Editura Evenimentul si Capital

Cine este exceptat de la plata CASS pentru chirii

Declarația 602 poate fi depusă odată cu contractul de închiriere, la administrația fiscală FOTO: EV
Autor: | | 0 Comentarii | 1730 Vizualizari

Zilele trecute a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 2.963/2015 al președintelui ANAF care stabilește procedura de aplicare a exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care închiriază imobile, obținând astfel venituri din cedarea folosinței bunurilor din România

Se recunoaşte astfel dreptul unei persoane fizice care plăteşte deja contribuții de asigurări sociale de sănătate într-un stat membru UE, dar îşi desfăşoară activitatea într-un alt stat membru, de a nu mai plăti contribuții şi în această a doua țară. „Conform legislației comunitare, o persoană fizică ce desfăşoară activități în interiorul Uniunii Europene nu poate fi asigurată în mod normal de două sisteme de asigurări sociale în același timp”, a explicat, pentru EVZ, Claudia Sofianu, coordonatorul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuții Sociale în cadrul Departamentului de Asistență Fiscala şi Juridică al Ernst&Young România. Regula este valabilă şi pentru cei care sunt asigurați la sistemul de sănătate din Turcia sau Republica Moldova, spre exemplu, cu care România are încheiate acorduri bilaterale în domeniul asigurărilor sociale.

Persoane exceptate de la plata contribuției

De exemplu, o persoană fizică - cetățean român sau de o altă cetățenie - care lucrează pentru o companie din Spania este detaşată de această societate în România. Aici deține în proprietate un imobil pe care îl închiriază. Angajatorul obține pentru aceasta, de la autoritățile spaniole competente, în baza Regulamentului CE nr. 883/2004, un document portabil A1 prin care se atestă că plătește contribuția de asigurări sociale de sănătate în Spania. Drept consecință, persoana în cauză nu va mai fi obligată să achite această contribuție în România, pentru veniturile obținute din chirii.

„Pentru a i se elibera acest formular A1, persoana în cauză trebuie să desfăşoare activități, să fie „lucrător” în sensul Regulamentului nr. 883/2004, fie că realizează astfel venituri din activități dependente sau independente”, a mai precizat Claudia Sofianu.

Documente care trebuie depuse la ANAF

Pentru a fi scutiți de plata contribuției de sănătate, persoanele fizice interesate depun la administrațiile financiare, direct sau prin împuternicit, „Declarația pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor” (formular 602). Aceasta va fi însoțită de documentele justificative care atestă încadrarea în situațiile pentru care se aplică exceptarea.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate