Colegiile ajută „fabricile de diplome” să facă profit prin dezinformare

Colegiile ajută „fabricile de diplome” să facă profit prin dezinformare

„Super-oferta” lansată de Guvern, prin ordinul care permite abolvenților de liceu fără Bac să se înscrie la colegii, e un prilej pentru unele universități să lanseze oferte false: promisiunea că trec direct în anul II la facultate, dacă iau Bac-ul, este una dintre ele.

Înființarea colegiilor reglementată de Ordinul 4542, apărut în Monitorul Oficial în 9 septembrie, este, în fapt, paravanul sub care absolvenții vor intra în universități fără diplomă de Bac. Statutul cursanților în aceste colegii este cel de elev, urmând ca pe parcursul a trei ani să învețe o meserie. Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a anunțat că absolvenții acestor colegii vor primi o diplomă de certificare a calității profesionale.

Păcăliți și la stat, și la privat

Unele universități private, dar și de stat, au ținut însă să lanseze oferte tentate, dar false, pentru viitorii cursanți. Acestea pro mit tinerilor că dacă vor promova examenul de Bacalauret pe parcursul următorului an, vor intra direct în anul II de studiu la nivelul licență al universității, obținând la sfârșitul studiilor nu doar o diplomă de calificare, cum anunță ministrul Educației, ci o diplomă de absolvire a unei facultăți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ofertele sunt ilegale”

Spre exemplu, reprezen tanții Universității private Hyperion ne-au asigurat că înscrierea la colegiu fără diplomă de Bac ne poate trimite anul viitor direct în anul II de facultate cu condiția prezentării diplomei de Bacalaureat în 2015.

Experții în educație atenționează însă absolvenții să nu aibă încredere în astfel de promisiuni. „În metodologie nu este precizat că un absolvent înscris la colegiu, care își obține pe parcurs diploma de bacalaureat, poate trece direct în anul II de facultate, este o dezinformare a unor universități, acest act este ilegal. Un absolvent care a promovat examenul de Bacalaureat se înscrie la facultate în anul I, nici vorbă de anul II, de aceea îi sfătuiesc pe elevi să se informeze înainte“, a declarat expertul în educație Ștefan Vlaston.

Universitatea Hyperion făcut chiar și un anunț oficial în acest sens: „Absolvenții care obțin atestatul și, ulterior, promovează examenul de Bacalaureat, își pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II”. Și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a lansat aceeași ofertă, promițând promovarea direct la facultate în anul II a celor care obțin diploma de Bac.

Prețul pentru urmarea cursurilor în colegiile organizate de universitățile private variază între 2.000 de lei și 3.600 de lei pe an, în funcție de specializare.

Vor obține statut de student fără să merite

De partea cealaltă a baricadei sunt însă universitățile cu tradiție, care nu au acceptat înființarea de colegii pentru absolvenții fără diplomă de Bac. Prin tre acestea se numără: Universitatea „Ale xandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea București și Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj. Aceasta din urmă își exprimă dez acordul deplin cu privi re la metodologia care lasă universitatile să primească absolvenți fără bacalaureat.

„Nu credem că orientările europene sunt în acest sens. (...) Atenționam că, în anumite universități, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula «cursanți» fără bacalaureat care vor deține imediat, prin mecanismul recunoașterii de credi te, un statut de veritabil student”, se arată într-un comunicat al universității clujene.

„Un atac la credibilitatea învățământului superior”

Este o măsură pripită, care scade nivelul actului educativ, sunt de părere reprezentanții Asociației Naționale a Organizaților Studențești din România despre ordinul publicat recent în Monitorul Oficial. „Constatăm ca suntem din nou martorii unui atac la adresa credibilitații și relevanței învățământului superior prin măsuri puse în practică în pripă, fără o strategie care să asigure coerența și să dezvolte calitatea actului educațional. Vorbim de reglementări ale unor programe de studii care au ca scop sprijinirea unei categorii numeroase de tineri, emise de Minister cu mai puțin de 3 săptămâni înaintea începerii anului universitar”, a declarat Cristi Popescu, președintele Asociației Naționale a Organizaților Studențești din România.

Aceste colegii nu sunt evaluate

Expertul în educație Ștefan Vlaston îi sfătuiește pe elevii care vor urma aceste colegii să afle mai multe despre programele de instruire practică: „Acești elevi din colegii trebuie să învețe pe parcursul a trei ani o meserie căutată pe piața muncii. De aceea trebuie să aibă grijă și să se intereseze pe ce își vor da banii”. Pe de altă parte, Raluca Turcan, vicepreședinte PDL, atenționează că metodologia de organizare a acestor colegii nu prevede cine și dacă se realizează evaluarea calității cursurilor și programelor oferite de universități tinerilor: „Rețeta PSD este următoarea: Nu iei Bacalaureatul, nu-i nimic. Te înscrii la o postliceală cu taxă, neevaluată de nimeni. Plătești taxa, faci 2 ani de studii neevaluate. Dacă reușesti, în 2 ani, să iei examenul de BAC, intri direct în anul II de facultate!”, a declarat Raluca Turcan.