CNA, sesizat pentru cazul Antena 3

CNA, sesizat pentru cazul Antena 3

Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House România și Grupul pentru Dialog Social au sesizat Consiliul Național al Audiovizualului cu privire la ediția din 14 ianuarie 2014 a emisiunii „Sinteza Zilei”.

Cele trei organizații au solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să ia în discuție modul în care postul Antena 3 a respectat în cadrul emisiunii mai sus menționate prevederile legale privind demnitatea umană și dreptul la propria imagine în cazul unor jurnaliști și magistrați. Cele trei organizatii au sesizat CNA arătând că în cadrul emisiunii au existat încălcări ale legislației audiovizuale privind dreptul la propria imagine nu doar în cazul jurnalistei Andreea Pora, dar și în ceea ce îi privește pe Cristi Dănileț, Mircea Marian, Silviu Serviu, Ion Cristoriu, Robert Turcesu și Dan Tăpălagă. “Apreciem că astfel de emisiuni compromit în ochii publicului noțiunea de jurnalism (care trebuie să fie exigent în raport cu forțele politice și instituțiile publice), transformând presa într-un instrument de batjocorire a celor cu opinii diferite. Ele aduc grave prejudicii demnității persoanelor desemnate drept ‘ținte’”, se arată în sesizarea transmisă președintelui CAN, Laura Corina Georgescu. Autorii sesizării arată că a fost încălcat flagant art 3 din Legea Audiovizualului, potrivit căruia difuzarea programelor se face “cu respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale omului”, iar posturile “au obligația să asigure informarea obiectivă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”. Totodată au fost încălcate și prevederile Capitolului “Protecția demnității umane” din Codul Audiovizualului și anume:

  • Art 30, care obligă televiziunile să respecte “drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine”;
  • Art 34 (1) – orice persoană are dreptul la propria imagine
  • Art 40(4) – care interzice utilizarea cu rea-credinta a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale
  • Art 64 care impune ca “informarea cu privire la un fapt sau eveniment trebuie să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.

Organizațiile cer CNA ca în baza art 10(3) și art 88 să ia în discuție emisiunea semnalată și să decidă măsurile legale.

Ne puteți urmări și pe Google News