Editura Evenimentul si Capital

„Cocaină” legală, de vânzare ca sare de baie

c5ec4cbf4ac98f157b87386255fb0c5d
Autor: | | 116 Comentarii | 0 Vizualizari

AVERTISMENT: O substanţă periculoasă se vinde cu succes în „magazinele de vise”. „Special Gold” costă 50 de lei şi duce la moarte.

O substanţă extrem de periculoasă, care conţine un derivat de amfetamină (drog sintetic care fa ce parte din „triada de aur”, alături de cocaină şi heroină) şi dă dependenţă foarte repede, se vinde ca pâinea caldă în „Spice Shop”-uri sau „magazinele de vise”. „Special Gold” - „sarea de baie” ce se găseşte în sute de magazine din Capitală şi din ţară, dar poate fi comandată şi pe internet şi livrată acasă - i-a pus pe jar pe specialiştii care-i tratează pe toxicomani. „Noi n-avem capacitatea să monitorizăm, dar, din informaţiile primite de la pacienţi şi de la colegii din centre de îngrijire, se vinde şi se consumă mult. Un sondaj ad-hoc între persoanele care apelează la noi arată că 90% au consumat măcar o dată «Special Gold», de Sărbători. În ţară, e consumată şi de copii”, arată Eugen Hriscu, director executiv al Alianţei pentru Lupt a Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). Specialistul atrage atenţia că praful se comercializează liber, fără a se menţiona gradul mare de periculozitate. La rândul lor, poliţiştii au aflat de la EVZ despre „Special Gold”. „Vom lua probe şi le vom analiza la laborator, dar avem nevoie de mandat pentru a intra în «magazinele de vise», aflate în curtea Ministerului Sănătăţii”, a precizat un ofiţer de la Brigada Antidrog Bucureşti. Un reporter EVZ a mers, sâmbătă, într-un „magazin de vise” din sectorul 6 al Capitalei şi a cumpărat „sare de baie”. „Nu le am cu prafurile, sunt mai mult cu iarba. Din câte ştiu, tragi pe nas”, ne-a dat indicaţii vânzătorul, după ce am plătit 50 de lei pe 0,25 grame de praf alb, cristalin, „nerecomandat consumului uman”.   „Adicţia se instalează repede, pericolul de moarte e mare. Consumatorii au perioade lungi în care nu dorm, nu mănâncă. Intoxicaţi, sunt agitaţi, după ce trece efectul, sunt epuizaţi fizic şi psihic. Au aspect răvăşit, sunt palizi, slăbesc şi zece kilograme în câteva zile. Au impresia că au gândaci pe sub piele, se scarpină, se taie, îşi fac răni”, explică Hriscu. „Vă distrugeţi în mod barbar” Potrivit acestuia, „drogul la liber”, pentru care nu există încă tratament, în afara şedinţelor de terapie, afectează grav sănătatea „victimelor” care, în scurt timp, renunţă la şcoală, se prostituează, devin infractori. Informaţiile sunt confirmate chiar de o consumatoare, Teresa, pe un forum.   „Din vară, când m-am apucat, am slăbit 15 kg. Cum terminam ultima linie, mă gândeam cum să fac rost de bani pentru alta. Când eşti pe «stare» ai face orice şi ai mai băga câteva plicuri. Eu trăgeam pe nas, dar majoritatea îşi bagă direct în venă”, scria, acum câteva zile, tânăra de 25 de ani, care şi-a luat prima doză de la un magazin din Vama Veche. „E un drog ilegal cu mici modificări moleculare, ca să nu se regăsească pe lista de narcotice. Nu băgaţi prostiile astea în voi, vă distrugeţi în modul cel mai barbar!”, conchide ea, care spune că a renunţat la „Special Gold” după trei săptămâni de chin. (A contribuit Raluca Dan)

10 kilograme în câteva zile - atât slăbesc cei care consumă „Special Gold”
PERICOLUL DIN PLIC Atacă inima şi creierul
  • Sare de baie cu aromă de fructe de mare, având în compoziţie vitaminele C şi B6, cofeină, minerale şi amino acizi - asta scrie pe ambalajul „Special Gold”. În fapt, „sarea de baie” conţine, între altele, mephedrone, care, prizat sau injectat, are efecte asemănătoare cu ale metamfetaminei.
  • Numită şi „mama drogurilor”, metamfetamina (o formă de amfetamină) are un efect de trei ori şi jumătate mai puternic decât cocaina, duce rapid la dependenţă, atacă creierul, inima şi rinichii. În cantităţi mari, poate duce şi la deces.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate