Editura Evenimentul si Capital

Civila DIPI moare și lasă locul militarului UPI. Ofițerii serviciului secret al MAI ar putea fi supuși testului poligraf ca să rămână în noua structură

Ministrul și-a împlinit promisiunea făcută la instalare: a reorganizat DIPI FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 1843 Vizualizari

În proiectul de OUG pentru reorganizarea serviciului, ministrul propune ca ofițerii să obțină un aviz care va însemna pentru unii și o evaluare de comportament simulat, refuzul supunerii la test însemnând respingerea la angajare

Ministrul de Interne a dat publicității proiectul de Ordonanță de Urgență care reformează serviciul secret aflat în subordinea sa, Departamentul de Informații și Protecție Internă. Dragoș Tudorache a anunțat că a optat pentru soluția ca toate cadrele din noul serviciu – botezat Unitatea de Protecție Internă – să fie încadrate potrivit legii cadrelor militare. Explicația oficială este că într- o unitate clădită pe reguli militare este mai multă disciplină, procedurile sunt mai clare. În proiect sunt mai multe schimbări, de la competențele ofițerilor de informații, siliți să predea toate datele strânse în lucrări către unități cu care colaborează, la predarea interceptărilor telefonice Departamentului Operațiuni Speciale din Poliția Română. Apar și câteva măsuri care clar sunt dictate de situația specială a DIPI – cu peste 20 de comandanți foști sau actuali cercetați în dosarele DNA – cum ar fi obligativitatea celor care vor să rămână în structură de a se supune testului cu detectorul de minciuni, dacă le-o cere comandantul.

Stele în loc de atribuții

Problema militarizării DIPI a fost ridicată de Tudorache încă de când a anunțat că va reforma serviciul și că va face acest lucru printr- un proiect de ordonanță. OUG va fi adoptat de Guvern la ședința de săptămâna viitoare, până atunci fiind supus dezbaterii publice.

Proiectul spune că: „În subordinea Ministerului Afacerilor Interne se înființează Unitatea de Protecție Internă ca structură specializată, cu personalitate juridică, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.” De la început se observă că dispare componenta de agregator a combaterii terorismului la nivelul MAI, acest atribut regăsinduse de acum doar la celelalte servicii secrete.

Pe de altă parte, activitățile care țineau de strângerea de informații este mult restrânsă, pentru că anul trecut decizia Curții Constituționale privind folosirea serviciilor în dosarele penale a lovit și DIPI. Din acest motiv aceste misiuni sunt deja executate de DOS, din cadrul Poliției Române.

Ofițerii UPI – noul DIPI, fost DGIPI, fost UM 0962, fost UM0215 – pot strânge informații în cauze ce țin de siguranța națională. Cu aviz de la un magistrat, ofițerii vor putea strânge informații în cazurile ce țin de siguranță, întocmai ca ofițerii SRI, metodele fiind cele clasice, de la microfoane la filaj sau solicitări către furnizorii de serviciii de comunicații electronice. Diferența este că în astfel de cazuri, ofițerii UPI predau datele altor instituții.

Ce fac cu informațiile? Le dau

La articolul 14 din proiect se spune că informațiile despre fapte de corupție din admnistrație sau Interne se predau la DGA. Până acum, DIPI își prelucra acest fel de date. La articolul 15 se spune că informațiile despre pericole aduse ordinii publice se predau conducerii MAI care dispune de ele. Tot aici se spune că informațiile care exced competența MAI – cum ar fi amenințările la securitatea națională – se predau instituțiilor abilitate, altele decât cele din minister. În fine, suspiciunile de fapte penale se comunică/sesizează organelor de cercetare, procurorii, care le fructifică folosind DOS sau Poliția Judiciară.

Pare că UPI va fi o structură care culege doar informații primordiale. Mai mult, ca și în cazul DIPI, se specifică faptul că ofițerii UPI nu au atribuții de cercetare penală, deosebirea fiind că nu pot fi folosiți nici ca ofițeri judiciari. Ei sunt militari și nu ”funcționari publici cu statut special”, ca restul polițiștilor.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Vanghelie: Tudose e prizonier!

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Tudose se ține de surprize prin Ardeal

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

PNL plânge după Klaus Iohannis

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate