Cine este FEMEIA-BOMBĂ pe care ISIS o dorește atât de mult?

Cine este FEMEIA-BOMBĂ pe care ISIS o dorește atât de mult?

ISIS a dat un nou ultimatum Japoniei și Iordaniei, amenințând că va ucide doi ostatici dacă o prizonieră irakiană nu este eliberată.

Gruparea teroristă cere eliberarea în această joi, 29 ianuarie, a unei jihadiste irakiene, pentru a nu-i ucide pe al doilea ostatic japonez și pe un pilot iordanian.

Ultimatumul a fost transmis printr-o postare pe un cont de Twitter al ISIS. O fotografie a ostaticului japonez Kenji Goto este însoțită de un mesaj audio în engleză citit de acesta:

„Dacă Sajida Al-Rishawi nu este pregătitiă să fie schimbată cu mine la frontiera turcă joi 29 ianuarie, până la apusul soarelui, ora orașului Mosul, pilotul iordanian Maaz Al-Kassasbeh va fi executat imediat.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine este Sajida Al-Rishawi

Statul Islamic vorbește despre ea ca despre o „soră întemnițată”. Sajida are 44 de ani și are de multă vreme legături cu Al-Qaida din Irak.

Ea este sora lui Samer Mubarak Al-Rishawi, mâna dreaptă a lui Abu Mussab Al-Zarqawi, care a fost liderul Al-Qaida din Irak (până la moartea sa în 2006) și emir al provinciei Al-Anbar.

Fratele ei a fost ucis în 2004 în timpul primei bătălii de la Fallujah, în Irak, dintre insurgenții suniți și armata americană. Un alt frate al Sajidei și un cumnat au fost de asemenea uciși în timpul luptelor cu armata americană.

Într-un interviu la televiziunea iordaniană, Sajida Al-Rishawi a povestit că este de loc din Ramadi (oraș la vest de Bagdad) și că a ajuns în Iordania în 2005 cu soțul ei, Ali Hussein Al-Shamari, cu pașapoarte false.

De ce este întemnițată

Sajida a fost condamnată la moarte în septembrie 2006 pentru complicitatea sa la atentatele care au făcut 57 de morți și 90 de răniți la Amman (Iordania), cu un an mai devreme.

Pe 9 noiembrie 2005, trei atentate sinucigașe au devastat trei hoteluri din Amman, frecventate mai ales de diplomați, de expatriați și de turiști. Creierul operațiunii a fost soțul ei, Al-Shamari.

Câteva zile după atentate, Sajida a fost arestată, iar televiziunea irodaniană a difuzat imagini cu ea purtând o centură cu explozibil în jurul taliei. Cu un calm desăvârșit, ea a povestit reporterului:

„Am intrat în Iordania cu soțul meu (...) cu pașapoarte irakiene false (...) În Iordania, am închiriat un apartament iar soțul meu avea două centuri explozive. El a purtat una, pe cealaltă mi-a dat-o mie, m-a învățat cum să o folosesc (...) ca să îndeplinesc operațiunea în hoteluri din Iordania (...) Am luat un taxi și ne-am îndreptat spre hotelul Radisson, unde ne-am așezat fiecare într-un colț. Era acolo o nuntă, femei, bărbați și copii. Soțul meu a reușit să se arunce în aer, eu am încercat dar nu am reușit, centura nu a explodat. Am văzut oamenii cum fugeau din hotel. Am fugit și eu cu ei.”

Sajida Al-Rishawi nu a putut să se arunce în aer pentru că uitase un element al declanșatorului în mașină, a explicat la vremea respectivă New York Times.

De la condamnarea ei la moarte prin spânzurătoare, femeia nu a mai fost văzută în public și a rămas încarcerată într-o închisoare iordaniană. Apelul ei a fost respins în 2007. În același an, Iordania a instituit un moratoriu asupra pedepselor cu moartea, suspendând execuțiile, care au fost reluate luna trecută.

De ce ISIS cere eliberarea ei?

Atentatele din 2005 au fost revendicate de aripa irakiană a Al-Qaida, condusă pe atunci de iordaninaul Abu Mussab Al-Zarqawi. Actualul lider al ISIS, Abu Bakr Al-Bagdadi, a fost locotenentul lui Al-Zarqawi, arată NBC. Legăturile familiale și organizaționale între Sajida și Statul Islamic ar explica cererea de eliberare a irakienei, a declarat pentru NBC Karima Benun, profesoară de drept internațional la Universitatea Davis din California.

Aceasta mai crede că ISIS își dorește să apară ca un apărător al femeilor musulmane. Nu este prima oară când Statul Islamic cere eliberarea unei jihadiste. Înainte de executarea jurnalistului american James Foley în 2014, ISIS a cerut eliberarea lui Aafia Siddiqi. Supranumită „Lady Al-Qaida”, foarte populară printre jihadiști, aceasta inspășește o pedeapsă de 86 de ani într-o închisoare americană din Texas pentru o tentativă de asasinat asupra unor ofițeri americani în Afganistan.

Alain Rodier, director de cercetări la Centrul Francez de Cercetări și Informații, a explicat că eliberarea unor astfel de figuri simbolice ale jihadismului ar permite ISIS să-și afișeze superioritatea față de mișcarea inițială Al-Qaida, pentru a unifica grupurile încă fidele lui Ayman Al-Zaouahiri (Aqmi, Aqpa, Shebab, Boko Haram).