Editura Evenimentul si Capital

Cioloș, tehnocratul care a trecut deja prin trei guverne

Cel mai probabil, Dacian Cioloș va prezenta cabinetul sâmbătă sau duminică, urmând ca acesta să fi e votat, marți, în Parlament FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 840 Vizualizari

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloș a făcut parte din două Cabinete Tăriceanu, în poziția de consilier al ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, și, ulterior, deținător al acestui portofoliu. El a fost și membru al Comisiei Europene, guvernul UE, sub președinția lui Manuel Barosso și apoi consilier al lui Jean-Claude Junker

Născut la Zalău în 1969, dar originar din comuna sălăjeană Pericei, premierul desemnat Dacian Cioloș a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj. Nu a intrat din prima la facultate, iar după acest eșec s-a înrolat în armată, lucrând și la un IAS de lângă Zalău.

„M-am dus în armată, dar, înainte de încorporare, în vara aceea am lucrat câteva luni la un IAS de lângă Zalău. Altă supărare a părinților mei: cum să lucrezi la vaci, să zică lumea că noi nu avem cu ce te ține?”, spunea el într-un interviu publicat pentru Revista „Sinteza”.


Virgil Ardelean: Am strămoși comuni cu Dacian Cioloș. De mic copil a mers singur pe drumul lui | EVZ EXCLUSIV 


Studii în Franța

După facultate a continuat studiile în Franța, unde a obținut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I (ENSAM). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale tot din cadrul ENSAM. De altfel, întreaga sa carieră este legată de domeniul agriculturii.

După absolvirea masteratului, a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de dezvoltare urală a Direcției Generale de Agricultură, iar apoi devine coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală.

Dosarul Voiculescu-ICA

În ianuarie 2005, a fost angajat pe postul de consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, pentru ca, în 2007, să devină ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul lui Călin Popescu-Tăriceanu, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 2008.

Interesant este faptul că sub semnătura sa de ministru, Ministerul Agriculturii s-a constituit în 2008 parte civilă în dosarul ICA, pentru recuperarea sumei de 60,6 milioane de euro. În august 2014, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.

Acesta a deținut unul dintre cele mai importante portofolii europene în perioada 2010-2014, atunci când a îndeplinit funcția de comisar european pe Agricultură și Dezvoltare Durabilă, el realizând Politica Agricolă Comună pentru 2014- 2020. „Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloș pentru Agricultură și Dezvoltare regională. Este cel mai competent candidat pe care l-am avut”, spunea Manuel Barroso, pe atunci președintele Comisiei Europene, Cioloș fiind puternic susținut pentru ocuparea acestei poziții de către Franța.

Lupta pentru nominalizarea unui comisar european din partea României a fost acerbă în 2009, alături de Dacian Cioloș fiind vehiculate numele Monicăi Macovei, Adrian Severin sau Mihai Tănăsescu, susținut de PSD-ul lui Mircea Geoană. În cele din urmă, a avut câștig de cauză Cioloș, susținut pe atunci de PDL și de președintele Traian Băsescu.


Virgil Ardelean: Am strămoși comuni cu Dacian Cioloș. De mic copil a mers singur pe drumul lui | EVZ EXCLUSIV 


Apreciat la nivel european pentru munca depusă, el a fost numit consilier special al actualului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe data de 1 iulie 2015. De altfel, în 2014, Cioloș a fost unul din favoriți pentru a ocupa din nou un post de comisar european, dar Guvernul Ponta a nominalizat- o până la urmă pe Corina Crețu.

Cine este franțuzoaica cu care s-a căsătorit

Soţia premierului-desemnat este Valerie Cioloș- Villemin. Fostul comisar european a cunoscut-o în timpul studiilor de Agronomie în Montpellier. Ea este expertă în domeniul agriculturii, domeniul în care soţul său a fost comisar european. Cioloș a povestit cum s-au cunoscut întrun interviu acordat revistei VIP în 2007. „Pe soția mea, Valerie, am cunoscut-o în Franța, la școală. Am fost colegi un an. Valerie fusese înainte în România, cunoștea țara și ne-a fost foarte ușor să comunicăm. Treptat, relația noastră s-a schimbat, a devenit una puternică și, în 2000, ne-am căsătorit. Am venit în țară. Am tot fost pe drumuri între România, Franța, Bruxelles, și așa a trecut timpul”, spunea Cioloș. „Ne dorim copii, însă, până acum, am fost numai pe drumuri, fiecare în direcții diferite”, spunea el tot atunci.Într-un interviu pentru „Adevărul” din 2011, bunicul de 90 de ani al lui Dacian Cioloș povestea că a învățat-o pe Valerie să pună ceapă. „Am învățat-o și pe franțuzoaică să pună ceapă”, a declarat acesta.

Cioloș a copilărit în satul bunicilor, la Pericei, în Sălaj, cunoscut pentru culturile de ceapă și pentru „singurul monument” din țară dedicat cepei.

Într-un interviu acordat Revistei ”Sinteza” în prima-vara lui 2014, Cioloș povestea: „Îmi plăcea atât de mult să traiesc acolo, să lucrez cu bunicii la câmp, că pentru mine școala întrerupea vacanțele, nu vacanțele școala. Și n-a existat vacanță pe care să nu mi-o petrec la bunici, la câmp. Acolo mă simțeam eu împăcat”.


FOTO: Dacian Cioloș și soția sa, Valerie, în ziua nunții lor, din 2000Consultat independent

Valerie Cioloș -Villemin a ocupat mai multe funcții în zona agriculturii, cu focus pe zona României și a Republicii Moldova.

Conform profilului său de LinkedIn, Valerie Cioloș- Villemin este absolventă de studii superioare în ştiinţele agriculturii, iar în momentul de faţă este consultant independent. A ocupat funcția de cercetător la Montpellier SupAgro, precum şi funcţia de director la Agence Universitaire de la Francophonie, filiala din Republica Moldova. Un raport realizat de Valerie Ciolos-Villemin arăta, în 2004, că vinurile româneşti sunt de slabă calitate sau contrafacute. (Carmen Vintilă)

Elev model

Fostul diriginte a premierului desemnat, de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, spune că Dacian Cioloș a fost cel mai bun elev din cele șase clase existente la vremea respectivă în generația sa, el fiind și unul din liderii clasei și un elev de încredere al dascălului. „Era elev intern, adică locuia în internat, pentru că părinții trăiau în Zalău. Niciodată n-a absentat, nicio oră”, a povestit Szanto Alexandru, fostul diriginte al lui Cioloș, citat de Agerpres. Pe unul din pereții de pe holul liceului există un „panou de onoare” în care sunt amintite personalitățile care au studiat aici. În capul listei, chiar Dacian Cioloș, menționat cu funcția de comisar european. „Dacă rețin bine, el a terminat la noi horticultura. I-am fost profesor și diriginte patru ani. Din șase clase câte au fost în generația lui, a fost cel mai bun elev. A terminat primul din cele șase clase la Bacalaureat”, a mai spus fostul diriginte.


Virgil Ardelean: Am strămoși comuni cu Dacian Cioloș. De mic copil a mers singur pe drumul lui | EVZ EXCLUSIV 


Cioloș, în decembrie 2014: „Pe termen scurt, nu mă tentează să intru în politică”

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a fost, în decembrie 2014, la scurt timp după alegerile prezidențiale, invitatul EVZ la „interviurile 2+1”. Cu acest prilej, a spus că l-ar tenta să susțină un proiect politic. EVZ vă prezintă cele mai interesante răspunsuri date de Dacian Cioloș cu acel prilej:


FOTO: Dacian Cioloș, intervievat de jurnaliștii EVZ Simona Stupar și Mircea Marian FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU- Ar trebui să apară o alternativă la PSD?

- Dincolo de rezultatul alegerilor prezidențiale, România are nevoie și de o Stângă performantă și credibilă. Nu știu dacă trebuie să apară o alternativă la PSD sau o reformă în PSD, dar cei cu ambiții de Stânga sau cu încredere în ideologia de Stânga, sper că au înțeles că este nevoie de o reformă pe partea stângă, pentru ca mesajele lor să fie percepute de electoratul de Stânga.

- Klaus Iohannis a ajuns președinte printr-un vot negativ, anti-Ponta?

- Chiar dacă a fost un vot negativ, care s-a accentuat pe ultima sută de metri, n-ar fi fost suficient un vot negativ ca să avem rezultatul pe care l-am avut, să avem această diferență atât de mare între cei doi candidați, dat fiind punctul de plecare.

- V-ar tenta să intrați în politică?

- Probabil că, la un moment dat, m-ar tenta să susțin un proiect politic, mai mult decât să intru în politică, pentru că nu aș vrea să intru în politică doar de dragul de a mă afla în treabă. Dacă va apărea pe viitor posibilitatea să susțin sau să alimentez un proiect politic, care să corespundă cu viziunea mea și cu ceea ce știu eu, de ce nu? Dar nu pe termen scurt.

- Aveți o viziune de Dreapta sau de Stânga?

- Așa cum am promovat anumite politici, până în momentul de față, mă simt mai degrabă apropiat de Dreapta, undeva pe centru. - Guvernul Ponta poate să mai rămână la putere, după tot ceea ce s-a petrecut la votul din Diaspora? Atâta timp cât are majoritate în Parlament, cred că este firesc să rămână la putere. Atâta timp cât reușește să-și obțină susținerea politică, nu este o problemă din punctul de vedere al principiilor guvernării politice. Apoi, guvernul respectiv trebuie să dovedească și că are un proiect politic.

- Credeți că ceea ce s-a petrecut la votul din străinătate a fost neglijență sau rea-intenție?

- Nu știu, nu am cel mai mic element să știu dacă a fost sau nu rea-intenție, dar eu vă spun ceea ce am putut să constat acolo: în secția de votare unde am fost eu nu se vota decât cu trei ștampile. Așa povesteau cei care au reușit să voteze și au ieșit. În plus, nu erau prezenți toți membrii comisiei, era un număr redus de cabine...

- Ce proiecte de viitor aveți? Ce veți face în continuare?

- Câteva luni, până în februarie sau martie, voi lua o pauză, am nevoie de puțin timp pentru mine și familia mea, după care am câteva proiecte profesionale în care mă voi implica, proiecte care sunt legate de experiența pe care am acumulat-o până acum.


Virgil Ardelean: Am strămoși comuni cu Dacian Cioloș. De mic copil a mers singur pe drumul lui | EVZ EXCLUSIV 

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate