Editura Evenimentul si Capital

Cine curăţă ţara de gunoaie

24cf3d8ff37d7a9153038a67dd7ea1b9
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

Într-o zi de sâmbătă a lunii septembrie România o să facă curăţenie generală, aidoma Estoniei. La acest proiect lucrează câţiva tineri entuziaşti, care au cooptat şi autorităţi, organizaţii şi companii şi vor să implice cât mai mulţi voluntari.

„Am aflat prima oară despre proiectul eston "Let's Do It!" în iulie 2009, când o colegă de asociaţie, Liana Buzea, mi-a arătat filmuleţul şi mi-a spus: Cred că ar trebui să facem şi noi asta în România", spune Anamaria Hâncu, coordonator de comunicare în asociaţia EcoAssist. Următorul pas a fost contactarea echipei estone. Aşa s-au pus bazele proiectului "Let's Do It, Romania!". Din septembrie anul trecut, membrii asociaţiei s-au împărţit pe echipe, au stabilit obiectivele, sarcinile şi nevoile şi s-au gândit ce parteneri ar trebui să atragă.Autorităţile au fost receptive şi au decis să se implice în proiect, spune Anamaria Hâncu. Iar lista voluntarilor rămâne deschisă pentru orice vrea să participe. „Pentru reuşita proiectului, ne dorim şi ne aşteptăm ca foarte mulţi oameni să ni se alăture, să creadă ca şi noi în schimbare şi în puterea care stă în noi de a face lucrurile să capete contur atunci când ne punem în gând”, explică ea. Cel mai mare proiect de voluntariat Proiectul va fi pregătit un an de zile până când va fi pus în practică. Finalitatea lui este o acţiune amplă de curăţare de gunoaie a întregii ţări, într-o singură zi. „Din acest punct de vedere, este mai mult decât esenţială participarea cetăţenilor alături de noi în etapele cheie ale proiectului: zilele de cartare şi ziua cea mare, de curăţenie”, explică voluntara. Cartarea înseamnă identificarea zonelor cu deşeuri şi transmiterea coordonatelor online. Datele sunt apoi încărcate într-un soft care va constitui harta de deşeuri a României. Marea curăţenie este doar primul pas necesar unei adevărate schimbări, „pe care o vrem cu toţii, dar nu ştim cum să o atingem”.
"Ne dorim o ţară curată, dar totodată respectată de locuitorii săi, astfel încât gunoaiele să nu se strângă la loc începând de a doua zi după curăţenie. Sperăm să educăm, să schimbăm atitudini şi comportamente”, Anamaria Hâncu, voluntar, "Let's Do It, Romania!".
De ce e România murdară
  • absenţa unei infrastructuri corespunzătoare în anumite zone ale ţări
  • dezinteres
  • ignoranţă
  • indiferenţă
„Ceea ce este important este că tot mai mulţi oameni devin conştienţi de pericolul la care ne expunem, sunt deranjaţi de aspectul deplorabil al mediului înconjurător şi aleg să ia atitudine, solicită aplicarea de amenzi pentru a-i pedepsi pe cei care nu ţin cont de nişte reguli elementare de conduită”, mai spune Anamaria Hâncu. În viziunea ei, acesta este un pas înainte făcut de români. Voluntara, în vârstă de 23 de ani, care este studentă în anul doi la un masterat al Facultăţii de Sociologie, s-a numărat printre cei cinci membri ai echipei care au fost la Tallinn, la o întâlnire cu alţi voluntari din lume care derulează proiecte similare. România este ţara cu cea mai mare suprafaţă care ia parte la proiect, iar ceilalţi participanţ: Estonia, Letonia, Lituania, Portugalia şi Slovenia ne susţin necondiţionat.
Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Verde

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate