Comisia alegerilor din 2009 i-a scos basma curată pe Maior, Coldea și Kovesi

Comisia alegerilor din 2009 i-a scos basma curată pe Maior, Coldea și Kovesi

Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial nu a reușit să afle dacă Laura Codruța Kovesi, George Maior și Florian Coldea au făcut parte dintr-un mecanism paralel de influențare a rezultatului votului. În schimb, în concluziile din Raportul final, comisia de anchetă îi acuză pe fostul președinte Traian Băsescu şi Guvernul PD de la acea vreme, în frunte cu premierul Emil Boc, că au favorizat fraudarea scrutinului

Președintele comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a spus ieri că după 8 luni de investigații în care au fost audiate 45 de persoane, în lipsa buletinelor de vot nu se poate decât deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului.

„Concluzia Raportului este că au fost nişte acţiuni concertate de schimbare a şefilor de prefecturi şi de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acţiuni au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a afirmat Florea.

Plan premeditat

Ne puteți urmări și pe Google News

„Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate.

Florian Coldea FOTO: EVZ

În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege. Pe cale de consecință, ținând cont de faptul că: diferența dintre cei doi candidați a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate și acțiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acțiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor”, se arată în concluziile Raportului.

Grup infracțional

Foștii liderii PD sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fiind implicat inclusiv Traian Băsescu, respectiv fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. „Președintele României - Traian Băsescu, împreună cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc și cu ceilalți membri ai Guvernului României: Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”, se arată în concluziile rapotului final al forului legislativ.

 George Maior FOTO: EVZ

Urmărire penală

Față de aceste considerente, Comisia de anchetă urmează să trimită raportul final instituțiilor competente pentru ca acestea să acționeze potrivit competențelor lor legale. Numai Parchetul General de pe lângă ÎCCJ poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.

De asemenea, rămâne la latitudinea Președintelui României, Klaus Iohannis, dacă cere urmărirea penală a foștilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă. Mai mult, rămâne la latitudinea Camerei Deputaților dacă cere urmărirea penală a domnului Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care, în prezent, are calitatea de deputat.

„Noaptea ca hoții”

Contextul fraudării scrutinului prezidențial menționat de Comisia de anchetă este însă cu totul altul de noaptea celui de-al doilea tur pentru alegerile din 2009, 6 spre 7 decembrie, şi face referire la o şedinţa din „01 octombrie 2009 a Guvernului Boc, care a avut loc începând cu ora 19:00 (imediat după apusul soarelui, «noaptea ca hoții»)”. Mai mult, din informările primite de Comisia parlamentară de anchetă de la ministere, a reieșit un număr de 1.231 de schimbări în conducerea serviciilor publice deconcentrate „pe criterii subiective/politice”, în perioada 2 octombrie – 9 decembrie 2009.

Fapt pentru care Comisia a ajuns la concluzia că „din succesiunea de acte normative declarate neconstituţionale, într-un timp relativ scurt, s-ar putea distinge ideea că a fost creat, în mod deliberat, un cadru legislativ în privinţa regimului juridic care reglementa statutul conducătorilor serviciilor deconcentrate - favorizant fraudării alegerilor din anul 2009”.

Traian Băsescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

„Sunt născuți să fure”

Fostul Președinte al Româ- niei, Traian Băsescu, a declarat ieri, pentru EVZ, în legătură cu faptul că Raportul a fost adoptat fără să fie chemat să dea explicații. „Prostii de genul PSD! Sunt născuți să fure. Eu nu am fost invitat la comisie!”. Oana Florea a declarat, ieri, că neinvitarea lui Băsescu la comisie vine în contextul în care fostul șef al statului s-a antepronunțat la o emisiune televizată că „dacă nu are sacii de buletine de vot, nu are ce discuta”.

„Alegerile nu au fost fraudate în favoarea mea. Iar acest lucru este dovedit de faptul că, în timp ce noi am avut un singur om în secţiile de votare, deci PDL, ei au fost reprezentaţi de şase partide, toţi împotriva candidaturii mele, susţinători ai lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot? (...) Sunt speculaţii de cea mai proastă calitate”, a spus Traian Băsescu, în toamna anului trecut.

Cutia Pandorei? Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru în comisia de anchetă, va solicita să se înfiinţeze o nouă comisie care să investigheze „in extenso tot ce înseamnă implicarea unei entităţi metastatale în viaţa politică, socială, economică, juridică din România implicarea serviciilor în viaţa politică şi juridică din România”. „Momentul «sufrageria lui Oprea» (...) nu este nici pe departe singular”, a spus el.

Misterele din „Sufrageria lui Oprea”

Ancheta parlamentară a demarat după dezvăluirile făcute de jurnalistul EVZ Dan Andronic. Acesta a relatat că, în noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2009, în casa lui Gabriel Oprea, la aceea vreme senator independent, au participat persoane cu funcții de conducere în autoritățile publice, printre care: George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, prim-adjunctul directorului S.R.I., Laura Codruța Kovesi, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Gabriel Oprea FOTO: EVZ

Potrivit declarației lui Dan Andronic, „acolo era Statul”, în sufrageria lui Gabriel Oprea: „Aveam senzația acută că intrasem în ochiul uraganului. Aveam senzația că asist la Noaptea Generalilor, după 20 de ani”. Dezvăluirea jurnalistului a fost confirmată și în Ordonanța de clasare din 20 iunie 2017 a Dosarului nr. 213/P/2017 a Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit concluziilor Raportului final.

Neputință

Deși în Hotărârea de înființare a Comisiei de anchetă, printre primele obiective se numără „determinarea implicării unor instituții și/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau în decizii politice ce excedează atribuțiilor stabilite prin lege pentru aceste instituții, în cadrul procesului electoral”, precum și „verificarea posibilei existențe a unor mecanisme paralele de influențare și/sau de viciere a rezultatului votului, precum și determinarea instituțiilor și/sau persoanelor care au contribuit la realizarea acestora”, comisia parlamentară recunoaște că nu a reușit să facă acest lucru.

Sfidare

În concluziile Raportului comisiei se mai arată că, în vederea lămuririi unor „suspiciuni referitoare la implicarea unor autorități fără a avea competențe legale în procesul electoral din decembrie 2009”, i-a invitat pe cei prezenți în locuința lui Gabriel Oprea. Comisia spune în Raport că activitatea ei a fost îngreunată de refuzul unor persoane citate să se prezinte la audieri, printre Kovesi, Coldea și Oprea.

Suspiciuni

„Acest lucru face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor, persoanele publice cu funcții de decizie în autoritățile statului, s-au întalnit la un eveniment privat, cu un scop precis, acela de influențare a rezultatului votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei parlamentare, nu se poate trage o astfel de concluzie”, spune raportul cu referire directă la Kovesi, Coldea și Maior.

Corespondență

Inspecţia Judiciară a solicitat, în 24 noiembrie 2017, președintelui Comisiei pentru alegerile prezidențiale din 2009, copii de pe documentaţia ce a constituit procedura de citare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cadrul Comisiei, precum şi răspunsurile acesteia la solicitările formulate de acest for legislativ. Oana Florea a precizat că răspunsul comisiei reprezintă „copy-paste de pe corespondenţa” cu Laura Codruţa Kovesi. Refuzurile repetate ale lui Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei de Anchetă au făcut inclusiv obiectul unei cereri de arbitraj din par^ tea CCR.