Cine ce interese are la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia?

Cine ce interese are la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia? Sursa foto: Arhiva EvZ

Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, domeniul Marthei Bibescu dăruit românilor, atrage tot felul de probleme. După scandalul cu anchetele DNA, acum, cu puțin timp înainte de organziarea unui concurs pentru postul de manager, managerul interimar este schimbat fără să fie anunțat.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia este un loc în care respiri cultură cum intri pe poartă. Dar, în ultima vreme, scandalurile se țin lanț.

Mădălina Mirea, manager interimar până ieri, se pare, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului interimar al Capitalei.  

„Rămâne cum am stabilit,/ MOGOȘOAIA MERGE MAI DEPARTE Scrisoare deschisă către domnul Primar interimar Ioan-Răzvan Sava/ Stimate domnule Primar, mă numesc Mădălina Mirea şi sunt istoric de artă. Am fost numită manager interimar la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia pe data de 16 septembrie 2015, după ce fosta conducere a fost reținută pentru audieri în dosarul fostului primar general Sorin Oprescu. Joi, 4 februarie, v-am solicitat două zile de concediu, pentru luni, 8 și marți 9 februarie a.c. Am delegat la întrunirea managerilor culturali de luni, 8 februarie, ora 11, pe colega mea, consultant pe proiecte programe, ca să vă prezinte strategia culturală aprobată de consiliul științific al CCPB. Aici a aflat cu stupoare cine este noul manager al instituției noastre: domnul jurist Adrian Chiotan, președintele PNL sector 2. Vă aduc respectuos la cunoștință, următoarele:   Mandatul meu expiră pe 16 martie. Între timp, Direcția pentru Cultură din PMB pregătește concursul pentru postul de Director general, care se va susține în luna martie, astfel încât, un manager cu viziune și care știe ce este de făcut la Mogoșoaia, își poate pregăti dosarul de concurs. Întrebările noastre sunt, credem noi, legitime:  - Care este urgența ce justifică înlocuirea unui om de specialitate în prima lui zi de concediu din ultimele cinci luni?  - De ce nu mi-a fost adusă la cunoștință decizia de înlocuire? Până luni, ora 16, la Mogoșoaia nu sosise nicio adresă prin care să fiu anunțată despre temeiul legal al acestei înlocuiri, nici motivele care au stat la baza unei astfel de decizii.  - Cunoașteți situația de la Mogoșoaia și faptul că de acum înainte acest loc va trebui să rămână în afara jocurilor politice și a intereselor financiare veroase, de orice fel?   - Ați dat curs măcar o dată invitației la unul dintre evenimentele noastre, ce se bucură de public numeros și de o bună presă de specialitate?  - Ați analizat rapoartele săptămânale pe care ni le-ați solicitat? Considerați că sunt irelevante?  - Ați luat act despre strategia culturală și economică pentru acest an a CCPB, pe care v-am transmis-o prin cele șase raportări pe care le-am înaintat Direcțiilor PMB și dvs personal, de la începutul acestui an? Dacă da, vă rog să îmi faceți recomandări, așa cum subalternii dvs., cu care colaborăm îndeaproape,  ne-au făcut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul pe care Mogoșoaia îl transmite astăzi, este unul foarte clar: NU AVEM NEVOIE DE UN MANAGER NUMIT POLITIC, NICI MĂCAR INTERIMAR!            

Cine dorește să fie manager la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, se poate înscrie la concurs. Va trebui să facă dovada unei pregătiri de specialitate,  a unor strategii coerente, cu viziune și misiune, cu obiective și plan de măsuri, pe perioada următorului mandat. Cu considerație, de la interimar la interimar, dr. Mădălina Mirea istoric de artă.”

Primăria spune că nu e așa

Prin intermediul Biroului de presă, Primăria Generală ne-a transmis: „Doamna Mădălina Mirea, șef serviciu expoziții și documentare la Palatele Brâncovenești, a primit, începând cu data de 16.09.2015, delegare pentru a exercita  o parte din atribuțiile care decurg din calitatea de manager, având dreptul să efectueze DOAR actele de gestiune curentă ( plata salariilor, a utilităților și a minimului de documente astfel încât să se mențină funcționarea instituției) conform Dispoziției Primarului General nr.438/16.09.2016. Începând cu data de 8 februarie, s-a numit cu delegație o persoană astfel încât instituția să-și deruleze proiectele deja începute, până la organizarea concursului de management de proiecte culturale și ocuparea acestuia”. Concluzie: anul 2016 este declarat Anul Cultural „Martha Bibescu”. Iar la Palatele Brâncovenești se derulează tot felul de evenimente culturale, expoziții și așa mai departe. Nu se dau doar salarii... Păcat că un loc aproape sacru pentru români este târât în tot felul de povești nedemne.