Comemorare Octavian Sava

Comemorare Octavian Sava

De la trecerea în neființă a scriitorului s-au împlinit 60 de zile.

Pe 1 februarie​, Fundatia Culturala Moftul Roman a organizat la Celebration Garden and ​ Cave comemorarea cunoscutului scriitor si realizator de televiziune Octavian Sava ce ar fi implinit 86 de ani. Au participat: Gabriela Graur, Annie Musca, Nicu Mihaly, ​Aimee D'Albon, Adrian Manafu, Silvia Gheata, Ileana Danalache, Mariana Grigore, Dumitru Lupu, Florica Grou, Ada Vertan, Aimee D'Albon,​ Cristina Muntean, Horia Chitibea, Octavian Paralescu, Luminita Boerescu, Sandel Balan, Miklos Antal, Ami Simon, Ilka Marinescu, Marius Teicu, Alexandru Mironov.

OCTAVIAN SAVA născut la 1 februarie 1928, în orașul București a plecat fulgerator dintre noi pe 2 decembrie 2013, in plina activitate creatoare.​ Lucra la o biografie romantata a Marthei Bibescu, scria la scenariul de film "A treia cadere a Constantinopolului", o continuare a filmului de mare succes la public, "A doua cadere a Constantinopolului" cat si la o piesa pentru TES Potash. ​Pasiunea pentru film o avea din familie! A avut norocul sa se nasca acasa cu aparat de proiectie pentru filme de cinema, pe care ​bunicul său,​proprietar de cinematograf, isi viziona filmele importate.​ Si t​atăl său Valentin Segall​ si-a legat numele de industria filmului, fiind ​pana la marea nationalizare din​ 1948 director al Cinematografului Patria. ​​

La dorința mamei sale, tanarul Octavian s-a înscris în 1946 la Facultatea de Medicină. În perioada studenției a ​inceput sa ​colaboreze​ la „Ora Tineretului” și „Ora Școalei” și ​la scurt timp​ i s-a propus să devină redactor la radio. Fara ezitare a abandonat studiile medicale, "mi-a placut haimanalacul" marturisea despre boemia inceputului și s-a angajat la Radio. A absolvit mai târziu, la 40 de ani, Facultatea de Litere a Universității din București, secția română-franceză, ca sef de promotie. A debutat ca scriitor SF cu nuvela Meteoritul de aur, publicată în 1955 în Colecția „Povestiri științifico-fantastice”. Octavian Sava a scris scenariile filmelor de mare succes: Post restant (1961), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) și A doua cădere a Constantinopolului (1994). A realizat emisiuni de varietăți și teatru la Radio Televiziunea Română si primul serial radiofonic românesc pentru copii, o adaptare după Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet, care a avut premiera la 21 august 1951 ​, scenarii dupa care Radio Romania a scos anul trecut doua minunate carti pentru copii cu benzi desenate​. A compus numeroase scheciuri, monologuri și cuplete muzical-umoristice pentru programele de Revelion de la TVR si Antena 1, singur sau impreuna cu bunii sai prieteni Dan Mihaescu, Grigore Pop si Octavian Iordachescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

A lansat cupluri de tineri actori: Emilia Popescu si Stefan Banica, Anca Sigartau si Mihai Constantin creându-le show-uri care au ramas repere in constiinta publicului.​ A fost prezent in programul noptii de Revelion al postului. TVR2, ce tocmai l-am traversat, cu cateva texte de umor. Devenise strabunic si era tare mandru de stranepoata sa Ayla.

Musical la Teatrul Consatantin Tanase Cum se implineau 140 de ani de la prima revista romaneasca „Apele de la Vacaresti” scrisa si jucata de Matei Millo, Arsinel i-a incredintat misiunea de a scrie un prolog ​"​Astazi e ziua ta". ​ L-a scris facand o scurta trecere in revista a istoriei tea​trului respectiv. Lui Arsinel i-a placut ideea si l-a rugat ​sa-o​ prelunge​asca​ putin, el putand constitui Actul I. Adaugand si adaugand a iesit ​o intreaga revista ​revista cu titlul „Traiasca revista”. Recent s-au operat cateva modifiicari la scenariu, adaugandu-se spumoase cuplete scrise de Puiu Maximilian si Dan Mihaescu, si revista cu noul titlu "Viva revista" va avea premiera curand, la sfarsitul acestei luni, la Teatrul C-tin Tanase, in regia lui Cezar Ghioca.​