Editura Evenimentul si Capital

Cum a ajuns „Sandu”, care la 37 de ani dădea cu subsemnatul la Securitate, în Comisia de doctorat a lui Kovesi | DOCTORATUL LUI KOVESI

Membrii Comisiei de doctorat a șefei DNA. De la stanga la dreapta: Dorel Julean, Viorel Pașca, Radu Motica și Tudorel Toader SURSA FOTOGRAFII: WWW.OPINIATIMISOAREI.RO
Autor: | | 3 Comentarii | 2995 Vizualizari

Singurul membru din Comisia de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, inclus la solicitarea conducătorului lucrării științifice, a fost racolat de Securitate cu aproape un an înainte de Revoluție.

 Profesorul de Drept care scria note informative sub apelativul „Sandu” a fost inclus între cei cinci membri ai comisiei la cererea expresă a fostului procuror șef al Procuraturii Județene Timiș dinainte de 1989, Viorel Pașca.

16 decembrie 2011 a fost un moment aparte pentru Facultatea de Drept din Timișoara. Procurorul Șef al DNA își susținea teza de doctorat, în fața unei audiențe remarcabile - fostul procuror general, Mircea Criste, șeful SRI, George Maior, generalul Florian Coldea, procurorul general adjunct Marius Iacob, etc. - și a Comisiei formată din cinci membri. Unul dintre ei a fost avocatul Dorel Julean, profesor de Procedură Penală, propus chiar de conducătorul de doctorat a șefei DNA, avocatul Viorel Pașca. Ce-i leagă pe cei doi dincolo de vârsta apropiată și de latura profesională penală are rădăcini înainte de 1989 și legătură cu Securitatea.


Suspans şi dezvăluiri în dosarul Codruţei Kovesi | DOCTORATUL LUI KOVESI

Sebastian Ghiță a mers cu „cucuveaua mov” la DIICOT | DOCTORATUL LUI KOVESI


CNSAS: „A semnat un angajament având numele conspirativ „Sandu”

În timp ce Pașca a fost procuror șef al Procuraturii Județene Timiș, iar la Revoluție a coordonat anchetarea arestaților și răniților, tânărul Julean, care a fost și el procuror înainte de 1989, a devenit în aceeași perioadă din urmărit de Securitate, racolat.

Conform CNSAS, „domnul Julean Dorel (...) a fost urmărit în perioada 1986 – 1989, fiind semnalat de rețeaua informativă că avea relații cu cetățenii străini și „atitudini denigratoare” la adresa statului comunist. Ulterior, la data de 17.01.1989, domnul Julean Dorel a fost recrutat pentru a se cunoaște „activitatea unor persoane din cadrul Baroului”, urmărite de Securitate, cât și pentru „stabilirea unor aspecte din avocatură ce interesau organele statului”. A semnat un angajament având numele conspirativ „Sandu”.

Într-una din notele informative transmise își toarnă colegii pe motiv că au cântat, la o serbare, „Deșteaptă-te române”.

Cu toate acestea, lui Julean „nu i se poate atribui calitatea de lucrător colaborator al Securității”, mai este notat în adeverința emisă de CNSAS în ianuarie 2010.

Julean: „Eu nu fac politică”

În calitatea sa de membru al Comisiei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, avocatul Dorel Julean susține că i-a citit teza, dar fără a căuta similitudini cu alte lucrări de specialitate.


Suspans şi dezvăluiri în dosarul Codruţei Kovesi | DOCTORATUL LUI KOVESI

Sebastian Ghiță a mers cu „cucuveaua mov” la DIICOT | DOCTORATUL LUI KOVESI


„Rolul Comisiei e de a verifica ceea ce se susține din punct de vedere științific, încadrarea în normele invocate. Nu ne-am pus problema că s-ar fi copiat. Nici nu exista această platformă (n.r. - softurile anti-plagiat). (…) Eu nu fac politică, sunt un profesionist. Nu îmi plac intrigile. Cred că declarațiile venite acum în legătură cu teza de doctorat a doamnei Kovesi sunt ca urmare a unor conjuncturi actuale pe care nu le înțeleg”, a declarat, pentru EVZ, profesorul Julean.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate