COALIŢIA ANTI-ISIS. România face parte din PLANUL NATO de combatere a TERORISMULUI. Şefii armatelor alianţei miltare s-au reunit la Washington

COALIŢIA ANTI-ISIS. România face parte din PLANUL NATO de combatere a TERORISMULUI. Şefii armatelor alianţei miltare s-au reunit la Washington

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat, alături de şeful diplomaţiei, Lazăr Comănescu, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, în zilele de 20 și 21 iulie, la Washington, D.C., la Reuniunea ţărilor contributoare la Coaliţia Globală anti-ISIL/DAESH (ISIS) la nivelul miniştrilor apărării şi de externe, condusă de Statele Unite ale Americii (SUA).

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că, în prima zi a evenimentului de la Washington DC, ministrul român al apărării, Mihnea Motoc a luat parte la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale Coaliţiei care contribuie la operaţiile din Irak şi Siria, iar în cea de-a doua, 21 iulie, a participat, alături de şeful diplomaţiei, Lazăr Comănescu, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, la sesiunea comună a miniştrilor apărării şi de externe, găzduită de secretarul de stat John Kerry şi secretarul apărării Ashton Carter.

Pe parcursul discuţiilor, au fost condamnate cu fermitate atacurile teroriste comise de ISIL/DAESH împotriva populaţiei civile, atât în statele din Orientul Mijlociu, cât şi în statele europene şi SUA şi a fost exprimat sprijinul politic din partea statelor membre pentru continuarea acţiunilor Coaliţiei, pentru contracararea acestei mişcări jihadiste transnaţionale, precizează MApN.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, au fost evaluate eforturile de combatere a ISIL/DAESH şi a stadiului progreselor realizate pe linia stopării acţiunilor organizaţiei teroriste. De asemenea, au fost analizate provocările viitoare în sensul accelerării măsurilor de combatere a ISIL/DAESH, precum şi stabilizării zonelor eliberate de sub ocupaţia organizaţiei teroriste.

De asemenea, a fost subliniat rolul important al NATO în cadrul procesului de consolidare a capacităţii de apărare irakiene prin intermediul pachetului de capabilităţi dedicat acestei ţări, precum şi din perspectiva utilizării avioanelor AWACS ale Alianţei Nord-Atlantice în sprijinul forţelor Coaliţiei de luptă împotriva ISIL/DAESH.

Ministrul Motoc a anunţat susţinerea României pentru acţiunile comunităţii internaţionale, destinate să asigure integritatea şi suveranitatea teritorială a Irakului în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. România va participa în anul 2016, la demersurile Coaliţiei Globale, cu un efectiv total de până la 50 de militari, destinat activităţilor de instruire şi consiliere a forţelor de securitate irakiene.