Coldea, prins din nou cu ocaua mică în slujba SRI

Coldea, prins din nou cu ocaua mică în slujba SRI

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a Serviciului și a fost declarat admis, deși nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislație, scrie jurnalista Emilia Şercan de la PressOne.

Coldea a declarat, sub propria semnătură, că este eligibil pentru a ocupa postul didactic, iar comisia de concurs i-a admis dosarul, deși generalul SRI nu bifează toate standardele științifice minimale necesare și obligatorii. Dosarul de concurs al acestuia a fost avizat de Serviciul Juridic al Academiei SRI, conform procedurilor. Toate indiciile arată că fostul șef operativ al SRI și-a pregătit CV-ul în ultimii doi ani de zile, astfel încât să poată ocupa, la un moment dat, poziția de conferențiar universitar, potrivit sursei citate. În urma acestui concurs, Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în SRI cu normă întreagă, având în vedere că ANIMV este unitate militară a Serviciului. Coldea este pensionar de aproape șapte luni, după ce a fost forțat să demisioneze din SRI la mijlocul lunii ianuarie, în urma dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiță despre vacanțele petrecute împreună în mai multe destinații exotice.

Post cu dedicație pentru Coldea

Conform procedurilor, Academia SRI a făcut publică vacantarea postului inclusiv pe site-ul propriu, însă nu imediat, așa cum prevede legislația, ci abia în luna iunie. Timp de șase săptămâni, între 28 aprilie și 14 iunie, s-a derulat perioada în care cei interesați să se înscrie la concurs o puteau face. Singurul care și-a depus dosarul a fost Florian Coldea. Pentru a obține postul de conferențiar Coldea avea de rezolvat două obligații majore: să completeze dosarul de concurs, prin care să demonstreze că îndeplinește crite- riile didactice și științifice cerute de lege și să susțină o prelegere publică. Un dosar de concurs, indiferent de gradul didactic vizat, trebuie completat în acord cu standardele minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Științe militare. Dacă un candidat nu îndeplinește cerințele minimale necesare și obligatorii, acesta este declarat respins.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt criteriile minime obligatorii

Criteriile minimale sunt împărțite în trei domenii distincte: Activitatea didactică, Activitatea de cercetare și Recunoașterea impactului activității științifice. Punctajul minim total este de 60 de puncte, împărțite astfel: minimum 35 de puncte pentru primul domeniu, mini- mum 20 de puncte pentru al doilea și minimum 5 puncte pentru al treilea. Coldea și-a calculat un punctaj total, potrivit fișei personale de verificare a standardelor, de 73,576. Totuși, acesta este aparent mai mic de 60 de puncte, scriu jurnaliştii PressOne. După ce au analizat și comparat CV- ul, fișa de verificare și lista de lucrări ale lui Florian Coldea, jurnaliştii au descoperit că există o serie de suspiciuni în legătură cu punctajul realizat de fostul număr doi din SRI, dar și faptul că acesta nu îndeplinește unele dintre criteriile obligatorii cerute de standarde, condiții cumulative pentru ca un candidat să fie declarat admis.

Surprizele din CV-ul fostului șef operativ al SRI

CV-ul lui Florian Coldea conține mai multe informații surprinzătoare. Prima este faptul că acesta menționează că a fost lector universitar la ANIMV, fiind titular al cursurilor Managementul riscurilor de securitate națională și Etica în analiza de informații. Biroului de Presă al ANIMV a comunicat, la solicitarea PressOne, că Florian Coldea a dat concurs pentru postul de lector universitar la Academia SRI în iunie 2010, însă calitatea lui de cadru didactic a încetat în momentul în care a fost trecut în rezervă. Tot din CV rezultă că Florian Coldea a lucrat în Direcția de Prevenire și Combatere a Terorismului încă de când a terminat Facultatea de Informații din cadrul ANIMV, adică din 1996, și până când a fost numit adjunct al directorului SRI, în 2005. Una dintre principalele sale responsabilități în acea perioadă a fost recrutarea și dirijarea surselor în domeniul anti-terorist. Din 1999 și până în 2005 a ocupat mai multe funcții de conducere, cea mai înaltă poziție fiind cea de adjunct al șefului Direcției de Prevenire și Combatere a Terorismului.

Rectorul Academiei SRI, demis

Surse din mediul academic au declarat jurnaliştilor PressOne că rectorul Academiei SRI, Niculae Iancu, a fost demis și trecut în rezervă la finalul lunii iulie, odată cu valul masiv de plecări ale unor ofițeri de rang înalt din SRI. Deși nu există nicio confirmare oficială din partea SRI, demiterea lui Niculae Iancu are cel mai probabil legătură cu multiplele dezvăluiri ale presei care au vizat încălcări flagrante ale eticii academice sau chiar ilegalități comise la ANIMV, multe dintre ele produse în mandatul de rector al lui Niculae Iancu, altele – girate și acoperite de acesta, potrivit sursei citate. Iancu este absolvent al Academiei Tehnice Militare, iar în MApN a fost cercetător științific la Centrul de Testare, Evaluare și Cercetare Științifică Armamente. Iancu este și membru în Academia de Științe ale Securității Naționale, înființată de Gabriel Oprea și de George Maior, poziție care îi asigură un salariu pe viață, mai scriu jurnaliştii.

„Opera” fostului șef operativ al SRI, luată punct cu punct

Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puțin peste limită, de 36,076 la capitolul Activitate didactică. Pentru fiecare curs universitar, material didactic și de îndrumare se acordă 5 puncte. Florian Coldea și-a atribuit 5 puncte, aferente publicării unui astfel de volum. Potrivit Standardelor, Coldea trebuie să aibă publicate mi- nimum două volume, dintre care unul trebuie să fie, în mod obligatoriu, un curs universitar. Coldea şi-a atribuit 5 puncte în baza publicării unui curs universitar destinat studenților de la ANIMV, curs care are un regim special, fiind clasificat. La capitolul Activitate de cercetare, Coldea avea nevoie de minimum 20 de puncte. Coldea a declarat un număr de 22 de articole sau studii semnate, pentru care și-a atribuit un punctaj de 22,5 puncte, deşi în realitate a semnat doar patru, restul fiind editoriale, prefeţe şi un argument la o carte, care nu pot fi considerate articole sau studii ştiinţifice. Nici la capitolul Recunoașterea impactului activității științifice Coldea nu îndeplineşte criteriile: acesta bifează două puncte la subcapitolul 3.1.2 din fișa de verificare, aferente lucrărilor sale care au fost citate în reviste indexate în baze de date internaționale. Î

n realitate, nu beneficiază de nicio astfel de citare potrivit Google Scholar și Publish or Perish, două instrumente online care indexea- ză articolele științifice citate de alți cercetători.