Editura Evenimentul si Capital

Cine a câştigat din armistiţiul de Ziua Naţională și ce urmează. ȚARA LUI RAREȘ BOGDAN

Rareș Bogdan
Autor: | | 44 Comentarii | 8042 Vizualizari

Iohannis sau PSD? E ca în liniştea dintre rundele de box - căci asta avem sub ochi până la alegeri. Dar boxul se face cu pumnii, nu cu tigăile din Voluntari.

Tradiţia (că tot vorbim de conservarea obiceiului din acest habitat) spune că PSD nu s-a născut din spuma mării, ca Afrodita, nici din lacrimile scurse din vreo icoană, ci prea mult dintr-o sumă de ambiţii de culori interesante: frustrări altoite pe filonul comunistoid, unde a avea privilegii era un modus vivendi, şi frustrări proiectate în viitor, recte teama de spaţii închise unde libertatea se reduce la plimbarea de după- amiază, sub supraveghere.

Puși să privească parada de după gard, cei de la PSD şi ALDE nu vor lăsa nesancţionat un asemenea afront. În spatele unui calm regesc (barbară comparaţie) se ascund tensiuni incredibile. Oştile au stat faţă în faţă, ca în poezia lui Topârceanu, şi s-au măsurat. Dar liniştea de 1 Decembrie va avea repercusiuni. Doar că se așteaptă multiplicarea efectului. Întrebarea esenţială este ce plănuiesc cei excluşi de la paradă. Penalii, după categorisirea prezidențială din PSD şi ALDE, erau pregătiţi să sară la jugulară şi au fost ţinuţi cu greu în lesă de El Lider Maximo din Kiseleff. Aici avem o necunoscută: ce se va întâmpla dacă şeful PSD va slăbi lesa după noaptea de 11 spre 12, noaptea euforiei sau a deziluziei? Se vor năpusti ca vulpile în bobocii de raţă? Tăriceanu şi Şerban Nicolae au vorbit în ultimele 10 zile de 7 ori despre suspendarea lui Iohannis. Acum o săptămână, pe un site de ştiri era citat articolul din Constituţie încălcat de preşedinte. Dacă l-a încălcat sau nu, rămâne să decidă experţii constituţionalişti. Părerea mea este că nu. Până atunci să fim atenţi: în următoarele 10 zile, în instituţiile statului va fi curent mare, de la mişcările de trupe către tabăra considerată câştigătoare. Dupa un model consacrat. Care este aceea? Este cea prezidenţială sau cea exilată după gard?

... Dacă ar fi existat huiduieli pierdeau masiv cei de la PSD şi ALDE, iar preşedintele şi premierul ar fi înscris prin mobilizarea celor treziţi din somnul raţiunii de urletele stângii! Se crea emoția! Cum n-au existat (câteva strigăte răzleţe nu înseamnă huiduieli) au câştigat cei din PSD. Dar e o victorie mică. Ei vor una mare. Vor răzbunare. Deci aşteaptă momentul 11 decembrie.

A greşit preşedintele? Mulţi nu îl înţeleg încă pe Iohannis. E un om al principiilor, iar deoarece românii s-au obişnuit cu absenţa lor, aspect dramatic, a avea decenţă îl face să treacă drept bizar, nepregătit pentru politică. Da, este nepregătit pentru politica de până acum. Un dosar penal era până acum un detaliu minor, se pupa piaţa şi se mergea mai departe. Legal? Şi ce să facem, să legiferăm moralitatea? I se reproşează că i-a împins pe liderii PSD-ALDE în mijlocul mulţimii. Dar oare i-a împins? Să medităm asupra unui aspect: gestul preşedintelui vine după 3 vizite ale lui Dragnea în Occident, care nu se puteau organiza fără susţinere din partea MAE.(!!!) Să nu uităm, între timp a fost şi întâlnirea liderului PSD cu Corpul Diplomatic. Gestul Președintelui Johannis a fost cu precădere destinat probabil corpului diplomatic. Adică Occidentului. Atenție cu cine stați de vorbă, a vrut să le transmită Președintele, foarte probabil. Complicat. Răzbunarea de la Arc pluteşte în aer şi devine pericol mortal după 11 dacă scorul PSD va începe cu 4. Daca e cu 3, e o înfrângere! Stânga se face praf. Clar că anumite gesturi, care contribuie la masa critică, puteau fi evitate. Nu există niciun motiv pentru neinvitarea primarului general la Cotroceni. Soţiei soţului din Voluntari i-a fost permis să se victimizeze cu audienţă maximă. Și i-a ieșit!

Să contrabalanseze asta participarea lui Băsescu? Nu. Pune gaz pe foc și mai mult! 1 Decembrie a fost poate momentul reinventării sale. Pentru partidele de dreapta din coaliţia prezidenţială, pare ca a redevenit curtabil. Ieri s-a decretat oare împăcarea cu Băsescu? Băsescu la paradă, Băsescu la recepţie, Băsescu visând să ajungă în guvern. Acum poate visa. Cineva l-a cauționat fără motiv. În rest, multă pace aparentă. Apă sfinţită. Singurii care nu au câştigat nimic de pe urma Zilei Naţionale au fost liderii PNL şi USR... Căci da, au trecut şi ei pe-acolo, dar nu s-a vorbit deloc de ei! Nici naționaliștii din ANR, PRU și PRM nu au punctat. Lupta se strânge, Johannis a înțeles că nu se poate baza decât pe el însuși și pe popor, oștirea lui e praf și pulbere, nu mai are lideri și bătalia lunii decembrie va fi Johannis vs Ei și se va da foarte probabil dupa 11 decembrie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate