Coincidențe cu tâlc: Dragnea și Klemm s-au întâlnit la fiecare criză din justiție

Coincidențe cu tâlc: Dragnea și Klemm s-au întâlnit la fiecare criză din justiție

În cele mai tensionate episoade ale guvernărilor de stânga instalate după alegerile parlamentare din 2016, președintele PSD Liviu Dragnea și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, au avut câte o întâlnire. De fiecare dată, Dragnea și Klemm au spus însă că subiectul justiției fie nu s-a discutat, fie a fost o temă marginală

Dragnea s-a întâlnit ieri, la Camera Deputaților, cu Klemm. Presa nu a fost anunțată despre întâlnire și întrevederea nu a figurat în agenda oficială a lui Dragnea. Klemm a intrat în biroul liderului PSD în jurul orei 11.00, fără să facă declarații, însoțit de vicepremierul pentru parteneriate strategice, Ana Birchall (PSD).

Ambasadorul a plecat după aproximativ o oră și a refuzat și de această dată să facă declarații. Întâlnirea vine în mijlocul unor noi controverse publice. În spațiul public au fost difuzate înregistrări audio în care fostul deputat PSD Vlad Cosma susține că la DNA s-au fabricat probe și s-au inventat dosare.

Economie

Ne puteți urmări și pe Google News

Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a trimis un comunicat de presă potrivit căruia în întâlnire „s-a agreat elaborarea şi implementarea unui plan de acţiuni de lucru pentru a întări și aprofunda parteneriatul strategic între România și SUA” în domenii precum energie, IT și securitate cibernetică, știință și cercetare.

Dragnea a afirmat ieri, la prânz, că nu a discutat cu Klemm despre Kovesi. „Vreau să vă spun că şi dacă ar fi deschis subiectul aş fi refuzat sa discut”, a adăugat el, explicând cu ambasadorul SUA „nu avea ce să discute” cu el despre DNA, pentru că din punct de vedere instituțional, Camera Deputaților nu se regăsește în „lanțul decizional” privind activitatea Parchetelor.

Potrivit legii, ministrul Justiției poate propune revocarea din funcție a șefului DNA, însă decizia finală îi aparține Președintelui României.

Misterul lui Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut ieri o discuție de peste o oră, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, despre situația din Justiție. Toader a venit la Cotroceni cu un dosar alb cu antetul ministerului. Toader va prezenta mâine Raportul privind activitatea managerială la DNA. Ulterior, ministrul va prezenta în Parlament un Raport de evaluare asupra Parchetului General, a DIICOT și DNA.

Filmul întâlnirilor cu Klemm

La fel ca Liviu Dragnea, ministrul Justiției a „bifat” câte o întâlnire cu Hans Klemm în momentele-cheie legate de Justiție:

27 martie 2017. Toader s-a întâlnit cu Klemm la Ministerul Justiției în ziua în care Toader a finalizat evaluarea activității șefei DNA, dar nu făcuse încă public anunțul oficial. Klemm a zis că au avut o discuţie „generală”, care nu a cuprins situația lui Kovesi.

28 iulie 2017. În contextul elaborării pachetului de modificare a legilor justiției în Guvern, Klemm a discutat cu Toader „despre eforturile privind lupta împotriva corupţiei”.

5 septembrie 2017. După ce Toader a propus ca șefii DNA și DIICOT să nu mai fie numiți de Președintele României, Klemm a mers iar la Ministerul Justiției. La finalul întâlnirii, cei doi au emis un comunicat în care au spus că au avut „o discuţie fructuoasă”

Prima criză: Grațierea

În seara zilei de 31 ianuarie 2017, Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat Ordonanța de Urgență nr.13 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și două proiecte de lege privind graţierea și executarea pedepselor.

În dimineața următoare, la ora 11.00, ambasadorul SUA Hans Klemm a intrat pe ușa Guvernului și s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu. După-amiază, în timp ce în fața Palatului Victoria se desfășurau proteste de amploare, Klemm s-a întâlnit cu Dragnea și au vorbit aproximativ două ore.

Dragnea a spus că întâlnirea a fost cerută de americani de „acum vreo două săptămâni”, iar Klemm a zis că a vrut să-l „felicite” pe Dragnea pentru numirea sa în fruntea Camerei Deputaților. Oficial, Dragnea nu a discutat cu Klemm despre legislația penală.

Fără să intre în detalii, Dragnea a adăugat, însă, după întâlnire, că are speranța că SUA vor înțelege că OUG 13 nu este un atac împotriva Justiției. Klemm afirmase că România nu trebuie să reducă lupta împotriva corupției.

Deznodământul primei crizei: După patru zile, Guvernul s-a reunit într-o ședință extraordinară pe 5 februarie, într-o zi de duminică, și a emis Ordonanța de Urgență nr.14 prin care a abrogat OUG 13.

A doua criză: DNA-CCR-Toader

Pe 12 martie 2017, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va efectua o analiză cu privire la activitatea Ministerului Public, ca urmare a faptului că DNA deschisese un dosar legat de adoptarea OUG 13, iar Curtea Constituțională a României a decis că procurorii și-au depășit atribuțiile legale în acest caz. Toader a spus că va lua o decizie privind o eventuală cerere de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr și a procurorului-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

La două zile după anunțul ministrului Justiției, în dupăamiaza zilei de 14 martie, Dragnea este vizitat în biroul său de la Camera Deputaților de Hans Klemm. Ambasadorul a intrat în biroul liderului PSD și a ieșit de acolo după 45 de minute pe o ușă laterală și nu pe ușa principală în fața căreia se aflau jurnaliștii.

„Am discutat despre câteva chestiuni legate de muzeul Holocaustului care se va înfiinţa în România”, a spus Dragnea la vremea respectivă.

Deznodământul: Pe 29 martie, Tudorel Toader a anunțat public că, în urma evaluării conducerii parchetelor, momentan „nu este oportună” declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

A treia criză: Numirea procurorilor-șefi

În timpul evaluării activității lui Kovesi și Lazăr de către Inspecția Judiciară, Tudorel Toader a anunțat, pe 23 august 2017, că Guvernul va adopta un pachet de modificare a legilor justiției și că printre noutățile avute în vedere se află eliminarea Președintelui României din circuitul de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General, precum și trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției.

Ambasada SUA a emis un comunicat de presă în care a afirmat că „a luat cunoștință cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar” de propunerile lui Toader.

În dimineața zilei de 8 septembrie 2017, Hans Klemm are o nouă discuție cu Liviu Dragnea, tot în Camera Deputaților. Pentru prima oară, Dragnea afirmă că au discutat despre justiție. „Am reiterat faptul ca decizia asupra lor se va lua în Parlament, după o dezbatere serioasă”, a spus liderul PSD. Dragnea a adăugat că l-a „asigurat” pe ambasador de faptul că „nu se pune problema ca aceste legi să afecteze bunul mers al Justiţiei”.

Ulterior, Dragnea a dezvăluit conținutul discuției cu Klemm. „Mie mi-a spus foarte clar, în engleză, e adevărat, dar am înțeles, că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecția Judiciară și numirea de către Președinte a procurorilor-șefi. Și eu i-am spus că dacă astea sunt cele două îngrijorări, poate să aibă o viață liniștită. De ce? Există intenții foarte serioase ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun”, a relatat Dragnea.

Deznodământul: Prevederile care l-au îngrijorat pe Hans Klemm au fost eliminate în Parlament, prin votul majorității PSD-ALDE, din pachetul de modificare a legilor justiției.