Editura Evenimentul si Capital

CLASIFICAREA după bunul plac a documentelor "DOI Ş'UN SFERT" nu e ceva nou în România. “SCANDALUL BERCEANU” sau cum s-au SECRETIZAT dosarele SECURITĂŢII care au fost transferate de la SRI la CNSAS

Radu Berceanu a dezvăluit că dosarul său de urmărit întocmit de Securitate a fost pus aiurea în categoria "siguranţă natională"
Autor: | | 5 Comentarii | 2773 Vizualizari

În plin scandal al secretizării abuzive a unor documente de la "Doi şi un sfert", pentru care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Rareş Văduva, fostul şef al DIPI, e bine să ne amintim cum se clasifică dosarele în România.

Un exemplu şcoală este cel al comisiei mixte SRI-CNSAS, care lua decizii în privinţa desecretizării sau secretizării dosarelor Securităţii care au fost transferate de la SRI la CNSAS.

Scandalul Berceanu

Scandalul a început în urmă cu 10 ani când Radu Berceanu a dezvăluit că dosarul său de urmărit întocmit de Securitate a fost pus aiurea în categoria "siguranţă natională".

Radu Berceanu, poreclit "Bercea" de Securitate, şi-a făcut public dosarul de urmărit pe 30 august 2006. Dosarul are aproape 300 de file şi cuprinde hotărâri ale organelor privind urmărirea sa, modul în care să se desfaşoare urmărirea, sursele care sa îl supravegheze, notele acestor oameni şi declaraţii ale celui urmarit.

Prima întrebare pe care şi-a pus-o Berceanu, după ce s-a delectat citindu-şi dosarul, a fost de ce CNSAS a decis, în octombrie 2000, să-l treaca la categoria "siguranţă naţională". "De ce dosarul meu a devenit un dosar de singuranţă naţională? După ce o să cercetaţi tot dosarul, o sa constataţi că nu e nimic legat de siguranţa naţională", a spus Berceanu, care în octombrie 2000 era ministru al Comerţului şi membru în CSAT. El a arătat că nu şi-a putut explica în ce condiţii a fost secretizat dosarul său, pentru că, în calitate de membru al CSAT, nu a lipsit la nicio şedinţa a Consiliului. "Ori preşedintele Emil Constantinescu a facut poliţie politică în 2000, ori organele de securitate au facut poliţie politică. Altfel, nu văd ce scop ar fi avut să introducă dosarul la siguranţă naţională", a acuzat Berceanu. El socotea că scopul ar fi fost acela de "a avea siguranţa naţională" că dosarul poate fi "influenţat... pozitiv, negativ şi că având dosarul pus deoparte pot să pună în el sau să scoată din el diverse lucruri".

Deciziile erau luate de cele mai multe ori după ureche

Fostul vicepreşedinte al Colegiului CNSAS, Mihai Gheorghe, declara, după declanşarea “Scandalului Berceanu” că deciziile privind secretizarea sau desecretizarea unor dosare erau luate, în cadrul comisiei mixte SRI-CNSAS, de cele mai multe ori, "după ureche".


Mihai Gheorghe povestea că nu era singurul membru CNSAS care facea parte din comisia mixtă. "Membru permanent era preşedintele Gheorghe Onişoru. Eu mergeam la anumite sedinţe ale comisiei. În rest, mai mergeau şi domnul Buchet, de la PRM, şi domnul Patapievici, şi domnul Csendes, de la UDMR", spunea fostul vicelider al Colegiului, precizând că fiecare membru mergea în funcţie de programul pe care îl avea. "Mircea Dinescu nu a mers niciodată, pentru că era mai preocupat de cultivarea grâului", spunea fostul membru CNSAS, precizând că cititul şi studiatul dosarelor impunea să nu mai ai alta preocupare de amploare.

Potrivit lui Mihai Gheorghe, "nu era o mare plăcere" să participi la comisia mixtă SRI-CNSAS, pentru că era o muncă imensă să cauţi şi să studiezi dosare: "Trebuia să ai un exerciţiu al cititului de dosare, de aceea deciziile privind clasificarea sau declasificarea unor dosare se luau de multe ori dupa ureche". Acesta susţinea că mulţi dintre foştii săi colegi de la CNSAS care au participat la şedintele comisiei s-au exprimat în favoarea secretizarii dosarelor.

"Îmi pare rău să aud că au uitat că participau acolo şi aveau ca puncte de vedere secretizarea dosarelor. Au insistat ca unele dosare să fie menţinute la categoria de siguranţă naţionala", spunea Mihai Gheorghe. Mai mult, acesta a acuzat - fără să nominalizeze - că unii dintre colegii săi, care mergeau la comisia mixtă de la CNSAS îşi căutau duşmanii prin dosarele care le treceau prin mână.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate