Editura Evenimentul si Capital

Cine să-l critice pe cel care greșește?

Sever Voinescu
Autor: | | 8 Comentarii | 991 Vizualizari

Undeva, în Pateric, se povestește că un tînăr călugăr întreabă pe un Avva ce să facă dacă vede că un frate călugăr, sau un om în general, greșește: să-i dezvăluie greșeala sau nu?

 Iar Avva răspunde: ”În ceasul în care tu dezvălui greșeala cuiva, Dumnezeu dezvăluie greșeala ta”. Reacția înțeleptului este pe măsura renumelui său. Pe de o parte,  descrie ceva real. Pe de altă parte, prescrie ceva profund. Adaug acestei întîmplări și un gînd al lui Grigore Palama. Comentînd prounca a 9-a din faimosul decalog (”Să nu mărturisești strîmb împotriva aproapelui tău”), Palama extinde puțin sensul prescripției, spunînd că duhul poruncii nu e numai să nu minți despre altul, ci și să taci dacă vezi o greșeală a altuia care nu afectează neapărat pe alții. Dacă greșeala cuiva nu are efecte asupra altor persoane și tu o vezi, nu o dezvălui, căci se cheamă că mărturisești strîmb! Cu alte cuvinte, după Cristos, să nu minți nu mai e suficient, deși e necesar. Este nevoie și să taci asupra micilor greșeli ale celuilalt. O supremă lecție de toleranță! Evident, în privința marilor greșeli, care produc suferințe și pagube, nu se cuvine să tăcem. E vorba doar de a nu face din mica greșeală una mare, de a nu exagera. Este, în fond, o chemare la păstrarea justei măsuri.

Se vede bine, în lumea românească mai ales, că acela care critică public ceva se vulnerabilizează imediat, pentru că stîrnește la rîndu-i pofta multora de a-l critica pe el. Nu doar că apărătorii celui inițial criticat și inamicii celui care critică se vor repezi să-i întoarcă vorbele grele expunîndu-i propriile păcate. Dar și alții, care nu sînt neapărat de acord cu critica aceea, se vor gîndi cum să o submineze mai bine. Și cum e mai bine și mai ușor decît să ataci omul care critică? Reacția zisă ”ad hominem” (adică, o reacție care nu vizează ideile spuse, ci persoana care le spune) este, măcar teoretic, inacceptabilă într-o lume civilizată, a ideilor libere. Una e ideea, alta e omul care o rostește. Dacă judecăm ideea, să lăsăm omul de-o parte. Dacă judecăm omul, să cruțăm ideea. În fond, lumea întreagă trebuie să iasă cu un cîștig din faptele vieții oricui și mai de folos este dacă discutăm separat ideile și oamenii.

Dar lumea funcționează altfel – nu știu dacă fățarnic ori nu, lumea românească e rigoristă. Dacă critici, trebuie să fii impecabil. Cînd critică un păcătos, se vor repezi cu duiumul alții care îi vor scoate păcatul la iveală. Dacă rămînem în spațiul credințelor creștine, mărturisesc surpinderea cu care constat asemănări uluitoare între cei care sar să arate lumii, îngroșate și deformate, hiperbolizate, de nu direct inventate, păcatele cuiva ca răspuns la criticile sale și draci.  Voluptatea demascatoare și frenezia ”justițiară”  a celor care răspund unei critici cu atacul la persoana criticului este perfect echivalentă cu bucuria pe care dracii trebuie că o au la Judecata de Apoi cînd înfățișează Tronului păcatele celui judecat, doar-doar îi vor obține sufletul pentru Iad.

Discuția poate, desigur, continua și în alți termeni.  Cine nu are greșeli (răscumpărate ori ba) în portofoliul propriu? Oricine, așadar, este susceptibil a fi criticat, anume pentru că critică. Dacă ai păcate în tolbă (și cine nu are?) e mai înțelept să fii reținut cînd vine vorba de a arăta greșelile altuia. Pe de altă parte, sînt foarte rari oamenii care se pot abține cînd văd pe aproapele lor greșind. După caz, ”amenda” greșelii se face cu dragoste și cu bun simț, ori cu ură și violență, cu gînd blînd, de îndreptare sau cu gîndul de a-l lovi pe cel ce a greșit, dar toate acestea sînt conjuncturi. Determinantă rămâne pornirea de critica. Și, cedînd acestei ispite, omul se deschide el însuși spre critici. Adevărul factual al spuselor Avvei  este  probat.

În privința prescripției, cum ziceam, Avva dă un sfat foarte profund. Aparent  - și probabil că așa înțeleg cei mai mulți oameni acest sfat, după cum înțeleg și faimoasa aserțiune cristică din Miercurea Mare, ”...că toți cei care scot sabia, de sabie vor muri” –, oamenii înțeleg că e mai bine să nu critice. Această interdicție îi enervează și, nu o dată, îi face să se revolte împotriva învățăturii creștine. Adică, cum să nu critic? Nu sînt liber? În ce altceva constă libertatea mea dacă nu în aceea de a-mi spune părerea? Or, avva nu-i spune ucenicului său să nu critice, ci îi atrage atenția că, dacă critică, să se aștepte să fie criticat la rîndu-i. Ceea ce înseamnă nu un îndemn la îngăduință totală, ci un îndemn la reflecția asupra propriilor păcate. Vei critica, ți se va pune oglinda în față! Este, de fapt, un îndemn la curaj. Ai curaj să-ți vezi păcatele în față, căci dacă vei critica, asta ți se va întîmpla. Avem curajul acesta? Și dacă nu-l avem, dacă vrem să evităm contactul neplăcut cu propriile păcate și, de aceea, întoarcem ochii de la greșelile celorlalți, cine să-l mai critice pe cel care greșește?

Sensul profund al vorbelor Avvei mi se pare a fi acesta: critica celuilalt relevă păcate tale; vorbirea despre celălalt, este vorbire despre sine. De aceea, în limitările sugerate de Palama, ea trebuie făcută.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate