Editura Evenimentul si Capital

OFICIAL. TEZA DE DOCTORAT a Laurei Codruţa Kovesi va fi ANALIZATĂ AMĂNUNŢIT. Anunţul a venit din partea CNATDCU | DOCTORATUL LUI KOVESI

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA
Autor: | | 8 Comentarii | 4120 Vizualizari

Sesizare a fost înregistrată pe 13.10.2016, iar pe site-ul Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost publicată la secțiunea ”Sesizări admise”. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat, intitulată ”Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

Așa cum prevede legea, sesizarea a ajuns  mai întâi la  Unitatea Exe­cutivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care a analizat-o, după care a trimis-o la CNATDCU.  

”Stimate domnule Președinte, vă înaintăm sesizarea referitoare la teza de doctorat a doamnei Laura Codruța Kovesi cu ”Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, susținută la Universitatea de Vest din Timișoara, și înregistrată la UEFISCDI cu nr. 2567/13.10.2016. Sesizarea respectă cerințele OMENCȘ 3482/24.03.2016 și este transmisă către CNATDCU în vederea demarării procesului de analizare și soluționare a acesteia”, se arată în sesizarea publicată pe site-ul Consiliului, fără a se specifica însă cine a făcut-o.

Sesizarea înregistrată și publicată pe site-ul CNATDCU

Reamintim că, ieri, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică,  a anunţat că a sesizat oficial CNATDCU în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, depunând peste o sută de pagini din lucrare care ar fi fost identificate de softul antiplagiat iThenticate, alături de "dovezile plagiatului".

„Am depus peste o sută de pagini din lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi identificate de softul antiplagiat iThenticate, împreună cu dovezile plagiatului. În plus față de lucrurile pe care le-am spus în postările anterioare referitoare la plagiatul Laurei Codruța Kovesi, am mai sesizat CNATDCU cu privire și la alte aspect”, a spus președintele GIP. Acesta a adăugat în postările sale că cea mai interesantă problemă care se ridică ar fi faptul că la notele de Bibliografie sunt citate lucrări în limba franceză, dar că în urma consultării CV-ului șefei DNA a constatat că aceasta nu știe limba franceză. Printre alte probleme descoperite de cei de la GIP, CNATDCU va avea de răspuns și la faptul că Laura Kovesi a copiat cu greșeli cu tot anumite pasaje din lucrările originale ale unor autori. Am transmis CNATDCU și o listă a titlurilor lucrărilor publicate de Laura Codruța Kovesi (inclusiv cu numele Lascu) anterior tezei de doctorat, precum și articolele publicate de aceasta în revista Dreptul și în Revista de drept penal. Aceste documente demonstrează încă o dată că Kovesi minte când susține că și-a copiat propriile lucrări semnate cu numele Lascu”, a spus Mugur Ciuvică.

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost primul care a mers pe urma notificărilor publicate pe site-ul  CNATCDU, constatând următoarele:

”Deoarece nu mă încred în presa de fătuce și guguștiuci, am accesat site-ul CNATCDU pentru a vedea dacă sunt sau nu sesizări în cazul Kovesi, mai ales că s-a făcut mare tam-tam în legătură cu o sesizare depusă de celebrul sesizator Cristian Dogaru, un cercetător – am înțeles din Marea Britanie, care se ocupă de plagiatele din România (!) pe 7 octombrie 2016.

Prima nedumerire. Site-ul are o rubrică intitulată Sesizări, conținînd Sesizări neconforme și Sesizări admise. Nici la neconforme, nici la admise nu găsim nimic despre Kovesi, deși alte sesizări, făcute mai întîi la Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţămîntului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) sunt și destul de multe.

Despre Codruța Kovesi dăm însă peste două documente la Notificări. Procedurile la Notificări, ca și la Sesizări sunt simple. Pe site e postată de regulă adresa de la UEFISCDI, care conține o ștampilă cu număr de înregistrare și o ștampilă cu număr de înregistrare de la Ministerul Educației Naționale, în subordinea căruia se află CNATCDU. De la Sesizări, am înțeles că înregistrarea la Minister are semnificația unei înregistrări la CNATCDU.

Primul document despre Codruța Kovesi e o adresă de la UEFISCDI potrivit căreia pe 7 octombrie 2016, s-a înregistrat la UEFISCDI Sesizarea cu nr. 2522 din 7 octombrie 2016 privind teza de doctorat a Codruţei Kovesi. În mod ciudat, sesizarea, pe care am identificat-o drept cea trimisă de Cristian Dogaru n-a fost înregistrată la MENCȘ. Cel puțin pînă miercuri 12 octombrie 2016, ora 23, ea nu era înregistrată. Așadar, sesizarea lui Cristian Dogaru, pusă pe site de ochii lumii, nu există.

Un alt document are toate ștampilele necesare. E vorba de sesizarea cu nr. 2544, plecată de la UEFISCDI cu nr de ieșire 2511 și înregistrată la MENCȘ pe 12 octombrie 2016 cu nr. 17072. Așadar, deși plecată de la UEFISCDI pe 7 octombrie 2016 cu numărul 2526, Notificarea privind sesizarea nr. 2522 n-a mai ajuns la MENCȘ nici după 5 zile. Pe unde s-o fi rătăcit? Sau poate ea n-a fost luată în seamă de Minister, în chip corect, pentru că era mai mult de propagandă decît ceva serios.

Ce s-ar fi întîmplat dacă sesizarea din 7 octombrie 2016 era înregistrată?

Potrivit Anexei nr. 34821 din 24 martie 2016 la Regulamentul de organizare şi funcţionare a CNATCDU, art. 6, (1) „După primirea de la UEFISCDI a notificării privind sesizarea înregistrată oficial, MENCŞ întocmeşte dosarul de analiză…. Art. 8 – (1) După primirea de la UEFISCDI a notificării privind sesizarea înregistrată oficial, preşedintele Consiliului general al CNATDCU solicită preşedintelui comisiei de specialitate a CNATDCU cu atribuţii în domeniul tezei de doctorat, numirea în termen de 5 zile lucrătoare a unei comisii de lucru, formată din 3 experţi care pot fi membri ai CNATDCU şi/sau experţi externe, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitatea sau conflictul de interese”, a scris jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său, cristoiublog.ro.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate