Editura Evenimentul si Capital

Cioloş: În România, foarte multă lume simte că e nevoie de schimbare, dar pentru schimbare e nevoie de curaj

Dacian Cioloș
Autor: | | 1 Comentarii | 239 Vizualizari

Multă lume simte că e nevoie de schimbare în România, dar pentru ca aceasta să fie făcută este nevoie de curaj, le-a spus premierul Dacian Cioloş celor 200 de stagiari care participă la cea de-a patra ediţie a Programului Oficial de Internship al Guvernului.

"Trebuie să aveţi curajul experienţei acesteia şi în primul rând să nu vă lăsaţi dominaţi de pesimism, orice s-ar întâmpla şi orice aţi vedea în administraţia publică, pentru că (...) sunt multe lucruri care s-au schimbat, sunt multe lucruri care se vor schimba, dar care n-au cum să se schimbe doar modificând legi, dacă nu facem şi o infuzie de idei noi. (...) În primul rând, pot să vă spun că înveţi cel mai mult într-o administraţie care e în schimbare, care e în progres. O administraţie care devine autosuficientă şi care are impresia că e perfectă poate să devină deja culmea birocraţiei, pentru că acolo nu mai poţi să evoluezi. (...) Eu cred că în România foarte multă lume simte că e nevoie de schimbare, dar pentru a face schimbare e nevoie de curaj, e nevoie de curaj în primul rând al celor care s-au aşezat pe un anumit grad de stabilitate şi de certitudine care vine din trecut'', a declarat premierul Cioloş, luni, la deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia 2016, organizată la Biblioteca Naţională a României.

Acesta a precizat că participarea la procesul de transformare din administraţie le va schimba viaţa stagiarilor.

"Faptul de a participa la un proces de schimbare vă asigur că (...) va fi o experienţă care vă va marca pe viaţă şi orice veţi face după aceea vă va fi foarte util. (...) În sectorul privat prin definiţie lucrurile sunt în mişcare, trebuie să ai idei inovatoare tot timpul şi să ai curajul să împingi lucrurile înainte. (...) Dacă ţi-ai asumat lucrul ăsta de la început, într-o structură care poate să pară închistată şi cu rezistenţă la schimbare, şi reuşeşti chiar şi un milimetru să schimbi lucrurile, deja e un succes pentru conştiinţa ta şi îţi forjează conştiinţa şi îţi forjează curajul de a încerca să faci paşi şi mai abiţioşi mai apoi. Şi dincolo de asta, de la cine vreţi să aşteptăm schimbarea, dacă nu de la oameni ca şi voi? Şi asta şi în administraţie, şi în politică (...). Putem să tot vorbim noi că aşteptăm suflu nou, că aşteptăm idei noi, dacă oameni ca şi voi n-au curajul să se angajeze, cine s-o facă, de unde să aşteptăm schimbarea asta?", le-a transmis premierul Cioloş stagiarilor.

Premierul le-a mai spus tinerilor că ştie prin ce trec, deoarece el însuşi a fost stagiar la Comisia Europeană, în urmă cu aproape 20 de ani. "Mi-a format profilul profesional acel stagiu", a recunoscut Cioloş.

Acesta le-a recomandat totodată stagiarilor să se implice în activitatea instituţiilor publice la care îşi vor desfăşura activitatea.

"Eu (...) am avut şansa să lucrez pe un dosar chiar de actualitate la vremea aceea, ceea ce a devenit mai apoi programul SAPARD, care chiar era gândit în momentul respectiv, în Direcţia Generală de Agricultură din Comisia Europeană (...). Asta v-aş ruga să vă asiguraţi că se întâmplă şi în ministere. Îi spuneam domnului Cancelar că aş vrea să studiem posibilitatea, din punct de vedere procedural, chiar unii dintre dumneavoastră să puteţi asista cel puţin la o parte din şedinţele de Guvern", a arătat Cioloş.

Acesta a precizat că îşi doreşte ca în urma programului să fie trase şi concluziile necesare pentru îmbunătăţirea lucrurilor în viitor.

"Chiar mi-aş dori să putem continua şi Guvernele care vin să continue acest lucru şi mi-aş dorit în primul rând ca şefii administraţiilor, şefii agenţiilor, ai ministerelor să înţeleagă cât mai mult utilitatea de a lua stagiari, chiar dacă (...), într-o primă fază poate să pară enervant, poate să pară o treabă în plus, pentru că trebuie să te mai loveşti şi de nişte tineri care nu pricep mare lucru, care vin şi-ţi pun întrebări stupide, dar asta e doar impresie care vine dintr-o anumită rutină. Şi sper ca toţi colegii, colaboratorii mei să treacă peste această rutină şi să observe suflul nou pe care puteţi să îl aduceţi", a subliniat Cioloş.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate