Editura Evenimentul si Capital

Comisia de supraveghere a SRI și Comisia parlamentară ”Alegerile din 2009”, primele victime ale Guvernului Mihai Tudose

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 0 Comentarii | 1810 Vizualizari

Nu pot să nu remarc faptul că alcătuirea noului Guvern are implicații pentru două activități parlamentare care au ținut capul de afiș al ultimelor luni, e vorba de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 și Comisia parlamentară de supraveghere a activității SRI.

Președinții acestor comisii, Mihai Fifor și Adrian Țuțuianu, ocupă acum funcții în Guvern, funcții de execuție, după ce, potrivit PSD, au refuzat demnitatea supremă de la Palatul Victoria. Dacă în fruntea comisiilor cei doi au avut rezultate notabile, la Economie și, respectiv, Apărare nu avem indicii clare despre ce vor să facă acolo sau dacă au competențele necesare. Dacă nu e vorba de niște calcule ascunse – românul fiind maestru în scenarită și scenarii – atunci pare a rememorare a vechii politici comuniste cu ”rotația cadrelor”.

Măsura a surprins pentru că aceste două comisii păreau ultimele bastioane prin care PSD își continua mesajele de forță din ultimii ani. Bune sau rele, luați-le cum vreți, erau mesajele lor și se țineau de ele după ce au preluat puterea parlamentară.

Prin intermediul verificărilor declanșate de Comisia SRI multe supoziții aruncate în ultimii ani pe piață s-au confirmat și părea chiar că se încearcă lămurirea lor. Vă reamintesc două teme majore: rolul jucat de SRI la manifestațiile de protest și protocoalele încheiate cu diverse instituții, mai ales Ministerul Public.

După căderea Guvernului Sorin Grindeanu, s-a vorbit concret despre faptul că ministrul Apărării Gabriel Leș nu se va mai regăsi în noul Cabinet. A greșit de câteva ori la comanda acestui minister, fiind de ajuns să reamintim cum militarii români au plecat spre misiunea NATO din Polonia fără a exista cadrul legal pentru a fi organizate acțiuni militare în scopul intimidării unor potențiali inamici. A fost nevoie de adevărate jonglerii legislative în care s-au implicat Guvernul, Parlamentul și Președinția pentru ca România să nu se facă de râs. Au apărut multe nume, pe surse, de posibili înlocuitori pentru această funcție, printre ele fiind și cel al lui Georgian Pop, prieten cu Mihai Tudose, personaj mult mai apropiat de regulile militare decât este dâmbovițeanul Țuțuianu.

Se pune acum întrebarea, logică, pe cine va desemna PSD ca înlocuitor al lui Țuțuianu în componența Comisiei SRI și la conducerea acesteia? Evident, pe holurile Parlamentului se vehiculează același nume, Georgian Pop, el fiind membru al acestei comisii și în legislatura trecută. Nu vom afla prea curând. E vacanță parlamentară și desemnarea unui înlocuitor se va face abia prin octombrie-noiembrie. Cam lungă pauza, dacă ne gândim că această comisie ne obișnuise cu o dezvăluire la două săptămâni.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate