Clujul are un nou Plan Urbanistic General plin de ciudățenii. Mai mulți clujeni s-au trezit proprietari de PARCURI

Clujul are un nou Plan Urbanistic General plin de ciudățenii. Mai mulți clujeni s-au trezit proprietari de PARCURI

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj Napoca a fost aprobat, azi, cu mai multe abțineri, deși a generat mai multe scandaluri în rândul clujenilor.

În ”culise” se vorbește despre faptul că mai multe planuri urbanistice zonale, celebrele PUZ-uri, respinse în baza vechiul PUG al municipiului Cluj Napoca, au fost preluate pe ”șuștache” în noul PUG și astfel ceea ce nu se putea construi inainte, blocuri cu 25 de etaje construite între case, și alte orori urbanistice, vor putea fi construite acum în baza noului PUG, votat luni de consilierii locali. „Înainte mai multe PUZ-uri, pentru ridicarea unor blocuri, au fost respinse iar acum sunt preluate fără votul Consiliului Local în noul PUG ceea ce mi se pare de-a dreptul scandalos. În plus, alte PUZ-uri aprobate în trecut, nu vor mai fi preluate de noul PUG. Se plătesc polițe sau se servesc anumite interese ale unor rechini imobiliari”, spune un arhitect clujean.

Această situație a fost semnalată și de consilierul local Radu Moisin, de la PDL, actual PNL, care nu s-a prezentat la ședința Consiliului Local tocmai pentru a nu vota acest PUG. Moisin le-a spus unor apropiați că nu poate gira cu votul său un proiect care ar putea aduce după el mai multe acuzații, chiar și penale.

Șase dintre consilieri s-au abținut

În afară de consilierul local Moisin de la PDL, actual PNL, s-au mai abținut și alți consilieri. Unul dintre aceștia este Gabriel Oniga de la PSD. ”Sunt foarte multe inadvertențe. La elaborarea noului PUG ar fi trebuit să se țină seama de PUZ-urile votate. Noul PUG s-a făcut în grabă și pe genunchi. De exemplu, dacă 50 de proprietari ai unei parcele mai mari au obținut în trecut un PUZ pentru a-și putea costrui case, acum nu o vor mai putea face decât dacă vor obține din nou acordurile tuturor proprietarilor. În plus, regulamentul este foarte stufos și nu s-a făcut o simulare pentru eliberarea unui certificat de urbanism care va avea 40 de pagini de la 1 ianuarie. Va fi foarte greu de emis și de aplicat chiar de către funcționarii primărie”, a spus consilierul Oniga.

Proprietari de parcuri

În sala de ședințe au fost prezenți și câțiva cetățeni care s-au trezit peste noapte proprietari de terenuri, unde nu se vor mai putea construi nimic, cu excepția unor parcuri. Cu alte cuvinte, Primăria Cluj Napoca a legiferat existența unei noi categorii de proprietari și anume proprietari de parcuri.

Doi clujeni s-au trezit că în noul PUG, pe terenurile lor nu âși vor mai putea construi case și cel mult parcuri. Unul dintre ei a a luat un credit de la bancă pentru a-și cumpăra un teren cu speranța că va putea să își construiască o casă. ”Eu am luat un credit în 2010 și am cumpărat un tren în zona Selgros, iar acum rămân cu rate 20 de ani și cu terenul luat pentru un parc ce va fi amenajat peste 10 - 15 ani”, a spus o femeie care acum nu știe ce va face cu terenul. 

Ne puteți urmări și pe Google News