Editura Evenimentul si Capital

Comisia Europeană a publicat RAPORTUL MCV. Victor Ponta şi Tăriceanu sunt CRITICAŢI. Reacţia PREŞEDINTELUI Iohannis şi a Guvernului | UPDATE

Parlamentul Romaniei, din nou criticat in Raportul MCV intocmit de oficiali ai Comisiei Europene
Autor: | | 29 Comentarii | 4943 Vizualizari

Comisia Europeană a oferit publicităţii, miercuri, raportul MCV. Potrivit documentului, progresele făcute de sistemul de justiţie românesc sunt remarcabile. Atât ANI, cât şi alte instituţii precum ÎCCJ sau DNA sunt lăudate în raport. În schimb, politicieni precum Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu sunt criticaţi din cauza declaraţiilor făcute în repetate rânduri la adresa magistraţilor şi a justiţiei. Nici Parlamentul nu s-a descurcat foarte bine în ochii oficialilor europeni. Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a criticat faptul că nu există un cod etic eficient al senatorilor şi deputaţilor.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: "Dacă nefericiții Ponta și Antonescu nu ar fi dat o LOVITURĂ STATULUI de drept, MCV ar fi fost o amintire"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut  o conferinţă de presă la sediul Guvernului, cu ocazia lansării raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.


Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, atenţionează că Parlamentul va trebui să vină la masa discuţiei pe tema criticilor din Raportul MCV


Citeşte RAPORTUL MCV.

Raportul oficialilor europeni laudă instituţiile care luptă împotriva corupţiei şi critică Parlamentul pentru ezitările manifestate şi blocarea anchetelor Justiţiei prin refuzul de a ridica imunitatea parlamentară a unor senatori şi deputaţi, precum și pentru atacurile la adresa sistemului judiciar, prin declarațiile politicienilor. Totodată lipsa unui cod etic eficient în paza integrităţii Parlamentului României este criticată, Legislativul românesc fiind din nou nominalizat negativ.


Guvernul Cioloș, după publicarea ultimului raport privind starea Justiției: „Considerăm că există premisele finalizării procesului MCV”


 

Şi fostul premier Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sunt criticaţi în noul raport MCV din cauza declaraţiilor faţă de sistemul de justiţie ori faţă de magistraţi.


Iohannis: Raportul MCV confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România

"Încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt este un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege. S-a înregistrat, însă, și o reacție la această tendință: rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești .


REACȚIA DNA la Raportul MCV. Refuzurile Parlamentului de a ridica imunitatea sunt lipsite de criterii obiective


În acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru și a președintelui Senatului . De asemenea, au existat în continuare cazuri de presiune asupra unor judecători ai Curții Constituționale . Așa cum se menționa în raportul din 2015, în perioada premergătoare alegerii președintelui României, erau semne de schimbare în sensul unei abordări mai responsabile. Aceasta s-a disipat însă în primăvară, în special în urma deschiderii de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a unei anchete vizându-l pe primministru. Criticile au vizat, în mod personal, atât pe șeful DNA, cât și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)", se arata in raport.

Numirile în parchete, tratate la capitolul Independența Justiției

Numirile în funcţiile de conducere din parchete trebuie făcute după o procedură transparentă, fiind recomandată reducerea influenţei politice la care sunt expuşi deţinătorii acestor funcţii, raportat la modalitatea de numire şi revocare din funcţie. "Rapoartele recente privind MCV au subliniat rolul instituțiilor cheie ale magistraturii Înalta Curte de Casație, Ministerul Public și Direcția Națională Anticorupție, precum și Consiliul Superior   al  Magistraturii – în  ceea  ce  privește  consolidarea  credibilității  și  a profesionalismului sistemului judiciar prin obținerea, în timp, a unor rezultate solide. În mod evident, conducerea instituțiilor respective a jucat un rol important în acest sens, fiind uneori confruntată cu critici personale puternice. Prin urmare, s-a  pus  accentul  pe  proceduri  de selecție transparente și bazate pe merit, ca o modalitate de a se asigura o conducere solidă, de a se evita interferența politicului în numirile în posturi de conducere de nivel superior și de a se sprijini independența sistemului judiciar. Raportul  din  2015  considera  numirea  unui  nou  procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ca fiind un test important. Procedura a fost finalizată, în cele din urmă, cu puține controverse, fiind caracterizată de o mai mare transparență  și  previzibilitate  (publicarea  postului  vacant,  definirea  publică  a  criteriilor, publicarea numelor candidaților) și beneficiind de cooperarea clară dintre Ministerul Justiției (responsabil pentru alegerea candidatului) și Consiliul Superior al Magistraturii. Acest lucru a furnizat, prin urmare, un bun exemplu al modului în care procedurile clare și riguroase, cu implicarea  deplină  a  autorităților-cheie,  pot  fi  factorul  cel  mai  important  într-un  proces credibil de numire (deși procedurile trebuie, de asemenea, să fie suficient de solide pentru a face față unei situații în care principalele instituții sunt în dezacord )", se arată în Raportul MCV.

În raport este recomandată şi armonizarea noilor prevederi din Codul de Procedură Penală cu Legea Fundamentala a Romaniei, experţii europeni sesizând faptul că au fost declarate neconstituţionale foarte multe articole din acest cod.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate