Editura Evenimentul si Capital

Civilii din IRAK fug prin munți cu copiii înfometați, de frica BESTIILOR JIHADISTE. "Te OMOARĂ dacă nu ții post, sau dacă nu te rogi”. Lacrimile, disperarea, teroarea și frica dictează INSTICTUL de supraviețuire al oamenilor | FOTO

Civilii din IRAK fug prin munți cu copiii înfometați, de frica BESTIILOR JIHADISTE
Autor: | | 10 Comentarii | 1699 Vizualizari

Un nou reportaj despre teroarea din zona Irak și Siria a fost făcut de jurnaliștii străini care au fost la marginea zonei de război. Acesta arată frica oamenilor care fug din calea jihadiștilor și din calea războiului în plină desfășurare și care duce la zeci și sute de mii de victime. Din păcate, singurele opțiunile lor sunt fie să se refugieze în alte țări care nu sunt afectate serios de război, fie să trăiască sub teroarea că mâine pot fie uciși dacă nu se roagă sau dacă nu țin post.

Pedepsele luptătorilor jihadiști sunt rare și printre ele se enumeră mutilarea sau bătăile publice, toate date ca exemplu în piețe publice. Am spus puțin mai sus că sunt rare nu din cauza faptului că nu sunt aplicate foarte des, ci din cauza faptului că cea mai întâlnită pedeapsă în acea zonă este uciderea celui care a încălcat regulile impuse cu forța. Reportajul realizat în premieră de către CNN arată suferința oamenilor care vor să fugă din calea războiului dur ce va urma în această zonă, pentru eliberarea orașului.

Oamenii încearcă să fugă din calea acestor lucruri teribile, dar chiar dacă mii și zeci de mii reușesc să scape din Mosul, mulții alții se duc în oraș tocmai pentru a lupta de partea Daesh și pentru a provoca distrugere și moarte.

În orașul Mosul din Irak, cei care au reușit să supraviețuiască și care își pot duce durerea celor pierduți, mai departe, încearcă să scape de „bunătatea” impusă cu forța de jihadiști.

Ei nu știu că suntem cel mai bun popor de pe planetă”, „Vom dăinui mii de ani în aceste orașe”, „Cine este prințul libertății? Abu Bakr al-Bachdadi!! Califatul? Instaurat”. Aceste trei exemple sunt unele dintre cele care pot fi auzite în fiecare zi în orașele controlate de jihadiști.

Forțele lor militare sunt conduse de persoane antrenate perfect pentru război în acel teren arid și pustiu sau în orașele din Siria și Irak. Dar cine sunt aceste persoane? Sergey Lavrov, ministrul de externe rus susține că cei care sunt „coloana vertebrală a ISIS” fac parte din vechea armată a lui Saddam Hussei, fiind generali cu pregătire militară extremă.

MAI MULTE DESPRE DECLARAȚIILE LUI SERGEY LAVROV PUTEȚI CITI AICI.

Să revenim la problema celor care vor să fugă din Mosul, oraș aflat sub mâna ruginită a celor din ISIS. CNN prezintă o poveste în exclusivitate, despre irakienii care fug din cauza fricii și a terorii.

Versanții munților de lângă Mosul sunt singura cale de scăpare a irakienilor. Fără să ia cu ei nimic, lăsându-și în spate toată avuția și toate lucrurile adunate de-a lungul timpului, aceștia pleacă pe sub ochii soldaților ISIS. Chiar dacă aceștia controlează totul în acea zonă, nu pot să oprească oamenii disperați și dederminați să înceapă vieți noi.

Fără remușcări și cu ochii în lacrimi, oamenii trec prin câmpuri minate, prin zone secerate de bombardamente și mortiere și escaladează versanții. Acolo sunt așteptați de soldați kurzi și de soldați americani sau de alte naționalități, toți făcând parte din coaliția care încearcă să readucă în picioare zona îngenunchiată de războaie.

În grupuri de trei sau patru, în fiecare noapte se ivesc bărbați femei, copii și bătrâni. Aproape leșinați de oboseală și fără mâncare, aceștia sunt controlați de soldați, pentru a fi siguri că nu sunt jihadiști gata să tragă cuiul unei grenade sau a unei veste explozive și a reduce totul la tăcere.

Foto Gabriel Chaim/ CNN


Soldații îi pun pe bărbați să se dezbrace, din cauza momentelor anterioare în care au avut parte de surprize neplăcute. Irakienii ajung într-un loc sigur abia după patru sau cinci ore de merg. Copiii trebuiesc duși în brațe, neputând să reziste efortului depus în acest drum extenuant.

Noaptea este momentul perfect în care aceștia pot să fugă. Ziua, zona este cercetată cu ochi de vultur ațintiți pe lunetele care aduc tăcere și moarte. Nu se pot știe locurile în care țintașii ISIS stau să păzească zona, dar aceștia există permanent, iar civilii știu asta.

"Am venit aici din cauza tiraniei Daesh. Am venit pentru că ne lipsea apa şi mâncarea, eram în pericol. ISIS sunt o bandă de criminali şi hoţi. Cele mai elementare necesităţi ale vieţii au dispărut. Nu mai aveam electricitate, nu mai aveam nicio legătură cu lumea dinafară", a declarat un bărbat care nu și-a dat identitatea, dar care s-a prezentat ca fiind asistent medical.

Foto Gabriel Chaim/ CNN


Execuțiile publice ale civililor sunt un lucru la ordinea zilei în Mosul, care mai de care pentru motive inventate sau pentru lucruri incredibil de nesemnificate pentru restul lumii.

Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi. Le omoară pe femei dacă îşi arată feţele. Ei nu ştiu să facă altceva decât să omoare. Singura pedeapsă e moartea: nici închisoare, nici amendă, doar moarte, moarte, moarte", a mai spus bărbatul.Foto Gabriel Chaim/ CNN


În tot acest timp, lupta pentru recucerirea Mosulului de către Coaliție și de către guvernul irakian și a forțelor kurde merge cu pași mici. Pentru a avansa mai ușor, Statele Unite au anunțat că trimit peste 500 de trupe pentru a sprijini eliberarea Mosulului.Foto Gabriel Chaim/ CNN


Mosului era al doilea oraș ca mărime din Irak. Avea o populație uriașă pentru acea zonă, de 2.5 milioane de oameni. Mii de oameni au fugit după ocupația jihadiștilor, în 2014, iar statisticile arată că sute de mii vor fugi până ce lupta finală pentru acest oraș va avea loc.

Teroarea din oraș este povestită de o femeie pentru CNN, în momentul în care ajunge la bariera kurdă.

"Femeile toate trebuiau să poarte negru şi să fie acoperite. Bărbaţii trebuiau să aibă barbă lungă. Era greu. Nu aveam de lucru, nu era nimic de cumpărat în magazine. Era cu adevărat crunt", povestește femeia, în timp ce copiii care se aflau cu ea dormeau, extenuați de drumul lung parcurs pe jos.

Până la lupta finală pentru acest oraș, oamenii sunt încrezători că ISIS va scădea în putere și vor putea fi alungați. Dar rămâne de văzut dacă clădirile vor supraviețui confruntării teribile care va avea să vină. Este foarte posibil ca oamenii care vor vrea să se întoarcă, să nu mai aibă unde să locuiască.

Foto Gabriel Chaim/ CNN

Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate