Editura Evenimentul si Capital

Comisia Europeană AMENINŢĂ România

Comisia Europeană ar putea da în judecată România
Autor: | | 6 Comentarii | 2217 Vizualizari

Comisia Europeană ar putea da în judecată România din cauza tăierilor ilegale de păduri și a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer.

Oficialii de la București trebuie să prezinte Bruxelles-ului, până la data de 2 decembrie, un plan de măsuri privind implementarea Regulamentului Cherestelei 995/2010 (EU Timber Regulation – EUTR) și împotriva companiilor care încalcă acest regulament.

”Dacă situația nu cunoaște o îmbunătățire, Comisia va da acest stat membru în judecată”, se arată într-un răspuns transmis de la CE activistului Gabriel Păun de la Agent Green, potrivit B1 Tv.

Activistul a declarat pentru România Curată că “diplomația de carton nu mai ține”, adăugând că “problema pădurilor a devenit una a societății și de siguranță națională și europeană”.

”Practic, Comisia ne spune că România a fost leneșă și că a început pregătirile juridice să ne pedepsească pentru că am pus lemn ilegal pe piață și ne dă și un ultimatum pentru 2 decembrie. Săptămâna viitoare Ministerul Mediului trebuie să explice de ce statul român a tras de timp cu aplicarea noului Regulament European (EUTR) și directiva FLEGT, când putea să rezolve cu tăierile ilegale de doi ani de când avem aceste noi legi. Acest pachet legislativ include o serie de măsuri pe care statele membre trebuie să le ia pentru a împiedica lemnul ilegal să intre, să circule și să iasă de pe piața europeană. La 2 decembrie Ministerul Mediului va trebui să prezinte în grupul de experți al EUTR și rezultatele pe cazul Schweighofer. Comisia așteaptă măsuri concrete de pedepsire a vinovaților, altfel România va plăti bani grei ca amendă. Vorbim de sute de mii de euro din banii noștri. La câtă pădure au pierdut românii, cred că nu ne dorim să mai plătim niciun leu pentru cei care s-au îmbogățit de pe urma lemnului furat. Sperăm că ministerul va trata această situație extrem de dramatică cu multă răspundere față de români și pădurile lor”, a mai spus Gabriel Păun.

Răspunsul Comisiei face referire la investigația realizată în România de organizația non-guvernamentală Environmental Investigation Agency (EIA). După doi ani de investigații, activiștii de mediu americani au acuzat compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că proceseavă lemn tăiat ilegal. Acțiunea lor este sprijinită de cele mai importante ONG-uri de mediu din România.

Greenpeace atenționează că pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale și de aministrare deficitară. Studiile oficiale arată că 8.8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual.  

Cercetările Greenpeace mai arată că doar 0,5 milioane de metri cubi sunt investigate de autorități și că, între 2000 și 2014, s-au degradat peste 360.000 ha de pădure. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate