Editura Evenimentul si Capital

Comisia Europeană a publicat RAPORTUL MCV. Victor Ponta şi Tăriceanu sunt CRITICAŢI. Reacţia PREŞEDINTELUI Iohannis şi a Guvernului | UPDATE

Parlamentul Romaniei, din nou criticat in Raportul MCV intocmit de oficiali ai Comisiei Europene
Autor: | | 29 Comentarii | 4924 Vizualizari

Comisia Europeană a oferit publicităţii, miercuri, raportul MCV. Potrivit documentului, progresele făcute de sistemul de justiţie românesc sunt remarcabile. Atât ANI, cât şi alte instituţii precum ÎCCJ sau DNA sunt lăudate în raport. În schimb, politicieni precum Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu sunt criticaţi din cauza declaraţiilor făcute în repetate rânduri la adresa magistraţilor şi a justiţiei. Nici Parlamentul nu s-a descurcat foarte bine în ochii oficialilor europeni. Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a criticat faptul că nu există un cod etic eficient al senatorilor şi deputaţilor.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: "Dacă nefericiții Ponta și Antonescu nu ar fi dat o LOVITURĂ STATULUI de drept, MCV ar fi fost o amintire"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut  o conferinţă de presă la sediul Guvernului, cu ocazia lansării raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.


Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, atenţionează că Parlamentul va trebui să vină la masa discuţiei pe tema criticilor din Raportul MCV


Citeşte RAPORTUL MCV.

Raportul oficialilor europeni laudă instituţiile care luptă împotriva corupţiei şi critică Parlamentul pentru ezitările manifestate şi blocarea anchetelor Justiţiei prin refuzul de a ridica imunitatea parlamentară a unor senatori şi deputaţi, precum și pentru atacurile la adresa sistemului judiciar, prin declarațiile politicienilor. Totodată lipsa unui cod etic eficient în paza integrităţii Parlamentului României este criticată, Legislativul românesc fiind din nou nominalizat negativ.


Guvernul Cioloș, după publicarea ultimului raport privind starea Justiției: „Considerăm că există premisele finalizării procesului MCV”


Şi fostul premier Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sunt criticaţi în noul raport MCV din cauza declaraţiilor faţă de sistemul de justiţie ori faţă de magistraţi.


Iohannis: Raportul MCV confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România

"Încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt este un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege. S-a înregistrat, însă, și o reacție la această tendință: rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești .


REACȚIA DNA la Raportul MCV. Refuzurile Parlamentului de a ridica imunitatea sunt lipsite de criterii obiective


În acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru și a președintelui Senatului . De asemenea, au existat în continuare cazuri de presiune asupra unor judecători ai Curții Constituționale . Așa cum se menționa în raportul din 2015, în perioada premergătoare alegerii președintelui României, erau semne de schimbare în sensul unei abordări mai responsabile. Aceasta s-a disipat însă în primăvară, în special în urma deschiderii de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a unei anchete vizându-l pe primministru. Criticile au vizat, în mod personal, atât pe șeful DNA, cât și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)", se arata in raport.

Numirile în parchete, tratate la capitolul Independența Justiției

Numirile în funcţiile de conducere din parchete trebuie făcute după o procedură transparentă, fiind recomandată reducerea influenţei politice la care sunt expuşi deţinătorii acestor funcţii, raportat la modalitatea de numire şi revocare din funcţie. "Rapoartele recente privind MCV au subliniat rolul instituțiilor cheie ale magistraturii Înalta Curte de Casație, Ministerul Public și Direcția Națională Anticorupție, precum și Consiliul Superior   al  Magistraturii – în  ceea  ce  privește  consolidarea  credibilității  și  a profesionalismului sistemului judiciar prin obținerea, în timp, a unor rezultate solide. În mod evident, conducerea instituțiilor respective a jucat un rol important în acest sens, fiind uneori confruntată cu critici personale puternice. Prin urmare, s-a  pus  accentul  pe  proceduri  de selecție transparente și bazate pe merit, ca o modalitate de a se asigura o conducere solidă, de a se evita interferența politicului în numirile în posturi de conducere de nivel superior și de a se sprijini independența sistemului judiciar. Raportul  din  2015  considera  numirea  unui  nou  procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ca fiind un test important. Procedura a fost finalizată, în cele din urmă, cu puține controverse, fiind caracterizată de o mai mare transparență  și  previzibilitate  (publicarea  postului  vacant,  definirea  publică  a  criteriilor, publicarea numelor candidaților) și beneficiind de cooperarea clară dintre Ministerul Justiției (responsabil pentru alegerea candidatului) și Consiliul Superior al Magistraturii. Acest lucru a furnizat, prin urmare, un bun exemplu al modului în care procedurile clare și riguroase, cu implicarea  deplină  a  autorităților-cheie,  pot  fi  factorul  cel  mai  important  într-un  proces credibil de numire (deși procedurile trebuie, de asemenea, să fie suficient de solide pentru a face față unei situații în care principalele instituții sunt în dezacord )", se arată în Raportul MCV.

În raport este recomandată şi armonizarea noilor prevederi din Codul de Procedură Penală cu Legea Fundamentala a Romaniei, experţii europeni sesizând faptul că au fost declarate neconstituţionale foarte multe articole din acest cod.

Noile numiri în justiţie, un test pentru reformă

Cu privire la numirile noilor şefi ai instituţilor cheie din sistemul de justiţiei, raportul MCV arată că este un pas important privin capacitatea sistemului de a se reforma-

"În 2016 vor avea loc o serie de numiri în posturi-cheie și atât procesul, cât și rezultatele vor constitui un test important pentru capacitatea sistemului judiciar de a menține procesul de reformă într-o perioadă de schimbări . Posturile de președinte al Curții Supreme de Casație și Justiție, de procuror general și de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise și predefinite", se arata in raport.

Raportul oficialilor europeni sfătuieşte România, pe termen mai lung, să fie introdus un sistem mai robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, precizând că actualul sistem are o "componentă politică puternică". "La nivel legislativ nu există criterii pentru a se asigura cel mai înalt nivel de competențe profesionale și integritate, iar procedura de numire actuală comportă o componentă politică puternică, având în vedere rolul pe care îl are în cadrul acesteia ministrul justițieiȚ, se arată în Raport.


Livia Stanciu: Raportul MCV remarcă progresele instanței supreme în unificarea jurisprudenței

"În trecut, procedurile de numire au fost deseori subiect de controversă și au fost marcate în mod clar de influențe politice. Pe baza orientărilor din partea Consiliului Europei, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să conducă dezbaterea cu privire la măsura în care este oportun ca decizia-cheie să revină unui ministru din guvern, în special în ceea ce privește numirile în posturi care nu sunt de conducere la cel mai înalt nivel a instituțiilor", continuă raportul.


Parchetul General: Raportul MCV înregistrează progresele în combaterea micii corupţii


Agenţia Naţională de Integritatate, lăudată

ANI este lăudată în raportul MCV. Chiar dacă Horia Georgescu, fostul şef al instituţiei, a fost implicat în dosarul privind retrocedările ilegale, ANI a continuat să se ocupe de un număr mare de anchete, se arată în raport.

"Acest lucru pune în evidență o trăsătură problematică legată de nivelul scăzut de acceptare, și chiar rezistență, la normele de integritate în cadrul unui număr important de autorități locale, cu implicații pentru achizițiile publice33 . Un procent ridicat din deciziile ANI sunt contestate în instanță – ANI are aproximativ 3 000 de dosare de apărat în instanță – dar rata de confirmare a deciziilor ANI în instanță este în continuare de peste 80 %. Secția de contencios administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție a depus eforturi în vederea accelerării soluționării dosarelor ANI (care reprezintă aproximativ 10 % din volumul său de muncă) și a redus termenele de pronunțare a hotărârilor de la 18 luni la aproximativ 9 luni. În ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, ANI și-a dezvoltat în continuare cooperarea cU Ministerul Public pentru a ajuta la raționalizarea anchetelor și a schimburilor de informații. Executarea deciziilor definitive ale ANI și confirmarea", continuă raportul.


Update. Concluzii MCV. CSM trebuie să fie mai atent la magistraţii care cred că e deconectat de profesie! Se remarcă faptul că este nevoie ca CSM să ajute financiar și juridic magistrații. REACŢIA CSM

Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate