Editura Evenimentul si Capital

Codruța Kovesi – O Jean D’Arc care a pus botu’ la 3.500 de euro! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 29 Comentarii | 5931 Vizualizari

Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA, a participat între 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, în calitate de expert anticorupție, la o misiune de evaluare a anticorupției din Republica Moldova.

Pentru această activitate Codruța Kovesi a încasat suma de 3.422 de euro, trecută în Declarația de avere pe 2015 a demnitarului român.

În perioada în care a fost la Chișinău, Codruța Kovesi a încasat și salariul de procuror șef al DNA.

Care salariu nu e de ici de colea!

Pentru această știre a fost nevoie de o bătălie pe viață și pe moarte dusă de site-ul Lumea Justiției.

Cei de la Lumea Justiției bănuiau că șefa DNA a încasat bani din activitatea de la Chișinău.

Prin urmare, încă din decembrie 2015, jurnaliștii de la site-ul respectiv s-au adresat Codruței Kovesi pentru a afla dacă a luat sau nu bani.

Normal era, în virtutea legilor transparenței, dar și al exigențelor ivite din calitatea Codruței Kovesi de șef al unei instituții care luptă împotriva învîrtelilor cu bani, ca șefa DNA să răspundă imediat că a încasat, să spună suma și să justifice de ce a încasat-o.

Codruța Kovesi a refuzat să răspundă.

Cei de la Lumea Justiției s-au adresat CSM. CSM, parte din cîmpul tactic al SRI, a refuzat, la rîndu-i.

Mai mult, pentru că banii nu puteau fi ascunși din declarația de avere pe 2015, Codruța Kovesi nu și-a publicat declarația de avere pe site-ul CSM, decît după ce Lumea Justiției a început să facă scandal.

Confrații de la Lumea Justiției susțin că șefa DNA a încălcat Legea primind bani pentru deplasarea de la Chișinău. CSM, un fel de scutier jalnic al Codruței Kovesi, s-a grăbit să răspundă că șefa DNA n-a încălcat Legea.

Nu mă amestec în această dispută.

Și din simplul motiv că în cazul de față e vorba de ceva mult mai grav decît încălcarea Legii: E vorba de adevărul că Jean D’Arc a pus botul. A pus botul la suma de 3.422 de euro pe care i-a încasat în chip imoral, fără a avea dreptul să-i încaseze.

Să mă explic. Potrivit Comunicatului dat de CSM, Codruța Kovesi a participat la misiunea de evaluare a anticorupției din Republica Moldova în calitate de expert anticorupție.

E Codruța Kovesi expert anticorupție? Doamne ferește! Expert anticorupție înseamnă cineva care s-a specializat în acest domeniu și, în acest sens, a scris și publicat cărți despre anticorupție. Nu e cazul Codruței Kovesi.

Expert anticorupție poate fi și un procuror care a dus pînă la capăt cel puțin o mare anchetă de corupție, soldată cu condamnarea definitivă a acuzaților. Nu e cazul Codruței Kovesi. Domnia sa n-are la activ decît cele cîteva anchete penale de pe vremea cînd era procuror prin provincie. De 10 ani, din 2006, de cînd a intrat în Marele Circuit al trecerii dintr-o șefie într-alta, Codruța Kovesi n-a făcut nici o anchetă.

Putea fi invitată Codruța Kovesi să participe la o misiune de evaluare a anticorupției din Republica Moldova? Firește că putea. Dar nu în calitate de expert anticorupție, ci în calitate de procuror șef al DNA. Pe parcursul misiunii din Republica Moldova, Codruța Kovesi a folosit experiența sa nu de procuror, nu de cercetător în domeniul anticorupției, ci de șef al DNA. De altfel, în această calitate a fost invitată să participe Codruța Kovesi la misiunea din Republica Moldova. Dacă nu era șefa DNA, n-o invita nici dracu.

Am putea spune că participare la misiunea din Republica Moldova s-a înscris între sarcinile de serviciu ale Codruței Kovesi. Printre altele, șefa DNA din România a fost invitată să folosească experiența sa în fruntea DNA pentru a evalua anticorupția de peste Prut.

Nu știu cum stau lucrurile din punct de vedere legal cu încasarea banilor. Din punct de vedere moral, Codruța Kovesi a primit foloase necuvenite. Domnia sa e demnitar al statului român. În această calitate, e imoral să accepți o sumă de bani pentru ceea ce e pînă la urmă o sarcină de serviciu. Chiar dacă această sumă îți e dată. Ai posibilitatea să refuzi. Ceva gen, Vedeți-vă de treabă, nu mă cobor eu pînă la a primi bani pentru o activitate care ține, la o adică, de statul funcției mele!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate