Editura Evenimentul si Capital

Comentariu: Mai mult respect pentru opinii diferite

Autor: | | 0 Comentarii | 151 Vizualizari

Şi în ţări democratice jurnaliştii se confruntă cu presiuni crescânde. Fenomenul are legătură cu îngustarea discursului public iar mass-media îşi dau concursul, consideră Ines Pohl, de Ziua Libertăţii Presei.

Cifrele vorbesc de la sine. La nivel mondial tot mai multe jurnaliste şi tot mai mulţi jurnalişti se confruntă cu presiuni, sunt stânjeniţi în munca lor şi, în cel mai rău caz, sunt ameninţaţi, arestaţi sau ucişi. În ciuda tuturor eforturilor internaţionale, guverne din ţări cum ar fi Egiptul sau Burundi acţionează tot mai făţiş împotriva ziariştilor.

În Turcia, situaţia jurnaliştilor şi a mass-media s-a înrăutăţit dramatic de la puciul eşuat din vara anului trecut şi de la represiunile ce au urmat. Mai bine de 150 de ziarişti sunt în închisoare, între care şi turco-germanul Deniz Yücel. În ţări aflate în război sau criză, cum ar fi Siria, Afganistan, Irak sau Yemen, ziariştii se confruntă în continuare cu primejdii mortale din toate părţile. Cu atât mai importantă este activitatea mass-media internaţionale cu ofertă în mai multe limbi, a căror sarcină este şi aprovizionarea pieţelor supuse cenzurii cu informaţii independente.

Retorică ostilă mass-media

La acestea se adaugă o altă evoluţie care trebuie să alarmeze. Fiindcă recentul raport al "Reporterilor fără Frontiere" dovedeşte că şi în tot mai multe democraţii consolidate libertatea presei este supusă unor presiuni masive. Retorica ostilă mass-media pare între timp de bon ton în ţări cum ar fi SUA sau Polonia şi deschide calea pentru legi restrictive, pentru competenţe sporite acordate serviciilor secrete în vederea supravegherii populaţiei şi care-i ameninţă pe cei care fac dezvăluiri.

Vârful de lance este Donald Trump, care a reuşit în doar câteva luni de campanie electorală să discrediteze politica editorială serioasă a unor prestigioase trusturi de presă. Şi care se adresează zi şi noapte, cu informaţiile sale nefiltrate şi neverificate, graţie Twitter, multor milioane de oameni. Adesea răspândeşte minciuni şi, periodic, califică politica editorială serioasă drept dezinformare intenţionată. Mai ales când este critică la adresa persoanei şi politicii sale.

Şi are foarte mare succes cu această strategie. Nu numai în rândul simpatizanţilor săi. Aceasta fiindcă şi adversari ai noului preşedinte american sunt de părere că presa nu mai e liberă de mult timp, fiind ghidată de marile interese financiare, manifestând în general miopie în faţa realităţii cu care se confruntă oamenii simpli.

Credibilitate pierdută

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate