Cine a „sculptat” aşa ceva ÎN ROMÂNIA? Misteriosul Sfinx DIN BANAT | VIDEO

Cine a „sculptat” aşa ceva ÎN ROMÂNIA? Misteriosul Sfinx DIN BANAT | VIDEO

O rezervaţie naturală de tip geomorfologic, care se află în sud-estul judeţului Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Topleţ, în partea nordică a satului Bârza...

Acesta este, în „termeni ştiinţifici”, „Sfinxul Bănăţean” - cunoscut şi sub denumirea de „Sfinxul de la Topleţ”. Este numit aşa din cauza asemănării sale cu un cap uman impunător şi misterios.

Caprele negre dansau

Despre această misterioasă „stâncă” nu exista prea multe informaţii, fiind considerată o "creaţie a naturii”. Există însă voci care afirmă că ar fi mult mai sigur o creaţie umană. Unii specialişti sunt de părere că Sfinxul reprezintă figura dacică a unui cap de om, cu un coif dacic orientat cu faţa spre vest. Până în momentul de faţă nu se ştie cum a fost posibilă o sculptură a naturii atât de perfectă, originea stâncii dând naştere multor legende şi speculaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciobanii din zonă îi spun „Piatra Caprei”, deoarece, în tradiţia orală a locului, se povesteşte că pe vârful ei urcau caprele negre şi dansau. Acest megalit carpatic a intrat în toponimia populară adeseori şi sub numele de „Moşul”, „Iorgovan”, „Iovan Iorgovan” sau „Iorgovan Viteazul”, fiind identificat uneori cu zeul Hercules. Istoricul Nicolae Densuşianu îl descrie astfel: „Figura împietrită a lui Hercule nu putea să fie decât o statuie primitivă, săpată în stânca vie, ce în epoca preistorică a fost dedicată acestui mare erou, al cărui cult era odată atât de puternic în părţile Cernei şi unde astăzi mai există atâtea legende despre dânsul”.