Editura Evenimentul si Capital

Rechizitoriu DNA. Culmea tupeului. Colonelul „Fane” de la STS se lăuda că dă "taxa de succes" unui director RAAPPS care s-ar fi aflat "sub filaj"

Autor: | | 2 Comentarii | 6473 Vizualizari

Ștefan Enache, alintat Fane, prins în flagrant delict, lângă gardul Guvernului, cu 30.000 de euro ce ar fi fost pretinși de la un inculpat din dosarul fostului primar de Năvodari, Nicolae Matei, pentru a truca licitația de vânzare a unei vile RA-APPS din cartierul Primăverii, a picat în plasa anchetatorilor anticorupție cu ajutorul interceptărilor din alt dosar. El va fi judecat de magistrații Tribunalului Militar București.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au finalizat ancheta în cazul colonelului STS care lucra detașat la Guvern. Procurorii DNA au dispus astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ștefan Enache, ofițer activ cu gradul militar de colonel în cadrul U.M. 02999 - Serviciul de Telecomunicații Speciale și consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Menționăm că Ștefan Enache era angajat prin detașare în funcția de consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului – Direcția Specială – Compartiment suport tehnic și stenograme ședințe ale Guvernului.

De la 10.000 de euro... pentru o vilă în Primăverii

Conform rechizitoriului DNA, la data de 08 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a pretins de la o persoană o sumă de peste 10.000 euro, în scopul de interveni pe lângă directorul Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influență, pentru ca acesta din urmă să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitație, a unui imobil din municipiul București, la un preț mult subevaluat. Imobilul astfel achiziționat urma să fie valorificat ulterior, iar profitul să fie împărțit între inculpat și persoana respectivă.

...la 30.000 de euro pentru două imobile de lux

"Ulterior, în data de 10 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a pretins și în ziua de 14 decembrie 2015 a primit suma de 30.000 euro, de la un intermediar, indicat pentru a asigura achiziționarea a două imobile, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Director RAAPPS aflat sub filaj?

Culmea tupeului. Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că Ștefan Enache dădea asigurări persoanei care i-a dat banii de mită - pe care o numea taxă de succes - că sigur își vor adjudeca imobilele la un preț subevaluat, fiindcă taxa de succes ar fi urmat să fie predată personal de colonelul STS unui director din RAAPPS care nu avea încredere în nimeni altcineva fiindcă s-ar fi aflat "sub filaj".

Fane relaționa pentru șpagă cu un inculpat din dosarul ex-primarului de Năvodari Nicolae Matei

Din rechizitoriul procurorilor DNA mai rezultă faptul că Ștefan Enache, colonelul STS, s-a întâlnit de mai multe ori cu cel la care apelase pentru a-l convinge să dea șpaga necesară obținerii la preț subevaluat a unei vile de la RAAPPS. Una dintre întâlniri a avut loc în apropierea Curții de Apel București, unde cel la care apelase "Fane" avea termen de judecată în dosarul 3743/2/2015. Adică dosarul în care în noiembrie 2014 procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată pentru fapte de corupție a fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei, alături de alți inculpați, precum judecătoarea Corina Eugenia Jianu.

Reamintim că Nicolae Matei a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată, tentativă de abuz în serviciu, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat. Judecătoarea Corina Eugenia Jianu este judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită,iar inculpații Isidor Gurgu și SC "Dormarbib Group" SRL, pentru infracțiunile de spălare de bani, complicitate la tentativă de abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. În lotul inculpaților din acest dosar s-au mai aflat și  Victoria Căpățână, Constantin Florin Idvu și Vasile Alexandru Manu, membru în Adunarea generală a Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari la data comiterii faptelor. Potrivit rechizitoriului de atunci, în perioada 2010-2011, în calitate de primar al orașului Năvodari și de președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localității Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează desfășurarea acestei proceduri administrative, dar și a dispozițiilor definitive și irevocabile ale instanței de judecată. Prejudiciul stabilit în dauna Primăriei Năvodari de 104.988.896 lei (aproximativ 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obținerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate.

Reamintim că, pe 10 decembrie 2012, inculpatul Matei Nicolae a mai fost trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită, după ce i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care inculpatul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate