Clasicii le-au tăiat respirația candidaților | Bacalaureat 2017

Clasicii le-au tăiat respirația candidaților | Bacalaureat 2017

Peste 135.000 de absolvenți s-au prezentat, ieri, la proba scrisă de Limba și literatura română. La Uman, tinerii s-au întâlnit cu personajele lui Marin Preda, iar la Real au avut de ales între Ioan Slavici și Liviu Rebreanu

În grupul sus ți nătorilor strânși în fața Colegiului Național „Jean Monnet” din Capitală, vestea a căzut ca un trăsnet. „Doamne, au dat din clasici”, bâiguie o mamă. Primii elevi rup impozanta poartă în jurul orei 10,30, cu toate că examenul a început cu întârziere. Sunt răvășiți, țâșnesc printre cei care vor să-i întrebe ce și cum. O fată cu părul de foc se repede în brațele mamei, hohotind. „Toate știrile indicau că, în nici un caz, nu se vor da clasici. Să te mai încrezi în ele”, țipă deznădăjduită. „Stai, că nu-i sfârșitul pământului… dar nu ai scris nimic?”, întreabă timid mama. „Vreo juma’ de pagină”, îi aruncă odrasla care o ia la sănătoasa pe stradă.

FOTO: La Colegiul I. L. Caragiale căldura mare te ademenește să bei lichide reci

Ne puteți urmări și pe Google News

Încet, încet, ies și fețe zâmbitoare. „N-a fost greu, sper să iau un 9”, zice un lungan cu părul prins în coadă, plecând agale din aglomerație să dea vestea. Și să-și aprindă o țigară din care trage cu nesaț.

„Ne așteptam la poezie!”

O luăm și noi la goană spre Colegiul IL Caragiale. Și aici „pesajul” întâlnit la oral e diametral opus. Au dispărut mașinile luxoase, veșmintele de top-model și machiajul impecabil. Totuși, aici candidații sunt mai optimiști. „Chiar am făcut crampă la mână! Ne așteptam, mai degrabă, la poezie. Dar m-am descurcat și cu Moromeții lui Preda. Am vrut să mă duc mai departe la Academia de Poliție, dar m-au respins din cauza înălțimii, așa că o să dau la Drept”, ne spune pe nerăsuflate o mignonă care refuză, însă, fotografia!

„La Vianu, Bac-ul nu se pică!”

La „Tudor Vianu” aglomerație mare! Trotuarul din față este plin ochi. Te strecori cu greu printre tinerii care bat cuba, țopăie, se îmbrățișează. Părinții stau mai la fereală, copleșiți ca număr de avalanșa zgomotoasă. Explozie de bucurie, că, deh, „la Vianu, Bacalaureatul nu-i o problemă! Altele sunt așteptările. Să ne vedem studenți la facutăți de top”, ne spune, puțin arogant, un adolescent. „Chiar ne-am pregătit serios. Puțini dintre noi am făcut meditații, pentru că am avut profesori extrem de bine pregătiți”, ne întărește ideea că liceul este unul dintre cele mai bune din Capitală, o fată într-o superbă rochiță albă.

Condițiile de promovare

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Calendar - probe scrise

27 iunie - Limba şi literatura maternă

28 iunie - Proba obligatorie a profilului

30 iunie - Proba la alegere a profilului şi specializării

5 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)

6 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie - Afişarea rezultatelor finale.