Editura Evenimentul si Capital

COLONELUL STS NU A DEZVĂLUIT NICIO NOUTATE! Ipoteza „Mână criminală” a apărut chiar în noaptea incendiului din Clubul Colectiv

Fotografiile din timpul concertului surprind momentul în care artificiile au aprins buretele de pe perete.
Autor: | | 18 Comentarii | 7124 Vizualizari

EVZ a adunat, încă din primele ore și zile, mărturii și consemnări care făceau trimitere către o teorie a conspirației. Procurorii ar trebui să ia în calcul toate ipotezele.

Întotdeauna, în fața unei crime sau eveniment neclar, când se caută vinovații, anchetatorii – polițiști și procurori – emit ipoteze. Construiesc variante de lucru și investighează pe două sau mai multe piste. În cazul incendiului de la Colectiv, ipoteza unui atentat terorist sau cea a unei operațiuni premeditate au fost scoase rapid din calcul de către procurori. Totuși, în acea noapte și în zilele următoare, suspiciunile că focul din club nu a izbucnit de la „niște artificii de tort” au circulat intens pe rețelele de socializare.

Am fost din primele momente contectată la evenimentele ce se desfășurau cu repeziciune în zona clubului și la spitalele care primiseră victime, căci mai mulți reporteri EVZ transmiteau din teren. Să nu uităm că primele liste cu victimele tragediei au fost postate pe Facebook și tot pe această rețea de socializare se transmiteau, de către supraviețuitori, informații despre ceea ce se întâmplase în club! De acolo am aflat că una dintre primele persoane care a sunat la 112 a fost un anume Gabriel Popescu, un bărbat care reușise să iasă din iadul Colectiv. Comunicatul Ministerului de Interne avea să consemneze ora oficială la care au aflat de incediu, care corespunde cu cea declarată de Gabriel Popescu: 22.32.


FOTO: După ce scânteile au aprins buretele, focul s-a întins de pe stâlp până la tavan în 10 secunde, spun procurorii.Exact ca la Revoluția din decembrie 1989, informații contradictorii și teorii ale conspirației și-au făcut apariția încă din noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ignorate de autorități, ele au rămas consemnate pe net, în agendele ziariștilor, în publicații tipărite sau pe casetele televiziunilor.

Prezentăm o parte din ele în numărul de astăzi nu pentru că am crede sută la sută în Teoria conspirației, ci pentru a arăta de ce afirmațiile colonelului STS de la Guvern, Ștefan Enache, din convorbirea interceptată și făcută publică de DNA, suscită atâtea comentarii și dezbateri în ultimele zile. Posibil, ca și aceste afirmații să fi plecat de la zvonistica acelor zile. Dar oamenii și-au pus întrebări de la început, iar presa e datoare să scotocească acolo unde lucrurile nu sunt clare și să capete răspunsuri. Așa cum am mai scris într-unul dintre editorialele legate de tragedia din clubul Colectiv, în urmă cu 26 de ani o parte a presei a lansat teoria Loviturii de stat și confiscarea revoltei populare din decembrie '89. Autoritățile au negat-o. Până azi, când au început să apară mai multe dovezi și teza Loviturii de stat să fie acceptată chiar de reprezentanți ai autorităților!

Mesaje care au stupefiat pe rețelele de socializare

Și dacă tragedia din clubul Colectiv nu a fost accident? Ar fi trebuit să ia în calcul anchetatorii mesajele de pe Facebook, declarațiile publice ale unor prieteni ai victimelor, ale medicilor, să-l ia la întrebări pe colonelul șpăgar Ștefan Enache și să afle de unde are el acele informații că a fost bombă cu gaz? Poate că le-a citit pe Facebook, dar n-ar trebui procurorul care se ocupă de caz să obțină de la el un răspuns? De unde știm că aceste mesaje nu făceau parte dintr-un scenariu prin care cineva vroia să profite de nenorocirea din timpul unui concert incredibil de mediatizat pe net?

Iată câteva din mesajele care au apărut în noaptea tragediei din clubul Colectiv!

Mantzy a scris: `Disprețuiesc teoriile conspirației. Toți adepții lor îmi par cretini. Vreau doar să vă dezvălui o discuție pe care am avut-o ieri, 29 octombrie, la o masă la care era și un fost lucrător în guvern. Nu contează în ce funcție. Și respectivul spunea:

- Așteaptă-te să se întâmple un dezastru, un accident, ceva cu mulți morți. Trebuie să acopere mizeria asta cumva.

- Ă?!

- Da, crede-mă. Vor muri oameni. Nu-i cunoști!

Am râs.

Acum juma de oră, un club arde în București și mor cel puțin 25 de oameni. OK, asta se întâmplă. Daaaar... Dar Gabriel Oprea se prezintă, supereroic, salvator, providențial, în fața camerelor. De unde și până unde dă gușatul ăsta analfabet explicații?! De când? De ce nu e la birou? Ce caută pe teren? NU CRED că cineva putea programa tragedia asta. De fapt, sper că nu poate fi adevărat…”Pe o altă pagină de Facebook, necunoscută, apare mesajul că ar fi vorba de mai mulți morți, dar că se ascunde numărul lor. De aici a apărut și teoria ascunderii cadavrelor.A doua zi, pe 31 octombrie, pe site-ul observator.tv sunt publicate două mesaje de pe pagini de Facebook, fără a se vedea și numele celui care le deține. „Prietena mea cea mai bună a fost aseară în Colectiv și a murit. (...) vreau doar să vă zic că tot ce s-a întâmplat a fost plănuit. Vorbeam cu ea la telefon și mi-a zis că era un bărbat care a spus: Ce surpriză o să aibă ăștia diseară! Condoleanțe pentru toți!”, a scris o tânără, în comentariul la un articol despre tragedia de la Colectiv. Un alt tânăr a mărturisit că vărul său și-a găsit sfârșitul în incendiu. Potrivit acestuia, un prieten de-al celui decedat i-a spus că cineva de lângă ei ar fi primit un mesaj înainte cu câteva minute de momentul izbucnirii incendiului. „Ieși repede afară că va face buff!”, a fost avertismentul. Și alte mesaje conspirative indică o ipoteză șocantă: că incendiul ar fi fost pus la cale”, a publicat site-ul citat. A apărut, la un moment dat, o observație cu privire la un comentariu lăsat pe una din paginile de promovare a concertului trupei Goodbye to Gravity. Înainte cu o săptămână, un anume Vali F. a scris „Nașpa, explodează” și a acordat locației un rating de o stea din cinci. A fost sau nu explozie în club?Potrivit unor supraviețuitori, audiați și de procurori, incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe unul dintre stâlpii de susținere al clădirii aprinzându- se. Focul a cuprins și tavanul, iar bucăți din plafon s-au desprins și au căzut peste oameni. S-a auzit și o bubuietură, fiindcă mulți vorbeau atunci de o explozie în club.

Un tânăr bucureștean, Alin Pandaru, a mediatizat concertul și a fost în acea seara în club cu un prieten. A plecat înainte cu câteva minute de izbucnirea focului, iar la ieșire, la 22.27, a postat pe facebook un mesaj premoniție - „Goodbye to Gravity!!”, așa cum se vede în poză.Alin Pandaru avea să apară apoi la mai multe posturi tv, povestind ce s-a întâmplat în club și cum nu au găsit cadavrul prietenului său care n-a plecat de la concert și a pierit asfixiat. Teoria ascunderii de cadavre începuse să capete un contur mai gros.

Momentele incendiului: A fost foc, a fost explozie, a fost mult fum…

Dintre toate mărturiile și textele apărute despre ceea ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, cel mai profesionist mi s-a părut a fi articolul jurnaliștilor de la site-ul „Decât o revistă”, intitulat „11 lucruri pe care le știm despre incendiul din Colectiv”, publicat în 18 decembrie.

Am extras câteva pasaje care descriu scenele care s-au petrecut în interiorul clubului, conform declarațiilor mai multor supraviețuitori.

„Jerbele de artificii, a explicat unul dintre pirotehniști pentru procurorii care investighează cazul, urmau să fie montate inițial pe buza scenei. Nu le-ar fi pus acolo întrucât nu exista nicio zonă de delimitare pentru siguranța publicului. Așa că el și colegul lui s-au hotărât să le monteze pe schela metalică din lateralele scenei, câte patru pe fiecare. În declarații au susținut că nu le-ar fi îndreptat către stâlpii acoperiți cu burete, ci cumva către interior. Artificiile, au descoperit anchetatorii, nu au fost montate conform instrucțiunilor (care erau în bulgară, deci necunoscute pirotehniștilor). Acestea ar fi trebuit folosite în aer liber și orientate să țâșnească vertical. A doua rundă de artificii, cea de la care s-a aprins stâlpul, a fost mai intensă și a durat mai mult. E dificil de spus dacă intensitatea a diferit sau nu. Prima șarjă e documentată video și corespunde descrierii de pe eticheta produsului: o jerbă cu durata de 15 secunde, care țâșnește până la trei metri. De la pirotehniștii autorizați cu care am vorbit am aflat că pe un pupitru de comandă a artificiilor (precum cel folosit în Colectiv) nu există un buton pentru intensitate, iar un produs pirotehnic ca cel din acea seară nu mai poate fi controlat după ce a fost pornit. Dacă a doua șarjă a fost diferită – mai lungă sau mai intensă – ar fi fost doar dacă încărcătura a fost greșită din fabricație. Goodbye to Gravity au început concertul la 22.02. Incendiul s-a declanșat la 22.32. Incendiul a avut trei momente, descrise atât de procurori, care au urmărit fimările de pe camerele de supraveghere, cât și de oamenii care au fost acolo: scânteile artificiilor aprind stâlpul, apoi focul se întinde la tavan și, mai apoi, întregul club este străbătut de o flacară și apoi cuprins de un fum gros.

1 După ce scânteile au aprins buretele, focul s-a întins de pe stâlp până la tavan în 10 secunde, spun procurorii. În acest timp, din club spre container și apoi afară se ieșea relativ organizat – era înghesuială, dar nu panică. Mulți spun că au plecat mai mult din precauție. Ieșirea a fost îngreunată de faptul că exista o singură ușă de acces în club – una dublă de termopan, și aceea deschisă doar pe o parte (până la un moment dat).

2 Focul a cuprins întregul tavan în aproximativ 30 de secunde. Probabil doar imaginile din camerele de supraveghere dețin un adevăr mai complet, dar în referat procurorii spun că la 22.33 „un număr mare de persoane sunt strânse în jurul spațiului deschis care realizează accesul în holul de unde se iese afară din club” și că „imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club”. Cam aici se deblochează și a doua ușă și, din cauza presiunii mulțimii care împingea, mulți oameni cad în afară.

3 Undeva când fumul cuprinde clubul – la un minut de când s-a aprins stâlpul – s-ar părea că se oprește și filmarea de pe camerele de supraveghere. (Procurorii nu spun asta clar în referate). Cam atunci a urmat fenomenul pe care cei mai mulți l-au descris drept un vuiet puternic, ca de viscol, urmat imediat de o flacără (care, ieșită pe ușa containerului, s-a văzut ca „o limbă de foc de câțiva metri”) și apoi de un fum dens, negru, prin care nu se putea vedea mai nimic. Flacăra a provocat probabil cele mai grave arsuri, poate chiar moartea celor care încă erau în club sau se înghesuiau la ieșire. Pompierii și alți specialiști nu spun ce s-a întâmplat exact acolo, pentru că ancheta e încă în desfășurare. Cel mai probabil un cuvânt ca „explozie” nu e cel corect, deși e cel mai apropiat ca înțelegere. Există fenomene fizice/chimice într-un incendiu care „bifează” anumite condiții care s-ar fi cumulat în Colectiv – flashover (un fenomen rar care apare din cauza gazelor inflamabile și care se traduce prin trecerea de la arderea localizată la arderea generalizată a tuturor materialelor existente într-o încăpere, la o temperatură de 600 grade Celsius) și backdraft (un accident termic care apare în condiții de volum închis sub presiune, când un foc mocnit/o ardere incompletă este alimentată brusc cu oxigen). Ce s-a întâmplat, de fapt, vom afla atunci când rezultatele anchetei științifice conduse de Insemex (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă) vor fi făcute publice”.

EVZ din 11 noiembrie: Ar putea fi un atentat terorist!

În data de 11 noiembrie 2015, EVZ adresa o întrebare tranșantă unui specialist: Ne putem pune întrebarea dacă nu cumva, în Clubul Colectiv, a fost un atentat terorist! Iar răspunsul „Eu zic că da” a venit fără ezitare de la vicepreședintele Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, Sebastian Sârbu (37 de ani). ANSOA este un centru de excelență privat, care promovează cultura de securitate.

„Sunt semne mari de întrebare. Un astfel de incident constituie deja un semnal de alarmă privind mediul de securitate. De ce? Suntem o țară NATO, supusă unor amenințări strategice din partea Rusiei și a noii grupări teroriste islamice, ISIS. Oare n-ar trebui să ne gândim mai bine în ce situație se află România în acest moment?”, a mai spus Sebastian Sârbu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate