"Azi, pe ordinea de zi a Comisiei juridice, s-a aflat solicitarea pentru încetarea mandatului pentru colegul nostru, senatorul Akos Mora. Comisia, după ce a analizat, a studiat, au fost şi dezbateri şi discuţii, a decis prin vot să dea un raport favorabil solicitării şi să trimită acea solicitare la plen. (...) Plenul Senatului poate da o linie pe care să se meargă de aici încolo, dar nu cred că putem vorbi însă de 'o cutie a Pandorei '. Plenul se pronunţă. Încetarea mandatului unui senator se poate face doar de către plenul Senatului, printr-un vot, deci nu doar constată ce am decis noi, că noi nu suntem judecători. Noi doar exprimăm un punct de vedere după ce studiem şi avem argumente juridice", a precizat Cătălin Boboc, la finalul şedinţei Comisiei, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a precizat că raportul Comisiei juridice va fi întocmit cu celeritate astfel încât să ajungă cât mai repede pe ordinea de zi a plenului Senatului.

"Noi facem raportul, îl trimitem la Biroul Permanent şi va intra pe ordinea de zi a plenului Senatului, cel mai probabil la următoarea şedinţă a plenului. Raportul va fi gata cât de repede. Sper că până după masă, azi când se termină programul sau mâine dimineaţă cel mai târziu, să fie gata. Este totuşi un raport destul de complex, conţine multe date. Trebuie să facem o informare foarte serioasă pentru colegii din plen care, poate, nu au avut ocazia să studieze dosarul. Trebuie măcar prin acest raport să le permitem ocazia de a-şi formula o opinie proprie pentru că votul este personal în plenul Senatului. (...) În ce ne priveşte, vom duce procedura până la capăt. Dar intră în plen sau nu mâine, nu pot să spun", a explicat senatorul liberal.