Editura Evenimentul si Capital

COLONELUL STS NU A DEZVĂLUIT NICIO NOUTATE! Ipoteza „Mână criminală” a apărut chiar în noaptea incendiului din Clubul Colectiv

Fotografiile din timpul concertului surprind momentul în care artificiile au aprins buretele de pe perete.
Autor: | | 18 Comentarii | 7140 Vizualizari

EVZ a adunat, încă din primele ore și zile, mărturii și consemnări care făceau trimitere către o teorie a conspirației. Procurorii ar trebui să ia în calcul toate ipotezele.

Întotdeauna, în fața unei crime sau eveniment neclar, când se caută vinovații, anchetatorii – polițiști și procurori – emit ipoteze. Construiesc variante de lucru și investighează pe două sau mai multe piste. În cazul incendiului de la Colectiv, ipoteza unui atentat terorist sau cea a unei operațiuni premeditate au fost scoase rapid din calcul de către procurori. Totuși, în acea noapte și în zilele următoare, suspiciunile că focul din club nu a izbucnit de la „niște artificii de tort” au circulat intens pe rețelele de socializare.

Am fost din primele momente contectată la evenimentele ce se desfășurau cu repeziciune în zona clubului și la spitalele care primiseră victime, căci mai mulți reporteri EVZ transmiteau din teren. Să nu uităm că primele liste cu victimele tragediei au fost postate pe Facebook și tot pe această rețea de socializare se transmiteau, de către supraviețuitori, informații despre ceea ce se întâmplase în club! De acolo am aflat că una dintre primele persoane care a sunat la 112 a fost un anume Gabriel Popescu, un bărbat care reușise să iasă din iadul Colectiv. Comunicatul Ministerului de Interne avea să consemneze ora oficială la care au aflat de incediu, care corespunde cu cea declarată de Gabriel Popescu: 22.32.


FOTO: După ce scânteile au aprins buretele, focul s-a întins de pe stâlp până la tavan în 10 secunde, spun procurorii.Exact ca la Revoluția din decembrie 1989, informații contradictorii și teorii ale conspirației și-au făcut apariția încă din noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ignorate de autorități, ele au rămas consemnate pe net, în agendele ziariștilor, în publicații tipărite sau pe casetele televiziunilor.

Prezentăm o parte din ele în numărul de astăzi nu pentru că am crede sută la sută în Teoria conspirației, ci pentru a arăta de ce afirmațiile colonelului STS de la Guvern, Ștefan Enache, din convorbirea interceptată și făcută publică de DNA, suscită atâtea comentarii și dezbateri în ultimele zile. Posibil, ca și aceste afirmații să fi plecat de la zvonistica acelor zile. Dar oamenii și-au pus întrebări de la început, iar presa e datoare să scotocească acolo unde lucrurile nu sunt clare și să capete răspunsuri. Așa cum am mai scris într-unul dintre editorialele legate de tragedia din clubul Colectiv, în urmă cu 26 de ani o parte a presei a lansat teoria Loviturii de stat și confiscarea revoltei populare din decembrie '89. Autoritățile au negat-o. Până azi, când au început să apară mai multe dovezi și teza Loviturii de stat să fie acceptată chiar de reprezentanți ai autorităților!

Mesaje care au stupefiat pe rețelele de socializare

Și dacă tragedia din clubul Colectiv nu a fost accident? Ar fi trebuit să ia în calcul anchetatorii mesajele de pe Facebook, declarațiile publice ale unor prieteni ai victimelor, ale medicilor, să-l ia la întrebări pe colonelul șpăgar Ștefan Enache și să afle de unde are el acele informații că a fost bombă cu gaz? Poate că le-a citit pe Facebook, dar n-ar trebui procurorul care se ocupă de caz să obțină de la el un răspuns? De unde știm că aceste mesaje nu făceau parte dintr-un scenariu prin care cineva vroia să profite de nenorocirea din timpul unui concert incredibil de mediatizat pe net?

Iată câteva din mesajele care au apărut în noaptea tragediei din clubul Colectiv!

Mantzy a scris: `Disprețuiesc teoriile conspirației. Toți adepții lor îmi par cretini. Vreau doar să vă dezvălui o discuție pe care am avut-o ieri, 29 octombrie, la o masă la care era și un fost lucrător în guvern. Nu contează în ce funcție. Și respectivul spunea:

- Așteaptă-te să se întâmple un dezastru, un accident, ceva cu mulți morți. Trebuie să acopere mizeria asta cumva.

- Ă?!

- Da, crede-mă. Vor muri oameni. Nu-i cunoști!

Am râs.

Acum juma de oră, un club arde în București și mor cel puțin 25 de oameni. OK, asta se întâmplă. Daaaar... Dar Gabriel Oprea se prezintă, supereroic, salvator, providențial, în fața camerelor. De unde și până unde dă gușatul ăsta analfabet explicații?! De când? De ce nu e la birou? Ce caută pe teren? NU CRED că cineva putea programa tragedia asta. De fapt, sper că nu poate fi adevărat…”Pe o altă pagină de Facebook, necunoscută, apare mesajul că ar fi vorba de mai mulți morți, dar că se ascunde numărul lor. De aici a apărut și teoria ascunderii cadavrelor.A doua zi, pe 31 octombrie, pe site-ul observator.tv sunt publicate două mesaje de pe pagini de Facebook, fără a se vedea și numele celui care le deține. „Prietena mea cea mai bună a fost aseară în Colectiv și a murit. (...) vreau doar să vă zic că tot ce s-a întâmplat a fost plănuit. Vorbeam cu ea la telefon și mi-a zis că era un bărbat care a spus: Ce surpriză o să aibă ăștia diseară! Condoleanțe pentru toți!”, a scris o tânără, în comentariul la un articol despre tragedia de la Colectiv. Un alt tânăr a mărturisit că vărul său și-a găsit sfârșitul în incendiu. Potrivit acestuia, un prieten de-al celui decedat i-a spus că cineva de lângă ei ar fi primit un mesaj înainte cu câteva minute de momentul izbucnirii incendiului. „Ieși repede afară că va face buff!”, a fost avertismentul. Și alte mesaje conspirative indică o ipoteză șocantă: că incendiul ar fi fost pus la cale”, a publicat site-ul citat. A apărut, la un moment dat, o observație cu privire la un comentariu lăsat pe una din paginile de promovare a concertului trupei Goodbye to Gravity. Înainte cu o săptămână, un anume Vali F. a scris „Nașpa, explodează” și a acordat locației un rating de o stea din cinci. A fost sau nu explozie în club?Potrivit unor supraviețuitori, audiați și de procurori, incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe unul dintre stâlpii de susținere al clădirii aprinzându- se. Focul a cuprins și tavanul, iar bucăți din plafon s-au desprins și au căzut peste oameni. S-a auzit și o bubuietură, fiindcă mulți vorbeau atunci de o explozie în club.

Un tânăr bucureștean, Alin Pandaru, a mediatizat concertul și a fost în acea seara în club cu un prieten. A plecat înainte cu câteva minute de izbucnirea focului, iar la ieșire, la 22.27, a postat pe facebook un mesaj premoniție - „Goodbye to Gravity!!”, așa cum se vede în poză.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate