Codul de bune maniere al ofiţerilor SRI. Coldea şi Ghiţă ogligă serviciul să se reinventeze

Codul de bune maniere al ofiţerilor SRI. Coldea şi Ghiţă ogligă serviciul să se reinventeze

După uriaşul prejudiciu de imagine din ultimele luni produs de scandalul din jurul lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, și al dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, Serviciul Român de Informații a decis să adopte un cod de conduită etică. Acesta își propune să reglementeze activitatea ofițerilor de informații, după modelul instituțiilor omoloage din Occident.

“Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o „Declarație de responsabilitate”  care însoțește acest ghid. Directorul SRI arată că unul dintre dezideratele codului este acela de a crea un sistem de referință în orientarea deciziilor și acțiunilor personalului SRI în cazul apariției „dilemelor de etică”. El mai subliniază că prin acest ghid se urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor.

„Suntem aici pentru că iubim România și ne asumăm protejarea intereselor naționale, chiar și atunci când acest lucru implică sacrificii personale”, se arată în preambulul codului de etică.

Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și  orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghidul este construit în jurul valorilor afirmate public de către Serviciu:Patriotism, Onoare și Profesionalism și a 13 principii care corespund celor trei valori. Astfel, se spune în Ghid:

„Dăm dovadă de patriotism când:  

suntem loiali și devotați statului român și contribuim la menținerea securității naționale; contribuim la respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor; îndeplinim atribuțiile de serviciu în mod competent, conștiincios, eficient și responsabil, având mereu în minte care este contribuția noastră la asigurarea securității individuale și de grup a cetățenilor”

Agentul SRI se dovedește un bun patriot atunci când dă dovadă de loialitate. Ce înseamnă aceasta?  „Nu exprimăm public opinii și nu desfășurăm activități contrare intereselor statului român, aliaților săi și Serviciului; nu ne implicăm în activități care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului Serviciului; apărăm reputația Serviciului, cu atașament față de instituție și de valorile promovate de aceasta”, se arată în codul de conduită. 

Tot patriot este agentul SRI și dacă dă dovadă de civism, potrivit noului cod etic. Aceasta înseamnă că trebuie să se implice în informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile și amenințările la adresa securității naționale. Totodată, trebuie să dovedească o responsabilitate socială și să se implice în comunitățile în care trăiește și își desfășoară activitatea.

Alte valori care întregesc patriotismul sunt devotamentul și respectul.

În ceea ce privește onoarea, aceasta presupune onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate.

„Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională”, se spune în privința conduitei morale.

Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Aceasta din urmă îi cere angajatului să nu dezvăluie public informații la care a avut acces nici măcar după părăsirea Serviciului. De asemenea, agentul nu are voie să dezăvăluie metodele și mijloacele prin care își desfășoară activitatea. 

Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid. (sursa: digi24.ro)