Editura Evenimentul si Capital

Cod ROŞU de INUNDAȚII în Satu Mare și Sălaj. Zeci de oameni au fost EVACUAȚI, iar 18 localități sunt sub APE

Zeci de persoane au fost evacuate în nord-vestul tarii in urma inundatiilor Foto: www.actualmm.ro
Autor: | | 10 Comentarii | 2530 Vizualizari

Ploile torențiale și viiturile din ultimele 24 de ore au provocat inundarea a 18 localități din șapte județe și evacuarea a zeci de oameni din județele Satu Mare, Maramureș și Sălaj, care s-au aflat sub cod roșu de inundații.

UPDATE 18. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş al judeţului Satu Mare, în Bârsău de Jos au fost inundate 50 de gospodării, iar la Sechereşa au fost avariate două case, informează Agerpres. La Iegherişte o persoană a fost evacuată din casa inundată, la Poiana Codrului două persoane au fost evacuate din locuinţele inundate, iar la Supuru de Jos, în urma inundării unei case, trei adulţi şi patru copii au fost evacuaţi.

UPDATE 12. 18  localități din județele Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Suceava sunt afectate de inundații, 42 de locuințe și 104 anexe gospodărești fiind sub ape. În această dimineață,  42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare au fost evacuate preventiv, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne

UPDATE 11. Şase şcoli din Sălaj au fost închise din cauza intemperiilor, conform B1 TV.

UPDATE 10. Codul roșu de inundații a fost prelungit, până la noapte la ora 2.00, doar pe râul Crasna sector aval confluenţă Zalău (sector îndiguit) – judeţele Sălaj şi Satu Mare şi la nivel local pe râul Barcău pe sector aferent s.h. Marca – judeţul Sălaj.

În ceea ce privește codul portocaliu de inundații, este valabil până mâine dimineață, la ora 6.00 pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval s.h. Dej – judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, afluenţii Someşului Mic (aval s.h. Cluj) - judeţul Cluj, Crasna bazin superior, amonte confluenţă Zalău – judeţul Sălaj, afluenţii Someşului Mare amonte s.h. Beclean şi bazinul superior al Someşului Mare amonte s.h. Rodna – judeţul Bistriţa Nasăud, Valea Roşie (afluent al Crişului Negru) – judeţul Bihor, Barcău –judeţele Sălaj şi Bihor.   

UPDATE 9. Ploile torențiale și viiturile au inundat 18 localități din șapte județe, numărul gospodăriilor afectate fiind de 42, potrivit informațiilor prezentate în cadrul videoconferinței de la Ministerul Afacerilor Interne.

UPDATE 8. Ploile din ultimele ore au provocat inundarea a sute de gospodării în județul Satu Mare, potrivit datelor furnizate de Prefectura Satu Mare.

„Au fost mai multe viituri în această dimineață. Sunt curți inundate, drumurile în acest moment sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului și Bârsău. Practic apa vine dinspre Bârsău. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni răniți. Dacă este cazul vom evacua oamenii”, a declarat prefectul Eugeniu Avram, citat de Vocea Transilvaniei.

UPDATE 7. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat astăzi, la ora 13.30, o videoconferinţă pe tema măsurilor dispuse în contextul atenţionărilor meteorologice şi hidrologice care au fost emise în această dimineaţă.

UPDATE 6. În județul Maramureș, 14 persoane (10 în satul Buciumi şi 4 în comuna Mireşul Mare) au fost evacuate, apele inundând 125 gospodarii, terenuri agricole și mai multe fântâni din localităţile Sârbi, Buzeşti, Tămaia, Fărcaşa, Ardusat, Buciumi, Valea Chioarului, Seini, Cicârlau și Ilba, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Maramureș.

"Am trezit oamenii, apoi i-am evacuat în mai multe localități, am dus pompe pentru scoaterea apei din case, dar și buldo-excavatoare pentru decolmatarea văilor înfundate de aluviuni și deșeuri. Nu am mai văzut așa ceva de la inundațiile din '70”, a declarat Anton Rohian, prefectul de Maramureș, citat de Vocea Transilvaniei.

UPDATE 5. Avertizarea cod roșu de inundații din județul Maramureș a fost ridicată, fiind înlocuită de o avertizare cod portocaliu.

UPDATE 4. Patru oameni au fost luați de viitură, relatează B1 TV.

UPDATE 3. Peste 800 de pompieri militari, sprijiniți de echipaje de poliție și jandarmi, acțonează în cele trei județe afectate de inundații, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

"În ultimele 24 de ore, echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din județul Sălaj, o persoană din Poiana Corbului, județul Satu Mare și alta din județul Maramureș, aflate în pericol din cauza producerii unor viituri. În doi școli din județul Sălaj, localitățile Chieud și Chieșd au fost suspendate cursurile în această dimineață, ca măsură preventivă", se mai arată în documentul citat.

UPDATE 2. În județul Maramureș, 60 de case și gospodării din șase localități au fost inundate de ape, iar câteva zeci de oameni au fost evacuați.

"S-a oprit ploaia, iar viitura îşi duce cursul mai departe prin Şomcuţa şi Satul Lung. Sunt inundate 60 de case şi gospodării, iar până trece viitura se va ajunge la 70 de locuinţe inundate. Toate familiile sunt evacuate din casele inundate. În zonele Ilba şi Seini pe DE 58 şi Ardusat pe DJ 108A şi DJ 193 circulaţia este restricţionată pe un singur sens", a declarat prefectul de Maramureș, Anton Rohian, citat de Realitatea TV.

UPDATE 1. În județul Sălaj, 31 de localități sunt afectate de revărsarea apelor, 20 de localnici fiind evacuați din localitatea Surduc. O parte dintre sinistrați s-au dus la rude, în timp ce alții au fost cazați în sediul primăriei, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sălaj, Lucian Jacodi, citat de Vocea Transilvaniei.

"Suntem în teren cu 120 de specialişti din cadrul ISU şi avem pregătite şi efective ale jandarmeriei dacă va fi nevoie să intervenim. În fiecare comună se lucrează cu ISU şi cu membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă", a explicat prefectul de Sălaj.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Totodată, meteorologii au emis o avertizare de COD PORTOCALIU de ploi torenţiale pentru judeţele Satu Mare şi Sălaj. Este în vigoare şi un COD PORTOCALIU de inundaţii în bazinul hidrografic Crasna (judeţele Satu Mare si Sălaj), bazinul hidrografic Someşul Mic (afluenţi), judeţul Cluj şi afluenţii Someşului aferenţi sectorului aval s.h. Dej, judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj.

În plus, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un COD PORTOCALIU de ploi torenţiale pentru jumătatea de sud-vest a judeţului Satu Mare şi pentru judeţul Sălaj.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate