Cine îl poate opri pe Donald Trump?

Cine îl poate opri pe Donald Trump?

Miliardarul american pare mai puternic decât întregul „Establishment” republican. Toate tentativele Partidului de a-i bara drumul eșuează lamentabil

Degeaba au făcut cartel electoral Ted Cruz și John Kasich, în tentativa de a-l bloca pe Donald Trump! Efectul pare să fi fost inversul celui scontat. Mogulul a câștigat en fanfare alegerile de marți noaptea din toate cele cinci state: 65% în Rhode Island, peste 55% în Pennsylvania, Connecticut, Maryland și Delaware. Cu aceste rezultate, el obține circa 988 de delegați din cei 1237 necesari pentru a obține fără probleme învestitura republicană.

La mare distanță în urma sa, Cruz (543 de delegați) și Kasich (152), nu mai au altă miză decât de a încerca să-l împiedice pe Trump să atingă pragul de 1237. Astfel, s-ar putea materializa speranța „Establishment”-ului republican: o convenție de partid extraordinară, la Cleveland, în iulie, la care delegații desemnați ar deveni liberi să voteze în favoarea ORICĂ- RUI candidat. Inclusiv a unuia nou, care nu a participat în alegeri.

Rolul câștigătorului

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că sondajele de opinie arată că aproape 80% dintre americanii de rând, simpatizanți ai republicanilor, nu agreează ideea unui intrus politic, ci vor să fie desemnat unul dintre cei trei rămași în cursă: Trump, Cruz, Kasich. De aici, a doua dificultate: alegătorii vor „înghiți” foarte greu desemnarea lui Ted Cruz, să zicem, în locul lui Trump, dată fiind diferența uriașă dintre ei. Trump îl ironiza pe Cruz marți noaptea: „Are 500 de delegați și 5 milioane de alegători mai puțin ca mine și speră să câștige la Cleveland?” Donald Trump, deși conștient că ținta de 1237 de delegați este o misiune aproape imposibilă, face toate eforturile posibile de a se apropia cât mai mult de acest prag, astfel încât desemnarea unui alt candidat, plasat mult în urma sa, să fie privită de americani ca IMORALĂ.

În acest scop, mogulul new-yorkez pune mai mult aplomb în rolul pe care l-a jucat de la început în aceste alegeri: cel de câștigător natural. „Mă consider candidatul firesc. Câștig. Din punctul meu de vedere, totul este încheiat.”

Cvintupla victorie de marți noaptea arată fidelitatea partizanilor lui Trump. „Rezultatele arată că, în mod evident, mișcarea anti-Trump nu funcționează”, a declarat pentru France Presse politologul James Monroe. „Trump nu a fost niciodată mai puternic ca acum.”

Pentru a demonstra că este câștigător virtual al alegerilor republicane, Donald Trump a atacat-o violent pe Hillary Clinton, pe care doar procurorii care anchetează scandalul e-mailurilor o mai pot opri de la a deveni candidata Partidului Democrat.

„Ea nu a ajuns aici decât datorită votului femeilor”, a tunat Trump. „Dacă ar fi fost bărbat, nu ar fi strâns mai mult de 5%. Dar, să știți de la mine, în realitate, femeile nu o iubesc deloc.”

Hillary, „ca-și-candidata”

Pe partea democrată a eșichierului, lucrurile sunt mult mai simple: mați noaptea, Hillary Clinton a câștigat alegerile primare în patru din cele cinci state, ajungând la peste 2168 de delegați, din cei 2383 câți i-ar asigura matematic desemnarea. Contracandidatul său, Bernie Sanders, abia a strâns în jur de 1400. Cum au mai rămas de distribuit circa o mie de delegați în 14 alegeri primare, observatorii americani sunt aproape la unison de acord că Hillary Clinton este ca și câștigătoare a alegerilor democrate, Sanders nemaiavând nici o șansă. Totuși acesta a anunțat că se va bate până la final, pentru ca delegații săi să influențeze programul cu care Hillary se va prezenta în cursa pentru Casa Albă.