Editura Evenimentul si Capital

LOVITURA la care Augustin Lazăr NU SE AȘTEPTA. Parlamentul INTERVINE! Ministrul Justiției, SOMAT să ia măsuri. Miza: Dosarul Alegerilor 2009

Autor: | | 4 Comentarii | 4695 Vizualizari

Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009 solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să "uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situația gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017". Comisia îi cere ministrului să demareze un control la Ministerul Public şi să sesizeze Inspecţia judiciară.

Conform unor declarații Augustin Lazăr, procurorul general,  nu are nici cel mai mic gând să trimită Parlamentului dosarul care arată cum stă situația în care s-a aflat șefa DNA în raport cu noaptea alegerilor.

"Reamintim că Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei de anchetă prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR. Comisia parlamentară de anchetă a revenit cu o nouă solicitare demontând juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, domnul Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017. 

În plus, Procurorul General solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările domnului Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând TOATE solicitările Procurorului General", afirmă preşedintele comisiei, Oana Florea.

Ce prevederi constituţionale încalcă Augustin Lazăr în dosarul alegerilor din 2009

 

Potrivit comisiei, Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de procuror general, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând:

- principiul cooperării loiale dintre instituții;

- principiul loialității față de Constituție;

- Art. 1 alin.(5) din Constituţie: ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

- Art. 61 alin.(1) din Constituţie: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”

- Art. 54 alin.(2) din Constituţie:”Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege”

- Art. 131 alin.(1) din Constituţie: ”În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

- Deciziile Curții Constiționale nr 411, 428 și 430/2017

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate