Profesorii vor avea cod etic. Cine nu-l respectă ajunge la "Tribunal"

Profesorii vor avea cod etic. Cine nu-l respectă ajunge la "Tribunal"

Dascălii care comit abuzuri emoţionale asupra elevilor ori a colegilor, precum şi directorii care hărţuiesc profesori vor fi "judecaţi" de o comisie de etică.

Începând de anul viitor, profesorii din învăţământul preuniversitar vor avea propriul cod de etică, ce le va arăta, negru pe alb, ce se cuvine şi ce nu să facă la ore şi ce relaţie trebuie să aibă cu elevii, cu părinţii lor şi cu restul profesorilor. Cine nu va respecta codul, va fi chemat în faţa unei comisii de etică, alcătuită din profesori, părinţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi un jurist. Cazuri de moralitate, nu penale La Alba Iulia, s-a încheiat, ieri, întâlnirea între reprezentanţi ai Comisiilor Judeţene de Etică şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Educaţiei Oana Badea. S-a ales preşedintele Comisiei Naţionale de Etică şi s-a planificat elaborarea codului, primul de acest tip în învăţământul preuniversitar. "Comisia judeţeană de etică este locul în care oricine simte un abuz poate să vină cu încredere", a spus Oana Badea.

Această comisie nu se substituie instanţelor judecătoreşti, ci urmăreşte să soluţioneze cazuri ce nu sunt de natură penală. Cine intră în sistem "Ne ocupăm de problemele de moralitate în şcoli, de abuzuri emoţionale asupra elevilor, abuzuri ale directorilor asupra cadrelor didactice, discriminare, conflicte de interese etc", a precizat Cosmin Nicolae Gheorghe, preşedinte al Consiliului Naţional de Etică. Codul profesorilor din preuniversitar va fi finalizat în câteva luni şi va include, printre altele, un profil al cadrelor didactice. "Ne dorim ca în sistemul de învăţământ să nu mai intre orice fel de om, ci doar aceia care se încadrează în profilul etic al profesorului. Sunt mulţi profesori care reprezintă adevărate modele de moralitate, dar şi alţii care au uitat ce trebuie să reprezinte pentru elevi", mai spune Cosmin Gheorghe. "Nu e un balaur" Periodic, Consiliul Naţional va întocmi rapoarte şi va face publice cazurile care i-au fost semnalate, fără a-i nominaliza însă pe cei incriminaţi. "Nu vrem ca acest cod şi consiliile de etică să fie un balaur pentru profesori, nu vrem să se simtă ameninţaţi. Însă e nevoie ca ei să se poată raporta la un cod, să aibă un termen de referinţă", a mai spus Cosmin Gheorghe. Codul va fi supus dezbaterii publice, iar oficialii Ministerului Educaţiei iau în calcul varianta de a trece în fişa postului o parte din componentele codului. PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ETICĂ "În cazul Jean Monnet, sigur au existat semnale, dar nimeni nu le-a luat în seamă" Cosmin Nicolae Gheorghe, director al Grupului Şcolar "Valeriu Branişte" din Lugoj, judeţul Timiş a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional de Etică. El are 33 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Litere, Filozofie şi Istorie (specializarea Filozofie) din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Profesorul este conştient că redactarea unui cod de moralitate şi înfiinţarea unor comisii de etică nu înseamnă că, peste noapte, vom avea un sistem de învăţământ imaculat. "Nu vom fi brusc sufocaţi de moralitate, dar vom avea un model de referinţă", este convingerea lui. Cosmin Gheorghe crede că existenţa unui cod etic şi a unor dascăli responsabili în şcoli ar fi împiedicat apariţia unor cazuri precum cel de la Liceul Jean Monnet, unde profesorul de sport a fost acuzat că a abuzat sexual una dintre elevele lui, în timpul unei excursii la Predeal. "Se ştia sau nu în cancelarie despre comportamentul profesorului? A vorbit vreun coleg cu el despre acest lucru înainte de a se întâmpla ce s-a întâmplat? Cu siguranţă, au existat semnale în şcoală, dar nimeni nu a luat atitudine". 9 membri are Comisia de Etică din fiecare judeţ. Patru dintre ei sunt profesori, însă nu lipsesc nici părinţii sau reprezentanţi ai ONG-urilor

Ne puteți urmări și pe Google News