Editura Evenimentul si Capital

Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 cere CSM să RESPINGĂ solicitările Parchetului General

Augustin Lazăr
Autor: | | 1 Comentarii | 455 Vizualizari

Comisia specială de anchetă a Senatului si Camerei Deputaților privind alegerile prezidențiale din 2009 a înaintat azi CSM o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General.

„Domnul Procuror General Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei şi a emis două postări pe Facebook şi un comunicat al PICCJ din care am aflat că a solicitat CSM: a) să-şi  exercite rolul de garant al independenţei justiţiei; b) să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească; c) să îi fie clarificat „dacă poate fi trimis comisiei parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD, Oana Florea, afirmă că această comisie „nu a încălcat independenţa procurorilor” prin solicitarea de documente şi spune că „nu există un conflict juridic de natură constituţională, în sensul celor arătate de domnul procuror general, deoarece comisia parlamentară a acţionat în limitele prerogativelor constituţionale, nu şi-a arogat drepturi şi competenţe ale autorităţii judecătoreşti şi nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa”.

„CSM nu are în atribuţii interpretarea normelor legale, acestea fiind atribuţia Parlamentului, conform art.69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative”, se mai arată în comunicat.

Oana Florea precizează că, din acest motiv, cere CSM să respingă solicitările lui Augustin Lazăr.

„Considerăm că refuzul domnului Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă documentele solicitate poate fi interpretat ca o exercitare a funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”, se mai arată în comunicat.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui CSM, Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării CCR privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate